Alouette University Building UQAC

Sept-Îles / Canada / 2015

21
21 Love 1,641 Visits Published

In 2011, within the framework of its factory expansion projects, Aluminerie Alouette struck an accord with the Government of Quebec to finance the construction of a university building in Sept-Iles with the goal of improving access to graduate studies in the region.


Inaugurated in December 2014, the Alouette-UQAC university building has a floor area of 3,200 m² spread over three floors and a capacity of 400 students. The new building shares services with the Cégep de Sept-Îles on a common campus located in the heart of a residential area.


The new project features more than 50 rooms, including several classrooms, four laboratories, multipurpose meeting spaces, two video conference rooms, an educational software library, a computer lab, offices for grad students, teachers, and researchers, administration offices, a student living area, and a multi-functional atrium.


Six main objectives guided the design process:


- Create links between the two existing buildings by adding a third.


- Upgrade the institution from junior college-level to university status.


- Reaffirm the importance of both institutions to the community.


- Minimize environmental impact.


- Through the design of the building itself, attest to the importance of the aluminum industry to the region.


- Design human-scale spaces that inspire learning.


The design concept underlines the participation of the building sponsor by creating an analogy between the industrial aluminum production process and the learning process. In both cases, raw material is processed and results in a refined product: in the industrial process, this leads to refined aluminum while in the academic process, it leads to knowledge.


Advanced environmental technology plays a significant role in the project. Sustainable development strategies were divided into three categories: bioclimatic architecture, high-tech solutions, and low-tech solutions.


Passive solar heating: the atrium features a south-facing curtain wall with silkscreened glazing to prevent overheating and buffed concrete floors for efficient thermal mass.


Parabolic solar heating system from Rackamhttp://www.rackam.com, consisting of 15 adjustable aluminum reflectors on the rooftop. This technology is combined with an ejecto-compression cooling system, enabling both heating and air conditioning by solar energy.
Horizontal geothermal system and thermal storage. These systems were networked with the parabolic solar heating system in order to augment the performance of the system as a whole.


Wood structure featuring glulam timbers and cross-laminated timber (CLT) panels. Wherever possible, the structure was left visible, reducing the quantity of finish materials required.
Thermal resistance of building envelope 25% higher than required by the National Energy Code for Buildings (NCEB).


45m² solar wall preheats fresh air before it enters the ventilation system.
Modular reusable partitions enable the creation of multipurpose spaces as well as the reuse and recycling of materials for future uses.


Four cisterns collect rainwater from the roof for use in sanitary fixtures and for exterior irrigation. 


To sum up, the richness of the learning environment created by BGLA demonstrates our dedication to making our client's vision a reality, providing a true crossroads of knowledge for North Shore students.


The wide variety of ways aluminum was used in the building emphasize the many construction methods and forms made possible by this highly technological material produced in the region (curtain wall mullions, modular reusable partitions, recycled aluminum foam cladding, solar reflectors, the "knowledge filter" structure in the northeast façade, central stringer and railing of the monumental staircase in the atrium, etc.).


To sum up, the richness of the learning environment created by BGLA demonstrates our dedication to making our client's vision a reality, providing a true crossroads of knowledge for North Shore students.


 


[FR]


 


En 2011, dans le cadre de ses projets d’expansion d’usine, l’Aluminerie Alouette s’engage auprès du gouvernement du Québec à financer la construction d’un pavillon universitaire à Sept-îles avec l’objectif de favoriser l’accessibilité aux études supérieures dans la région.


 



Inauguré en décembre 2014, le pavillon universitaire Alouette-UQAC possède une superficie de 3 200 m2 répartis sur trois niveaux et une capacité d’accueil de 400 étudiants. Localisée au cœur d’un quartier résidentiel, cette nouvelle construction est jumelée au Cégep de Sept-îles, et partage avec celui-ci des services communs.


 



Le nouveau projet comprend plus de 50 locaux, dont près d'une dizaine de salles de classe, quatre laboratoires, des espaces polyvalents de réunion, deux salles de visioconférence, une didacthèque, une salle informatique, des bureaux d’étudiants, de professeurs et de chercheurs, des espaces de gestion administrative, une aire de vie étudiante et un atrium multifonctionnel.


