Villa Nemes

Imperia / Italy / 2015

263
263 Love 24,182 Visits Published

Villa N is a single-family residential building of ca.210mq situated in the hills overlooking the Gulf of Imperia.


 The villa plays with the cultural landscape of the Ligurian terraces becoming part of it.


The natural stone facades have large openings facing the valley and the sea.


The villa is composed of  two half subterranean volumes arranged on a single floor, following the morphology of the ground and creating a noble central entrance which leads one side to the  large open space living with dining area and kitchen and to the other are 5 bedrooms which all benefit from a private outside space and views over the sea. The sun deck situated in front of the living room opens up to the 4x14m infinity swimming pool overlooking the magnificent valley. The corridor and service areas are all naturally illuminated by large openable skylights.The Villa incorporates a pantry, laundry, storage rooms, technical service rooms and external storage in the garage with 2 parking spaces


 Significant containment walls create a continuity between the building, the interior and the external surrounding. The garden patio and the sun shading canapies create an mediating filter between inside and outside. The green roof contributes to the harmonic insertion into the landscape and minimizes  the visual impact of the building. To increase the natural environment, the house is surrounded with mediterranean essences. The permeability of the terrain is maximized by using a combination of gravel and timber surfaces.


 The highly isolated subterranean shelf and the efficient control and use of solar and renewable energy, reduces significantly the energy consumption of the building while obtaining a superior house comfort, bringing the building up to Passivhaus standards.


Openings


Great care was placed in the design of the openings to reduce visual impact and to optimize the thermal insulation of the building.


The windows play a key role in the project maximizing views and light. Large openings from floor to ceiling are designed to create an effect of continuity between inside and outside.


All frames are integrated in the structure to visually disappear, both from the outside through the natural stone cladding and the timber flooring and from the inside through the suspended ceilings and the incorporated timber furniture or plasterboard cladding to the walls.


In the living room, the large corner window of six meters which continues for another one and a half meters becomes one of the most significant points of the house. The hidden frame enhances the effect of lightness and transparency  framing views of the pool, the big oak tree, the patio and into the valley and the sea.


To minimize any possible thermal bridge, the thresholds were laid on insulation with high mechanical strength (Cellular glass boards),while the top and the side of the fixed glass frame are fully framed by insulation.


The sliding glass window which leads onto the patio which functions as a filter zone allows a visual continuity of the internal exposed concrete wall to the external stone wall.


The interior is defined by a simple minimal design with the use of high quality pure materials and details, as timber and stone, with industrial concrete floors and gypsum plaster. The build in furniture in natural oak is a bespoke design in line with all other furniture elements, as tables and stools, designed by GHA.


Modulized systems  are used to maximise spaces and efficiency. All doors in massive timber are ceiling high, creating a slot and adding to the flowing room arrangement which allows for functional and visual connection of the private and semi private rooms.


In the large living room the furniture, composed by the kitchen, the bar and library and the fireplace and TV, becomes a pure volume as a floating stand alone item thanks to the adjacent windows, which frames are completely imbedded in the timber. In contrast to the warmth of the oak, stands the exposed concrete wall to the back of the living room showing the imprint of the timber cast boards functioning as the feature art wall of the room.


The design of the bedrooms show a very efficient layout with build in wardrobes and multifunctional use. Two single timber futon beds are positioned along a continuos oak back board floating over a low bedside rack allowing for different fit out arrangements. The room can function as a double bed room, a twin room or a study or play room. The continuos high book shelf integrates lighting which position can be adjusted to the need. Bespoke bedside table are part of each room.


The bathrooms are clad with natural stone and fit out with oak furniture and corian sanitary ware. The rooms are illuminated by the above skylights creating a sensational atmosphere. In the evening the stone walls of the walk-in rain shower and the whirlpool bath are illuminated by integrated wall washer lighting from the ceiling.


 


IT 


Villa Nemes e’ un edificio residenziale unifamiliare di ca.210mq situato sulle colline che si affacciano sul golfo di Imperia.


La villa gioca con il paesaggio antropizzato delle terrazze liguri diventando parte di esso.Le facciate in pietra naturale presentano grandi aperture rivolte verso la valle e il mare.I due volumi semi ipogei disposti su un unico piano, si piegano seguendo la morfologia del terreno e si spezzano a formare l’accesso in asse. Da una parte si apre il grande open space e dall’altra le camere da letto e i servizi. Lunghi setti murari creano continuita tra il fabbricato, gli ambienti interni e le fasce esterne. Il patio esterno e i frangisole creano zone filtro mediando tra interno ed esterno. La copertura verde contribuisce all’inserimento nel contesto e minimizza l’impatto.Gli spazi che circondano l’edificio sono sistemati a verde con essenze della macchia mediterranea. Le superfici pavimentate esterne in legno o ghiaia massimizzano la superficie permeabile. L’involucro semi ipogeo altamente isolato, il controllo dell’apporto solare passivo insieme all’utilizzo di energie rinnovabili riduce notevolmente il consumo energetico aumentando il comfort abitativo e portando le prestantazioni dell’ edificio al livelli di Passivhaus.


