HLBH - houselevel homeoffice

Reggio Emilia / Italy / 2015

31
31 Love 3,448 Visits Published

Abstract
An ancient and listed building, heritage of the past, becomes a new home/office, intertwining a dialog between indoor and outdoor, place and space, voids and levels, walls and glasses. The roof with terrace, skylight and pv panels becomes a fifth "facade". Like in a Piranesi's work you can move in many directions through the space.

Report
The architectural recovery of the historical listed settlement Casa Gualerzi is based on the preservation of the typological and morphological building’s characters.
The project works on existing indoor levels, reinterpreted contemporarily, whereas voids and full spaces of the historical facades and the typological elements such as the porch, don’t change but becomes key points to define free plans inside the volume, that slide on each other generating double and triple height cavities.
the staircase is studied on the columns original system of the barn. the spaces on the first floor underline the juxtaposition of the central body of the east wing through the introduction of a double flight stair that links all internal levels, appearing as trasparent cases hanging into the volume.
this movement of leves originates new enclosed surfaces caring about privacy while, at the same time it allows the hayloft spaces to be read and looked up in their beauty.


architect: christian gasparini. natoffice
structures: paolo delmonte. ingeos
heating and energy system: stefano anzillotti. ren solution
site supervision: christian gasparini. natoffice



[IT]
Abstract
Un antico edificio vincolato, retaggio del passato, diventa una nuova casa/ufficio, intrecciando un dialogo fra interno ed esterno, luogo e spazio, vuoti e piani, muri e vetrate. La copertura con terrazza, lucernario e pannelli fotovoltaici diventa un quinto prospetto. Come in un’opera di Piranesi è possibile muoversi all’interno dello spazio in molte direzioni.
Report
Il recupero architettonico del complesso storico casa Gualerzi è organizzato sulla conservazione dei caratteri tipologici e morfologici dell'edificio.
Il progetto lavora sui livelli interni esistenti, che vengono reinterpretati in termini contemporanei, lasciando invece immutati i rapporti fra pieni e vuoti delle facciate e gli elementi tipologici come il porticato, che anzi diventano i cardini su cui definire una serie di piani liberi interni al volume, che si muovono fra loro, generando una serie di intercapedini a doppia e tripla altezza.
Il corpo scala è studiato sulla base delle campate della stalla principale per continuare a leggere il sistema a colonne dell’impianto originario. Gli spazi al primo piano sottolineano la giustapposizione del corpo centrale all’ala est attraverso l’introduzione della scala continua a due rampe che serve tutti i livelli interni separati tra loro, come teche trasparenti appese all’interno del volume.
Tale movimento di livelli genera nuove superfici racchiuse e attente alla privacy e contemporaneamente permette agli spazi del fienile di essere letti e traguardati in tutta la loro maestosità e bellezza.

31 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    AbstractAn ancient and listed building, heritage of the past, becomes a new home/office, intertwining a dialog between indoor and outdoor, place and space, voids and levels, walls and glasses. The roof with terrace, skylight and pv panels becomes a fifth "facade". Like in a Piranesi's work you can move in many directions through the space.ReportThe architectural recovery of the historical listed settlement Casa Gualerzi is based on the preservation of the typological and morphological...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Contractor coesa srl
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Offices/studios / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 31 users