 



Six grands objectifs ont guidé le travail des concepteurs :


 



Consolider le complexe institutionnel actuel constitué de deux bâtiments par l’ajout d‘un troisième pavillon ;
Accoler une vocation universitaire à l’établissement de type collégial ;
Affirmer l’importance de ces institutions pour la communauté ;
Minimiser l’empreinte environnementale ;
Attester, à même la conception du bâtiment, de la présence d’une industrie majeure dans la région (l’aluminium) ;
Concevoir des espaces à dimension humaine inspirant l’apprentissage.



Concept


Le concept élaboré affirme la présence du commanditaire en proposant une analogie entre le « processus industriel de fabrication de l’aluminium » et le « processus d’acquisition des connaissances ». Dans les deux cas, la matière brute est transformée et un matériau plus fin en résulte : dans le processus industriel, on aboutit au « matériau aluminium » et dans le processus cognitif, on aboutit au « savoir ».


L’utilisation de plusieurs technologies environnementales occupe une place importante dans le projet. Les stratégies de développement durable utilisées se répartissent en trois catégories : les principes d’architecture bioclimatiques, les technologies high-tech et les technologies low-tech.


Chauffage solaire passif : système mettant en place un atrium composé d’un mur-rideau orienté vers le sud, possédant des vitrages sérigraphiés pour éviter la surchauffe, et des planchers en béton meulé formant une masse thermique efficiente;
 Technologies high-tech


Système de chauffage par concentration solaire parabolique développé par Rackam http://www.rackam.com, composé de 15 coupoles orientables en aluminium, disposées en toiture. Cette  technologie est jumelée à un système de production de froid par éjecto-compression, permettant de chauffer et de climatiser à l’aide de l’énergie solaire;
Système de géothermie à puits horizontaux et système de stockage thermique. Ces systèmes ont aussi été mis en réseau avec la centrale solaire parabolique dans l’objectif d’augmenter la performance totale des systèmes;


Structure en bois lamellé-collé et lamellé-croisé (CLT); la structure est laissée apparente, limitant l’utilisation de matériaux de finition;


Résistance thermique de l’enveloppe plus élevée de 25% que les exigences du Code national de l’énergie pour les bâtiments (CMNEB);


Mur solaire de 45 m2 servant au préchauffage de l’air avant son entrée dans le système de chauffage;


Cloisons intérieures démontables, favorisant la polyvalence des locaux ainsi que la réutilisation et la récupération de matériaux pour des besoins futurs;


Captation des eaux pluviales dans quatre réservoirs acheminant l’eau des toitures vers les appareils sanitaires (eaux grises) et l’arrosage extérieur;


 L’implantation d’un pavillon universitaire sur la Côte-Nord du St-Laurent représentait aussi une opportunité de souligner le caractère spécifique du lieu par l’emploi de matériaux régionaux tels que le bois, l’aluminium et les minéraux. Ainsi, plus de 160 éléments de bois lamellé-collé et lamellé-croisé en épinette ont été intégrés dans la structure de bois laissée apparente. Également, dans les espaces publics du projet, un plancher de béton meulé fait écho au paysage minéral de la Côte-Nord en exposant et en mettant en valeur le sable et les agrégats provenant de carrières locales.


 La diversité de l’utilisation de l’aluminium dans le bâtiment met de l’avant la multitude de possibilités techniques et formelles de ce matériau hautement technologique produit dans la région (meneaux de murs rideaux, structure des cloisons démontables, parement en mousse d’aluminium recyclé, capteurs solaires, structure des « filtres de la connaissance » en façade nord-est, limon central et garde-corps de l’escalier monumental de l’atrium, etc.).


Enfin, avec toutes ces applications qui témoignent de la richesse du milieu, BGLA aura tout mis en œuvre pour aligner la vision du client avec son projet, en procurant aux usagers un carrefour des savoirs inspirant. 


 

21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In 2011, within the framework of its factory expansion projects, Aluminerie Alouette struck an accord with the Government of Quebec to finance the construction of a university building in Sept-Iles with the goal of improving access to graduate studies in the region. Inaugurated in December 2014, the Alouette-UQAC university building has a floor area of 3,200 m² spread over three floors and a capacity of 400 students. The new building shares services with the Cégep de...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Colleges & Universities / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users