Rive Seine Macro Lot A5

Boulogne-Billancourt / France / 2015

23
23 Love 3,953 Visits Published

Ile Seguin-Rives de Seine: a major urban renewal project in the heart of Greater Paris, spread over 74 hectares on the site of the former Renault factories, including the Ile Seguin. At the heart of one of these 3 sectors, the "Trapeze", sits Macro-lot A5, comprising a secondary school, due to be delivered in 2018 - block A - and 110 apartments along its southern edge - block B. This block comprises 110 flats for social housing on top of a 2-level underground car park.


On Rue Marcel Bontemps, four plots of white buildings, with clean, sharp lines, made to resemble the large mansions built by Baron Haussmann in the city centre, rising 7 storeys above the ground, create a deliberate effect. The interplay of the different roof openings, levels and the Mansard-style roofs break up the straight lines of the building frontage.


Their simplicity is underlined by an extravagant feature: between these spaces, broken up by fault lines, are a modern twist on the classical loggia. They take the form of an intricate mesh, combining vertical passages providing access to four apartments on each floor and one entrance/loggia per apartment. These towers are totems for the whole district, showing the importance of private outdoor space in the modern city by making them spectacular and fun.


As in the suburb of Plessis-Robinson and the little residential huts among the trees of the outdoor guinguette cafés of the early 20th century, you are brought back home by what has inevitably become the stand-out feature of the building. The unusual identity provided by these entrances/loggias which ensure privacy for their residents is achieved through the use of interwoven riveted aluminium: the softness of form, constructional strength and quality of the anodised metal: a number of allusions to the industrial history of the area without becoming mired in nostalgic reminiscence. The pure and simple joy of living here is revealed by the simplicity and quality of the building.


Behind this frontage, where it joins the future secondary school for plot A, there is another reference to the urbanism of Paris and this part of the city in particular: the private road, lined with family homes or the residential centre of the plot. Here, there are fifteen properties in an apartment block built over three storeys, plus lofts, offering a more secluded, quieter urban environment, enlivened by external loggia-type extensions which are partially open and private, with the spaces between them intricate wooden cladding which mirrors the cycle of light and shade throughout the day.


These two projects in the block are separated by a zig-zag pathway, interspersed with a scattering of silver birch trees. The buildings are connected by a porch on the eastern side, a connection which leaves 2 levels open. To reflect the introspective nature of the centre of the block, the garden is accessed via the corridors which cross Rue Marcel Bontemps. Cross over to reach the various different stairwells in the narrow building at the end of the plot. Surrounded on either side by these white-metal and wooden-clad architectural creations, the eye is continually drawn: to the sky revealed between the sloping roofs, to the alley running east-west and ending in the porch, to corridors and loggias which reveal glimpses of the road: despite its obvious and notable density, these windows allow the block to look out at its surroundings.   


With quality internal and external spaces for everyone, a variety of architectural designs and many different types of apartments, it is a generous proposition for tenants on modest incomes. Overlooking the development, embedded in its surroundings, integrated into the site, the buildings of block A5b provide the residents with a cultural, aesthetic and local landmark, providing continuity of the wider project and a reflection on new social housing developments.


 


[FR]



Ile Seguin-Rives de Seine : une grande opération d’aménagement au coeur du Grand
Paris se déploie sur 74 hectares : elle prend place sur les anciens terrains des usines Renault, Ile Seguin comprise. C’est au coeur d’un de ses 3 secteurs, « le Trapèze », que se trouve le Macro-Lot A5, comprenant un Lycée dont la livraison est prévue pour 2018 -l’îlot A-, et 110 logements qui lui sont juxtaposés sur sa limite Sud – l’îlot B. Ce dernier comporte au total 110 logement locatifs sociaux sur 2 niveaux de parking souterrain.


