Forte Apartment

Porto / Portugal / 2015

26
26 Love 2,162 Visits Published

Integrated on a housing facility from the mid 90’s, the apartment is a result of the
rampant construction that characterizes the neighborhood growing where it’s located.
Maybe for this reason, it was organized in a very uncommon way: the house’s most
intimate area was facing to the only public space that confronts the building, Ruy Belo
street, traced by the seaside landscape and the noise; while the house’s collective zone,
the living room and the kitchen, enjoyed the calm of the backyard.



This feature made the apartment’s living experience quite dark and little related with its
urban context, therefore, making fundamental to reverse this random character and
rotate the apartment’s internal organization.



Settling a hinge on the existent infrastructural core, where we relocated the bathrooms
and the laundry, we turned the living and kitchen space towards the beach and the
bedrooms to the block’s quite garden.



The house’s internal organization is now appointed by this service central core and by a
plywood surfaces line, which extends itself throughout the apartment and allows to
multiply the number of bedrooms.



Opening and closing the folding doors, which finish off the plywood line, one breaks and
redefines the apartment spaces, ensuring some flexibility on the occupation and the
number of inhabitants.
As it is a holiday home, for summer and weekends, it was our intention to give an
important role to the trivial domestic tasks, which in these periods acquire a different
time on quotidian life.



This way, the opened laundry to the entrance, by the presence of the marble vat, and the
central counter of the kitchen, realms this functional dimension and enhanced the
importance of the new organization on the house’s new ways of using.
The blue tiles, which wrap the central core, helps to highlight the ludic and summer
character that was intended to be given to the apartment, while the construction options
for light materials, like the birch cupboards and the marble cement floor, make the house
more illuminated.



Through this materiality and the new exposure, we tried to bring more light to the
apartment and to link, on a very clear way, the interior space of the house with the beach
for which it turns to now.

26 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Integrated on a housing facility from the mid 90’s, the apartment is a result of therampant construction that characterizes the neighborhood growing where it’s located.Maybe for this reason, it was organized in a very uncommon way: the house’s mostintimate area was facing to the only public space that confronts the building, Ruy Belostreet, traced by the seaside landscape and the noise; while the house’s collective zone,the living room and the kitchen, enjoyed the calm...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users