Torre Puig

Barcelona / Spain / 2015

45
45 Love 10,058 Visits Published

The Plaza Europa was constructed halfway between the El Prat Airport and Barcelona city, with the intention of it becoming a new point of reference for the whole metropolitan area. The floor plan well reflects the original intentions of the man who drew it, Alberto Viaplana, winner of a competition organised for this project. It cannot be overemphasised that the architect seems to have been more concerned with emphasising the value of the intersection of Joan Carles street and the Granvia de Hospitalet Avenue- in which the Feria de Muestras plays an important role- than in merely configuring an urban space in which notions of volume and space prevail. In the face of a possibly complex, turbulent layout; an abstract spread of clearly-identifiable and autonomous towers. The towers- the architectural element in question- intermix with ‘crescents’ and embrace without any break in continuity the aforementioned intersection without defining a clear and evident geometry. The result is an urban void in which the towers, perceived as independent, play their parts with no apparent relation to each other. One of these new towers is the new corporate headquarters of Puig who, intent on fitting in with Barcelona’s new urban image, have chosen Plaza Europa to erect their head office.


The tower strictly follows the floor plan and height established in the original plans, and the proposition that it was to be perceived as a united figure and not only as a simple superimposition of horizontal floors, led to the suggestion of the spiral glasswork which encases everything. The desire that the Torre Puig should assume the iconic role which befits its corporate headquarters status appears to have been satisfied by the emphatic geometry of its architecture, whilst the boldness of the spiral leads to a shape that in its purity alludes to the touch of class which Puig’s perfume bottles have always been infused with. Furthermore the spiral leads us to contemplate the unshaking desire for improvement and innovation that has always been present in Puig’s business ventures.

The floor plans of the tower- a 27.5m by 27.5m square- shows the importance of the core, which not only resolves the vertical connections, and the service and mechanical elements, but also contributes to defining and structuring the usable space. And all this without diminishing the definitive role of the structure and its structural integrity. Around the nucleus unfold the work areas which enjoy on four sides the urban scenery offered by a city such as Barcelona. The glass covering affords the interior spaces, whether they be offices or workspaces, meeting rooms or other spaces, an attractive filter at the same time as helping to improve the insulation of the building, which incidentally has earned a LEEDGold certification.


It should be pointed out that the way in which the neutrality of the nucleus is installed in the square floor plan has permitted the resolution of a complex spaceand whoever might study the diverse floors will see that they can have the most varied layouts -making use of a modulation of 1.35, 2.70, 4.05 and- 8.10- present in all the architectural elements that comprise the tower.


Special attention has been paid at the entrance of the tower to the horizontal plane, resolved via a pool of water surrounding the tower, from where the segments of the spiral originate. Naturally, the pool ends at the façade where the building’s entrance, emphasised by means of a metal protective cover, also acts as protection from the rain, and upon which the effect of the geometry imposed by the spiral is also felt.


Lastly, and for the record, the landscape gardening has contributed decisively to giving the horizontal plane a use that the planning had perhaps not paid sufficient attention to; converting the abstract horizontal plane which the towers inhabit into a garden that can encourage the city of Hospitalet to view the Plaza Europa as a well-kept green enclave capable of fostering a vibrant urban lifestyle.


The corporate zone is composed of an auditorium or debating chamber which follows the Harvard model of participatory lecture theatres, and which along with some meeting room annexes are situated on Level 1. Via a staircase that unwinds parallel to the nucleus within a double space, they are linked to the ground floor. On this floor is situated the vestibule and reception area and via a spiral staircase, which punctuates the space, a direct connection is established with the first floor which houses the cafeteria on half of the space, the rest left open creating double story space that characterises the entry hall


The restaurant is situated on the 2nd floor, with the kitchen attached to the nucleus and circulating parallel to the façade.


The suite of communal spaces is completed on the third floor, on which the gymnasium and its corresponding changing rooms also joined to the nucleus.


