Johannis | Stefan Rier

green space = luxurious space Dorf Tirol / Italy / 2015

0
0 Love 1,117 Visits Published

The Hotel Johannis is located in the surroundings of Dorf Tirol/Tirolo (IT), embedded in a park with an extensive view across the valley. The family business was given a new face, with a redevelopment of the façade and the outdoor spaces. All the balconies of the guest rooms were transformed into 3,5 meter deep platforms, which can be used as extensions of the living area. In order to allow a direct access from the main building to the outdoor pool there was created an open connection with an organic visual language that flows into the park.



The Dialogue of the material


The functional demand was the enlarging of the terrace for the guest rooms of the Hotel Johannis for a great panorama but keeping a certain level of privacy; therefore an ambivalent railing was chosen. Vertical steel grids were fixed in the cantilevering balcony floor of massive wood that there was no need for a further substructure; the whole forms a homogeneous ribbon. The material is mainly used for industrial issues – in this case though it functions as a surprising filter with an interplay in between closed and open, depending on the perspective. The off-sets of the terraces go from 2,5 to 3,5 meters. The bounding of the façade is accentuated with different colour shades.


The Sweep into the green
A similar approach for the ambiguity of the material was also leading for the spatial connection of the main building with the outdoor pool. The exposed concrete creates protected outdoor spaces for day beds, outdoor lounges, changing rooms and showers,. The bended concrete merges into the slightly sloping terrain. In general the composition of built and green spaces exhibits a gentle intervention and emphasizes the classiness of the park.

0 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Hotel Johannis is located in the surroundings of Dorf Tirol/Tirolo (IT), embedded in a park with an extensive view across the valley. The family business was given a new face, with a redevelopment of the façade and the outdoor spaces. All the balconies of the guest rooms were transformed into 3,5 meter deep platforms, which can be used as extensions of the living area. In order to allow a direct access from the main building to the outdoor pool there was created an open connection...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts / Restoration of façades / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram