Studio LI

Paris / France / 2014

86
86 Love 7,827 Visits Published

This one-room flat is located in one of the oldest part of Paris, in a mid-seventeenth century mansion townhouse. Connected to the groundfloor of the yard, what were the former stables became the kitchen of the master flat above. Then, it of was abandoned during 70 years, until 2013, when detached and sold apart. Anne Rolland's Studio undertook in 2015 to refurbish it as a cosy one room flat.


Transformation started with partition walls removal, in order to create a large space feeling. The facade wall is cleared to welcome the daylight, while the opposite one reveals from kitchen to shower its old limestone masonry again.


Space is divided in two by a multi purpose closet furniture: on one side the bed corner and the toilet, on the other one kitchen and living space. This furniture, entirely made of scandinavian like birch tree plywood, first raises the bed from the floor on an intimate stage, and is also used as storage space, as desk and dressing room.


During the work, the former slurry pit was found, and was restored. A 10sqM bonus for the flat ! A piece of glass floor and a mechanic trap door were installed to make access to daylight and visitors.


 

86 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This one-room flat is located in one of the oldest part of Paris, in a mid-seventeenth century mansion townhouse. Connected to the groundfloor of the yard, what were the former stables became the kitchen of the master flat above. Then, it of was abandoned during 70 years, until 2013, when detached and sold apart. Anne Rolland's Studio undertook in 2015 to refurbish it as a cosy one room flat. Transformation started with partition walls removal, in order to create a large space feeling. The...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios
    Archilovers On Instagram
    Lovers 86 users