The rest of the floors are operational in character, fulfilling the varied necessities of the organization. Among them the 6th and 7th Floors stand out, linked with a metallic staircase parallel to the nucleus and the 9th Floor which houses the visitor and meeting rooms.


From the beginning the distribution was organized in such a way that the floor space is free from clutter and open, and in consequence from the vestibule of the nucleus the upper floors are reached through ‘open space’ configurations. The most exclusive areas are concentrated on the remaining sides, where glass-covered spaces with their respective partitions are located


In the design implementation, the neutrality, lightness and purity transmitted by the architecture have been complemented by glass, predominantly white ceilings, cupboards, vertical surfaces and furniture, seeking a unity between the architecture and its interiors.


The natural oak wood appears in those spaces, such as the auditorium, restaurant and gymnasium in which it is necessary to create different atmospheres so that users may disengage from the whole, performing a particular task, breaking with the homogeneity of the rest.
The ground-floor vestibule and the elevators, which have been treated as stainless boxes, stand out from the rest of the space as a nucleus of vertical circulation.


ARCHITECTS: Rafael Moneo
Antonio Puig. GCA ARCHITECTS
Josep Riu. GCA ARCHITECTS
Lucho Marcial


Lead Project Architects:
Roser Huguet (GCA)
Josep Puig (GCA)
Juan Velasco (GCA)
Cristian Naudin (Lucho Marcial Architects)


[ES]
La Plaza Europa se levanta a medio camino entre el Aeropuerto de El Prat y la ciudad de Barcelona, con la pretensión de convertirse en un nuevo centro de atracción de toda el área metropolitana. La planta de situación refleja bien lo que fueron las intenciones de quien la trazó, Alberto Viaplana, vencedor de un concurso convocado para su proyecto. Y tal vez no está de más el decir que el arquitecto parece haber tenido más interés en subrayar el valor que en el área metropolitana tiene la intersección que definen la vía Joan Carles I y la avenida de la Granvía de l’Hospitalet –en el que la presencia de la Feria de Muestras juega un destacado papel– que en configurar un episodio urbano en el que las nociones de volumen y espacio prevalecieran. Frente a una posible compleja, agitada y densa volumetría, un despliegue abstracto de torres claramente identificables y autónomas. Y así, las torres –los elementos arquitectónicos con los que se trabaja– se entremezclan con “crescents” y abrazan, sin solución de continuidad, la citada intersección sin definir una clara y evidente geometría. El resultado es un vacío urbano en el que hacen acto de presencia torres que percibimos como independientes, sin aparente relación entre ellas. Una de estas torres es la nueva sede corporativa de Puig que, tratando de coincidir con la nueva imagen urbana de Barcelona, ha elegido la Plaza Europa para levantar su sede.


La torre respeta estrictamente la planta y la altura establecida en el planeamiento y el propósito de que fuera percibida como una figura unitaria y no como una simple superposición de plantas horizontales, ha llevado a plantear la espiral vítrea que envuelve el volumen. El deseo de que la Torre Puig asumiera la carga iconográfica que corresponde a su condición de sede corporativa, parece estar satisfecho con la rotunda geometría de su arquitectura, en tanto que la contundencia de la espiral lleva a una forma que, en su pureza, alude al valor que Puig ha dado siempre a los contenedores de sus fragancias. Por otra parte, la espiral nos lleva a pensar en el continuo afán de superación que ha estado siempre presente en la aventura empresarial de Puig.


La planta de la torre –un cuadrado de 27.50m x 27.50m– muestra el protagonismo del núcleo, que no sólo resuelve las comunicaciones verticales y los servicios e instalaciones mecánicas, sino que también contribuye a definir y estructurar la superficie útil. Y ello sin menoscabo del papel definitivo que en la solución de la estructura resistente tiene. Alrededor del núcleo se despliegan las áreas de trabajo desde las que se disfruta del paisaje urbano que proporciona una ciudad como Barcelona por sus cuatro costados. La banda vítrea contribuye a dotar a los espacios interiores, bien sean éstos oficinas, despachos, salas de reunión o espacios singulares, de un atractivo filtro a un tiempo que ayuda a mejorar, por otra parte, las condiciones de aislamiento del edificio que, dicho sea de paso, ha merecido la calificación del LEED gold.


Convendría señalar también cuánto la neutralidad con la que el núcleo se instala en la planta cuadrada ha permitido resolver el complejo programa y quien estudie las diversas plantas verá que pueden llevarse a cabo las más variadas disposiciones –haciendo uso de una modulación de 1.35, 2.70, 4.05 y 8.10– presente en la definición de todos los elementos arquitectónicos que componen la torre.


Especial atención se ha prestado al encuentro de la torre con el plano horizontal, resuelto mediante un estanque en torno a la torre, desde el que arrancan las bandas de la espiral. Naturalmente, el estanque se interrumpe en la fachada desde la que se accede a la torre, enfatizándose el acceso mediante una protección metálica en la que también se hacen sentir los efectos de la geometría impuesta por la espiral, a la vez que en el umbral de la entrada protege de la lluvia.


Por último, decir que la jardinería ha contribuido decisivamente a dar al plano horizontal un uso al que el planeamiento no parece haber prestado tanta atención. Convertir el abstracto plano horizontal en el que reposan las torres en un jardín es una meta que la jardinería de la torre introduce y confiamos anime a la ciudad de Hospitalet a entender la Plaza Europa también como un cuidado enclave verde capaz de fomentar una intensa vida urbana.


El programa corporativo está compuesto por un auditorio o sala de debates que sigue el modelo Harvard de aula participativa, y junto con unas salas de reuniones anexas se sitúan en el nivel -1. A través de una escalera que discurre paralela al núcleo dentro de un doble espacio, se vinculan con la planta baja.
En dicha planta se sitúa el vestíbulo y el área de recepción y a través de una escalera circular, que puntúa el espacio, se establece una conexión directa con la planta primera, que aloja la cafetería, dicha planta no ocupa toda la superficie, dejando parte de ésta vacía , creándose un doble espacio que singulariza el vestíbulo.
En planta 2, se sitúa el restaurante, con la cocina adosada al núcleo y circulando paralelamente a fachada.
El programa de zonas comunes, se completa en planta 3, en el que se ubica el gimnasio con sus correspondientes vestuarios, también adosados al núcleo.


El resto de plantas son operativas, y van encajando las distintas necesidades del programa organizativo, destacando las plantas 6 y 7 unidas entre sí, con una escalera metálica paralela al núcleo y la planta 9 que contiene el programa de las salas de visitas y reuniones.


Se partió de unas distribuciones que liberasen de cerramientos los espacios de planta, por lo que desde el vestíbulo del núcleo se acceden a éstas usando configuraciones de “open spaces”. El programa más privativo se concentra en los restantes laterales, situando en ambos dos volúmenes vidriados con sus respectivas particiones.


Con la implantación se ha pretendido seguir con la neutralidad, ligereza y pureza que transmite la Arquitectura, el vidrio, el blanco como color predominante en techos, armarios, paramentos verticales y mobiliario, buscando una unidad entre la arquitectura y sus interiores.


La madera de roble natural aparece en aquellos espacios en los que se requiere crear unas atmósferas distintas para que los usuarios puedan abstraerse del conjunto, realizando un uso concreto, rompiendo con la homogeneidad del resto, como son el auditorio, restaurante y gimnasio.


Resaltar los vestíbulos de planta y los ascensores, que se han tratado como cajas de inoxidable, como núcleo tecnológico de circulación vertical.


 


 


 

45 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Plaza Europa was constructed halfway between the El Prat Airport and Barcelona city, with the intention of it becoming a new point of reference for the whole metropolitan area. The floor plan well reflects the original intentions of the man who drew it, Alberto Viaplana, winner of a competition organised for this project. It cannot be overemphasised that the architect seems to have been more concerned with emphasising the value of the intersection of Joan Carles street and the Granvia de...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client Puig, S.A
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Tower blocks/Skyscrapers
    Archilovers On Instagram
    Lovers 45 users