Ensemble immobilier de 14 logements en accession et 24 logements sociaux | ECDM Architectes

Paris / France / 2015

27
27 Love 5,297 Visits Published

The design of our project was developed to focus on three strong intentions structured by the heirloom of this singular parcel.


Above all is the question of the garden, this protected and timeless area that we perceive, and that we will be able to make visible. This is not only to respect an urban rule by returning the same volume of soil-grown, but also to preserve the maximum of an atypical plant heritage, to free the ground as much as possible to maximize the garden, and finally to structure it in order to generate depths of field and gradations in the perception.


Surrounding this garden is a heritage, a juxtaposition of disparate buildings with the chapel at the center. Here again the question is rather landscaping than architectural. The constructed elements are entangled; therefore generate a composition we may not dismantle. Then we retain as much as possible of its original implant to respect the ground floor with all the constructions juxtaposed in a U shape. Thus this whole built periods and architectural styles are preserved as witnesses of a complex past in which and from which we want to overlay a contemporary work.


This out of time organization generated a balance for the neighborhood, kind of a landscape stability with a structuralizing void, a punctuation in the street, a moment of silence. Aware of the mutation that will have the realization of a new project on the environment, we wondered on how we could give new qualities to the neighbors. There is first the collapse of the wall which is replaced by a limit made of structural glass, totally transparent and opening completely the garden on the entire line on Rue de Saxe.


The new building is compact, built on stilts, and framing the view on a second field. A majority of the trees is conserved; the courtyards are now open on an unobstructed view and the gables and blind walls are covered by climbing plants.


 


Fr


La conception de notre projet s’est développée autour de trois intentions fortes structurées par l’héritage de ce site singulier.


Il y a avant tout la question du jardin, de ce terrain protégé, hors du temps, que l’on perçoit, et que nous allons pouvoir donner à voir. Il ne s’agit pas seulement de respecter une règle urbaine en restituant une somme de pleine terre mais de préserver le maximum d’un patrimoine végétal atypique, de libérer le sol le plus largement possible pour démultiplier ce jardin et enfin de structurer celui-ci pour générer des profondeurs de champ et des gradations dans sa perception.


Autour de ce jardin existe un patrimoine, une juxtaposition de corps de bâtiments hétéroclites avec la chapelle au centre. Ici encore, la question est plus paysagère qu’architecturale. L’ensemble des éléments construits, enchevêtrés les uns dans les autres, génère une composition qu’il ne faut pas déstructurer.  Aussi nous conservons la plus grande partie possible de son l’implantation d’origine, respectant le plan masse avec tous les corps de bâtiment juxtaposés en U. Ainsi, l’ensemble des époques construites et des écritures architecturales sont conservées comme témoins d’un passé complexe à partir duquel, sur lequel, nous souhaitons superposer un travail d’écriture contemporain.


Cette organisation hors du temps a généré pour le voisinage un équilibre, une stabilité du paysage avec un vide structurant, une ponctuation sur la rue, une note de silence. Conscients de la mutation qu’aura sur l’environnement la réalisation d’un nouveau projet, nous nous sommes interrogés sur la manière de donner aux voisins de nouvelles qualités. Il y a d’abord la chute du mur remplacé par une limite en verre structurel, totalement transparent qui ouvre complètement le jardin sur tout le linéaire de la rue de Saxe.


Le nouveau bâtiment est compact, sur pilotis, cadrant la vision d’un second champ. Un maximum d’arbres est conservé, les courettes sont désormais ouvertes sur une vue dégagée, et les pignons et murs aveugles sont végétalisés, couverts par des plantes grimpantes.

27 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The design of our project was developed to focus on three strong intentions structured by the heirloom of this singular parcel. Above all is the question of the garden, this protected and timeless area that we perceive, and that we will be able to make visible. This is not only to respect an urban rule by returning the same volume of soil-grown, but also to preserve the maximum of an atypical plant heritage, to free the ground as much as possible to maximize the garden, and finally to...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client OGIC
    • Status Completed works
    • Type Social Housing
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users