pre/post-school childcare unit

Vétroz / Switzerland / 2015

32
32 Love 4,271 Visits Published

two buildings are set into the naturally-sloping site.


the first building, to the south, accommodates the pre/post-school childcare unit and the nursery, while to the north, the second building houses the crèche. access is from the ruelle du collège, via sloping paths that run along the length of the site, allowing easy pushchair access to the different buildings. the spaces between the buildings are reorganised into a yard for the different groups of children: to the south is an area for the pre/post-school childcare unit, the central area is for the crèche, with a public space to the north. to the east of the site, off the rue du moulin, there is a drop-off point for users arriving by car.


project
the ground floor of building a contains the cafeteria, kitchen and cloakroom for the pre/post-school childcare unit, with activity, motor skills and reading areas on the first floor. the nursery, which has lift access and a covered terrace, is on the second floor. building b is devoted entirely to the nursery, “le nid”. above the cafeteria, kitchen, cloakrooms and co-ordinator’s office are the two areas for the children. each of these occupies one floor, and is organised in a similar manner. a heated underground passage allows easy movement between the two buildings.


typology
the buildings are organised over 3 storeys. the cafeteria areas on the ground floor connect directly with the outdoor spaces. the buildings’ internal space is free of intermediate structures, to make it as flexible as possible. this principle is reinforced by integrating the storage areas into the façade walls. the main areas therefore run right through the building, providing plenty of light and varied relationships with the exterior.
the playful arrangement of the windows offers various options for adapting the spaces and adds dynamism to the façades. the position of the windows means they can be made into usable, child-scale recesses.


programme:
nursery for 10 children, childcare unit for 30 children, day care unit for 60 schoolchildren
project manager: atelier d’architecture joseph cordonier, lens
civil engineer: editech sa, sion
hvac engineer: gd climat, sion
electrical engineer: pierre-étienne roux, bureau d’études électriques sa, sion



[FR]
deux volumes sont implantés dans la déclivité naturelle du terrain.


le premier bâtiment, au sud, accueille l'uape et la nurserie, tandis qu'au nord le deuxième abrite la crèche. l'accès se fait par la ruelle du collège, par des rampes le long de la parcelle permettant aux poussettes d'accéder aux différents bâtiments. les espaces entre constructions sont réorganisés en cour pour les différents groupes d'enfants : au sud l'espace de l'uape, puis celui de la crèche au centre et finalement une place publique au nord. une place de dépose pour les véhicules des utilisateurs est organisée à l'est du site, en relation avec la rue du moulin.


programme
le rez-de-chaussée du volume a abrite le réfectoire, la cuisine ainsi que le vestiaire de l'uape, puis au 1er étage se trouvent les locaux d'activité, de motricité et de lecture des écoliers. au 2ème niveau l'on trouve le programme de la nurserie accessible par ascenseur et équipée d'une terrasse abritée. le bâtiment b est entièrement dédié à la crèche 'le nid'. au-dessus du réfectoire, de la cuisine, des vestiaires et du bureau de la coordinatrice sont disposés les deux groupes d'enfants, chacun sur un étage organisé de manière similaire. une construction enterrée et chauffée permet de passer aisément d'un programme à l'autre.


typologie
les bâtiments sont organisés sur 3 étages. au rez-de-chaussée, les espaces de réfectoires sont en relation directe avec les espaces extérieurs. l'espace intérieur des bâtiments est libéré de structures intermédiaires, qui permet une flexibilité d'utilisation optimale. pour renforcer ce principe, des zones de rangements sont intégrées en façades. ainsi, les locaux principaux sont traversant, ils offrent un bon éclairage et des relations vers l'extérieur variées.
le jeu ludique des fenêtres offre des possibilités diverses d'appropriation des espaces et contribue à animer les façades. de plus, la position des fenêtres permet de créer des niches habitables, à l'échelle des enfants



[DE]
im natürlichen gefälle des grundstücks werden zwei volumen eingesetzt. 


das erste gebäude im süden beherbergt die kita und den neugeborenensaal, während das zweite im norden die krippe beinhaltet.
der zugang zu den unterschiedlichen gebäuden findet von der rue du college aus über rampen statt, die entlang der grundstücksgrenze verlaufen, um den zugang mit kinderwägen zu erleichtern. die bereiche zwischen den gebäuden werden als höfe für die unterschiedlichen altersgruppen gestaltet: im süden der bereich für die kita, derjenige für die krippe in der mitte und schliesslich ein öffentlicher platz im norden. im osten wird an der rue du moulin ein besucher-parkplatz zum absetzen der kinder errichtet.
Programm


das erdgeschoss des volumens a beherbergt den speisesaal, die küche, sowie die umkleide der kita; im ersten obergeschoss befinden sich die spiel-, bewegungs und leseräume der schüler. im zweiten obergeschoss befindet sich das raumprogramm des säuglingssaals, der mit einem aufzug erreichbar ist und über eine gedeckte terrasse verfügt. das gebäude b ist vollständig für die krippe « das nest » ausgelegt. über dem speisesaal, der küche, der umkleide und dem büro der leiterin befinden sich zwei grosse kindergruppen, jeweils auf einem geschoss und ähnlich organisiert. eine beheizte unterkellerte konstruktion verknüpft auf bequeme weise beide teile des programms miteinander.
Typologie


jedes gebäude teilt sich in drei geschosse auf. im erdgeschoss steht der speisesaal jeweils in unmittelbarem bezug zum aussenraum. die innenräume der gebäude sind von frei von tragstrukturen, was ein optimale nutzerflexibilität erlaubt. um dieses prinzip zu verstärken werden stauflächen in den fassaden integriert, so spannen die hauptnutzflächen über die gesamte breite, werden gut beleuchtet und bieten unterschiedlichste bezüge zum aussenraum.
die spielerische setzung der fenster ermöglicht die aneignung des raums auf diverse arten und belebt die fassaden. zudem haben die kinder durch massstab und position der fenster die gelegenheit, aus diesen bewohnte nischen zu machen.

32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    two buildings are set into the naturally-sloping site. the first building, to the south, accommodates the pre/post-school childcare unit and the nursery, while to the north, the second building houses the crèche. access is from the ruelle du collège, via sloping paths that run along the length of the site, allowing easy pushchair access to the different buildings. the spaces between the buildings are reorganised into a yard for the different groups of children: to the south is an...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client municipality of vétroz
    • Status Completed works
    • Type Kindergartens
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users