Schule Rodeneck

Villa / Italy / 2012

3
3 Love 2,152 Visits Published

The new three-storey school building is set on the edge of a slope and can therefore be seen clearly from the valley below, with its uniform façade design and large windows, the structure appears clean-lined and straightforward from a distance. The entrance is located on the east side, toward the village. It is not closed, however, but is instead glazed so that a view of the valley can be enjoyed from the transparent foyer. Due to the steep slope, the basement level enjoys full daylight. It houses the youth room an workrooms, while on the ground floor the cafeteria an foyer can be connected as needed to form a spacious event area. The color scheme and material concept are simple and reduced: the cream-coloured surfaces of the roughtextured plaster façade and interiors are complemented by red rubber flooring in the classrooms and bright yellow washrooms.

[DE]


Das neue dreigeschossige Schulgebäude ist direkt auf die Hangkante gesetzt und dadurch vom Tal aus gut sichtbar. Durch die einheitliche Fassadengestaltung und die großen Fensterformate wirkt der Baukörper von weitem klar und einfach. Der Eingang befindet sich an der dorfzugewandten Ostseite, der jedoch nicht abgeschlossen sondern durch die Transparenz der Eingangshalle den Blick ins Tal frei gibt. Durch die steile Böschung ergibt sich ein vollständig belichtetes Untergeschoss, in dem der Jugendraum und die Werkräume untergebracht werden. Im Erdgeschoss befindet sich die Mensa und die Eingangshalle, die bei Bedarf zu einem großzügigen Veranstaltungsbereich verbunden werden kann. In den beiden Obergeschossen befindet sich zum Dorf hin der Erschließungsgang mit sämtlichen Nebenräumen, zum Tal hin die Klassen und das Lehrerzimmer. Das Farb- und Materialkonzept ist einfach und reduziert: die cremeweissen Oberflächen der grob strukturierten Putzfassade und der Innenräume werden durch rote Kautschukböden in den Klassen und gelb eingefärbte Sanitärräume ergänzt


[IT]


La nuova costruzione della scuola elementare è situata sul bordo di un pendio, ben visibile dal fondovalle. L’edificio appare da lontano semplice e compatto, grazie alla facciata … e alle grandi vetrate. L’ingresso principale si trova sul lato orientale dell’ edificio diretto verso il paese. Grazie alla sua trasparenza la zona d’ingresso, permette tuttavia la vista verso la valle. Il pendio molto ripido permette la costruzione d’un piano seminterrato, nel quale si trovano i vani per la gioventù e quelli per l’educazione tecnica. Nel primo piano sono situati l’ingresso e la mensa, che possono essere congiunti, creando una grande sala per manifestazioni. Nei due piani superiori si trovano i corridoi con i vani secondari diretti verso il paese e le aule e la sala insegnati affacciate sul fondovalle. Il concetto dei materiali e dei colori è semplice e ridotto: le superfici ruvide della facciata intonacata e dei vani interni in crema si comportano in maniera complementare ai pavimenti in caucciù rossi nelle aule e alle superfici verniciate in giallo nei servizi igienici.

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The new three-storey school building is set on the edge of a slope and can therefore be seen clearly from the valley below, with its uniform façade design and large windows, the structure appears clean-lined and straightforward from a distance. The entrance is located on the east side, toward the village. It is not closed, however, but is instead glazed so that a view of the valley can be enjoyed from the transparent foyer. Due to the steep slope, the basement level enjoys full daylight....

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users