Sur la rue Marcel Bontemps, quatre plots de logements blancs, épurés, aux arêtes vives taillées à la serpe, traités comme de grandes maisonnées haussmanniennes de sept niveaux sur rez-de-chaussée, marquent un alignement volontaire. Les jeux des différent brisis, de pentes, de niveaux, d’attiques en retrait contrarient la linéarité du front bâti.


Leur simplicité est renforcée par un élément extravagant : entre leurs volumes, scansion par la faille, prennent place la superposition des plateaux de loggias. En prenant la forme d’un fuseau ouvragé combinant les circulations verticales desservant quatre appartements à chaque niveau et une entrée/loggia par appartement, ces tours totémisent à l’échelle du quartier l’importance des espaces extérieurs privatifs dans la ville actuelle en les rendant spectaculaires et ludiques.



Comme au Plessis-Robinson et les cabanes habitables dans les arbres des guinguettes du début du XXe siècle, on rentre chez soi par ce qui devient irrémédiablement l’élément reconnaissable de son immeuble. L’habillage atypique de ces entrées/loggias garantissant l’intimité de ses habitants, est réalisé par des entrelas rivetés d’aluminium : douceur formelle, rigueur constructive et qualité du matériau métallique anodisé : autant de clins d’oeil à l’histoire industrielle du territoire sans s’ancrer ironiquement dans la réminiscence mémorielle dont on ne saurait s’extraire. De l’ordre de l’enchantement habitable et appropriable, révélé par la simplicité et la qualité du logement.



À l’arrière de ce front bâti et en limite de mitoyenneté avec le futur lycée du lot A, se développe une autre référence à l’urbanisation parisienne et boulonnaise, la voie privée, avec ses maisonnées ou le coeur d’îlot habité. Ici, une quinzaine de logements disposés dans un continuum bâti de trois niveaux, plus combles sur rez-de-chaussée, proposent un environnement plus retiré, plus discret dans la ville, agrémenté de prolongements extérieurs de type loggia semi-ouverts, intimes et scandés par un bardage en bois ouvragé vibrant au rythme de l’ombre et de la lumière venant le lécher au cours de la journée.



Ces 2 projets dans l’ilot sont séparés par une venelle parcourue par un cheminement aux lignes brisées parsemé de bouleaux aux troncs blancs. Les volumes bâtis se rejoignent par un porche sur la limite Est : franchissement laissant libres 2 niveaux. Reflet de l’intériorité du coeur d’ilot, on gagne ce jardin par les halls traversant de la rue Marcel Bontemps. On traverse pour gagner les différentes cages d’escalier de l’immeuble fin du fond de la parcelle. Enclavé de part et d’autre de ces 2 entités architecturales métal-blanc et bardage-bois, l’oeil n’est pourtant pas arrêté : ciel ouvert révélé par les toitures inclinées, venelle traversante d’Ouest en Est terminée
par le porche, halls et loggias laissant entrevoir la rue : malgré la densité manifeste et perceptible, ce sont autant de cadrages depuis l’ilot vers son propre environnement. Avec des surfaces et des volumes intérieurs et extérieurs de qualité pour tous, des formes architecturales plurielles, des types d’appartements multiples, c’est autant de générosité pour les locataires aux revenus modestes. Tournés vers la ZAC, insérés dans son tissu, intégrés à son développement, les immeubles de l’îlot A5b apportent ainsi à l’ensemble de ses habitants un repère culturel, esthétique et territorial… la continuité d’un travail et d’une réflexion vers de nouveaux logements sociaux.

23 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Ile Seguin-Rives de Seine: a major urban renewal project in the heart of Greater Paris, spread over 74 hectares on the site of the former Renault factories, including the Ile Seguin. At the heart of one of these 3 sectors, the "Trapeze", sits Macro-lot A5, comprising a secondary school, due to be delivered in 2018 - block A - and 110 apartments along its southern edge - block B. This block comprises 110 flats for social housing on top of a 2-level underground car park. On Rue Marcel Bontemps,...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Contractor Nexity - Icade
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users