Inserimento infissi


Grande cura e’ stata posta nel inserimento degli infissi per ridurre impatto visivo ed ottimizare l’isolamento termico dell’edificio.Tutti i telai sono stati incassati, sia dall’esterno attraverso la pietra naturale del rivestimento ed il pavimento gallegante in legno, sia dall’ interno tramite il controsoffito, l’arredamento fisso in legno naturale ed i controtamponamenti in cartongesso. Per annullare ogni possibile ponte termico, le soglie sono state posate su blochi di materiale isolante ad alta resistenza meccanica (Vetrocellulare), la porzione superiore del telaio fisso e’ stata rivestita con il cappotto isolante, mentre i telai laterali sono stati allineati con lo strato isolante.I serramenti giocano un ruolo chiave nel massimizare vista e luce. Le grandi aperture sono state concepite a tutta altezza per creare un effetto di continuita tra interno ed esterno, ottenuto in modo adeguato grazie alla configurazione del serramento Imago.In sala, la grande finestra ad angolo di sei metri gira per un altro metro e mezzo diventando uno dei punti piu significativi del progetto.Il telaio ribassato accresce l’effetto di leggerezza e trasperenza incorniciando la vista sulla piscina, la grande quercia, il patio e giu verso la valle ed il mare.L’infisso a scomparsa che chiude il setto in cemento armato a vista della sala garantisce una continuita’ del muro interno con la pietra naturale dell’esterno passando per lo spazio filtro del patio.


 


Principi di sostenibilita’


- Architettura semiipogea utilizza il terreno come volano termico diminuendo le dispersioni


- Tetto verde per aumentare lo sfasamento termico della copertura, ridurre l’impatto ambientale


- Uttilizo di pavimentazione estrene in ghaia e legno per massimizare la permeabilita


- Grandi aperture vetrate e lucernari per massimizzare la luce naturale


- Involucro altamente isolato con eliminazione dei ponti termici


- Grande utilizzo di fonti di energia rinnovabili con pannelli termici e fotovoltaici


- Riscaldamento a pavimento che utilizza il calore prodotto dai pannelli e integrato con pompa di calore ad alto rendimento


- Ventilazione Meccanica per mantenere una qualita dell’aria interna ottimale riducendo i consumi energetici


- L’impianto non prevede l’utilizzo di combustibili fossili


- Riutilizzo della pietra naturale ricavata dallo scavo per il rivestimento delle facciate


- Serramenti con elevate prestazioni termiche


 


Interior Design


Gli interni sono caratterizzati da un design minimale, attenzione al dettaglio e l’uso di materiali puri di alta qualita come legno, pietra ,vetro e cemento. L’arredamento fisso e progettato su misura da GHA in legno masselo di rovere ,cosi come il tavolo, gli sgabelli dell’isola, i letti e i tavolini multiuso delle camere. Sistemi modulari sono utilizzati per massimizzare l’efficienza degli spazi. Le porte interne anch’esse progettate su misura in rovere sono a tutta altezza creando delle fessure che rendono fluido il collegamento tra spazi privati e spazi comuni. Nel grande openspace i setti murari che incorniciano le aperture ospitano la cucina, la libreria-bar e il mobile camino-tv liberando  il volume puro di questo ambiente. In contrasto con il calore del legno la lunga parete ,che fa da sfondo ai pezzi d’arte contemporanea, e’ realizzata in cemento a vista con i segni impressi dalle tavole dei casseri. Alcuni pezzi classici di design completano l’arredamento della zona giorno. Le camere da letto presentano un organizzazione molto efficiente con gli armadi incassati che si incastrano in pianta con quelli della camera successiva, sulla parete opposta la spalliera del letto, presenta due lunghe mensole sopra e sotto il livello del letto che consentono di trasformare la camera da matrimoniale in doppia o singola con divano. La mensola inferiore funge da comodino mentre quella superiore presenta un binario che consente di spostare il faretto nelle varie configurazioni. Un tavolino multifunzione completa l’arredamento delle stanze. I bagni sono rivestiti in pietra naturale e come per tutt gli altri ambienti presentano un arredamento fisso su misura in rovere con sanitari in corian, l’Illuminazione e  l’aereazione e’ garantita zenitalmente da lucernari automatizzati. Le docce a filo pavimento e la grande vasca sono illuminati da luci lineari radenti alla pietra di rivestimento.

263 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Villa N is a single-family residential building of ca.210mq situated in the hills overlooking the Gulf of Imperia.  The villa plays with the cultural landscape of the Ligurian terraces becoming part of it. The natural stone facades have large openings facing the valley and the sea. The villa is composed of  two half subterranean volumes arranged on a single floor, following the morphology of the ground and creating a noble central entrance which leads one side to the ...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 263 users