Campus Repsol | Rafael de La-Hoz Arquitectos

Madrid / Spain / 2012

20
20 Love 3,699 Visits Published

Located in Mendez Alvaro, the basic idea of the project is to build a business campus in the heart of the city of Madrid. The buildings occupy the perimeter which opens up space for a landscaped garden in the center of the plot.
The main aim was to create an atmosphere similar to a “cloister” of a monastery.

The new headquarters will be composed of four buildings allocated around an interior courtyard that will be one of the key points of the project.


The composition of stepping forth and back volumes creates a strong and expressive volumetric play. The main section shows how the typical floors are framed by steel beams.
The completely glazed envelope creates bow sections. The steel beams have a very thin section of 20 cm which allows the boxes to be appreciated.


The entire construction contains a gross floor area of 130.000 sqm which will be placed on a plot area of 32.000 sqm and will have the four buildings, the interior will have shared spaces and common landscaped areas.


The new building will have capacity to hold 4,000 people and a two-storey underground car park for 2,000 vehicles.



Design of open spaces of the new central headquartes under consideration of high ecological standards (LEED PLATINUM– Certification)


Core of the open spaces is the 10.000 m² central courtyard shaded by mature native pine trees. It offers various opportunities to meet, relax or savour the coolness of the 25m wide water casquade or the view on the decorative planting of the raised planting beds for the over 4.000 employees.
On the upper levels of the building, terraces shaded by climbers provide intimate outdoor spaces and improve the microclimate during the heat of the Spanish summer.
All elements are designed corresponding with the structure of the building: Large scale paving slabs, planting beds, water basin and the trees.
Selection of plant species adapted to the climate, light reflecting materials, water management with cisterns and careful lighting help to meet the high standards of LEED® certification for sustainability.


[ES]


Campus Repsol
Un claustro habitado por un paisaje en el antiguo ensanche industrial de Madrid


El proyecto arquitectónico para la nueva sede central de Repsol se sitúa ocupando una antigua manzana del decimonónico ensanche del sur industrial de Madrid, emplazada dentro de la almendra inscrita por la M-30, y propone un conjunto de edificaciones que se articulan mediante los conceptos de sección, claustro y paisaje.


Una sección es el origen conceptual de la composición del proyecto y define la estrategia de diseño estructural: dos únicos y gruesos pilares soportan las grandes vigas en cubierta. Éstas prestan su apoyo a unas delgadas costillas metálicas y sostienen cuatro cajas de plantas diáfanas de oficinas de libre distribución, elevadas sobre la planta baja, cuyo deliberado desfase genera terrazas elevadas que prolongan los espacios exteriores de encuentro y favorecen la observación perceptiva del conjunto multiplicando los puntos de vista.


La extrusión de la sección en rítmica repetición configura cuatro volúmenes de limpia geometría que se ajustan estrictamente al perímetro de la manzana y que se articulan con puentes de conexión que favorecen la fluidez mediante el cosido de las diferentes arquitecturas. Esta estructura exteriorizada determina la imagen global y homogénea del conjunto al exterior, mientras que al interior protege un claustro interior abierto y diáfano, un atrio central al que se abren los espacios de oficinas. El delgado canto de las costillas estructurales que jalonan la fachada, como único lenguaje expresivo, contribuye a reafirmar el aire de éstas al interior como si de arquerías de una tipología claustral contemporánea se tratara.


Esponjada la manzana con la liberación de este vacío, corazón interno del complejo y escenario urbano interior, se opta por albergar en él un paisaje habitado por jardines y equipamientos comunes que reinterpreta el modelo medieval del “hortus conclusus” y sirve de lugar para la contemplación y el encuentro espontáneo del colectivo de 4.000 trabajadores de la corporación.


 

20 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Located in Mendez Alvaro, the basic idea of the project is to build a business campus in the heart of the city of Madrid. The buildings occupy the perimeter which opens up space for a landscaped garden in the center of the plot.The main aim was to create an atmosphere similar to a “cloister” of a monastery. The new headquarters will be composed of four buildings allocated around an interior courtyard that will be one of the key points of the project. The composition of stepping...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Client Repsol
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Business Centers / Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 20 users