Barclay School Expansion

Montreal / Canada / 2014

6
6 Love 1,383 Visits Published

Montreal grew rapidly during the first half of the 20th century and keeping pace was the construction of neighbourhood schools, often designed by well-known architects of the time. A decade ago, a major revamping program was launched by the Montreal School Board (CSDM) to deal with the serious need of upgrading their building stock. One of the first schools targeted for upgrade and expansion was Barclay School, designed in 1930 by Gordon and Thompson.


 NFOE’s architects decided to pursue a design that would be both contemporary and respectful of the historical building. They were also faced with the local residents’ preoccupations about the potential loss of access to the vacant green space, just north of the existing school, which they had become accustomed to enjoying as “their park”.


 Through quality design, the architects wished to foster a strong sense of belonging amongst the mostly immigrant families of the neighbourhood. Barclay School was awarded one of Montreal’s most prestigious awards, the Grand Prix du Design, in 2014.


Barclay School is an elementary school located in Park Extension, a neighborhood with a fast growing youth population. The school was in great need of additional classroom space, but it also lacked an adequate sports facility.


 The proposed project included fourteen (14) new classrooms, a computer and robotics room, daycare space, a multi-purpose area, administrative offices and a new double height gymnasium, to be made available to the area’s residents outside of school hours.


Due to the nature of the grounds, the most logical location for the new construction was the site immediately north of the existing building. The 2853-m2 three-storey addition was built as a lateral extension to the older building, with floors carefully aligned for almost seamless circulation between the existing and the new. A full-height glazed atrium acts as a pivot and highlights one of the older brick facades. Open to above, it serves as a welcoming multi-use space on the ground floor.


 The brick chosen for the new wing recalls that of the historical building with its delightful latticework reproduced on the exterior walls of the gymnasium. The contemporary North façade appears to be partially folded, an allusion to "a butterfly unfolding its wings before flying away," to quote the designer. Windows were positioned in a random pattern, allowing the children to catch unusual glimpses of the world beyond.


 The volume of the new gymnasium (two-storeys high instead of three) was built at a slight angle, altering the rhythm of the West façade and sheltering the daycare service entrance. Straddling the entire length of the gymnasium, a fine wire mesh, designed as a “green” screen, is anchored to a solid metal frame aligned with the historic building. The screen, which delimits the area available for a range of rooftop activities, also acts as a brise-soleil protecting the roof from excessive heat. Perched on top of the structure, a sculpture of a young bronze tightrope walker watches over the schoolyard.


Communication between the new wing and the 1930 school is smooth as the architects ensured alignment of the floor levels. The ambiance is completely different however as one penetrates the atrium where natural light abounds and the eye catches subtle dashes of colour. Corridors are open to each other from floor to floor and are a source of constant surprise for curious children.


 A tangy green colour defines one of the gymnasium’s walls and is echoed on the small storage boxes lining the corridors. It reappears on a playful emergency staircase in the back, which “might just as well have been a giant slide”, according to the designer. On the second and third levels, a bright orange volume signals the children toward the rooftop above the gymnasium.


The project addressed a number of sustainable issues and targeted a 25% reduction in energy consumption using the NECB as a benchmark. The building’s envelope was designed to improve the school’s energy performance, and a thermal wheel-based heat recovery system was installed. The new wing also features a reflective white roof and a vegetal screen.


 


[FR]


 


Durant la première moitié du 20e siècle, la rapide expansion de la ville de Montréal a été accompagnée de la construction de nombreuses écoles de quartier, souvent l’œuvre d’architectes de renom. Or, il y a une dizaine d’années, face aux besoins grandissants de ces écoles vieillissantes, la Commission scolaire de Montréal (CSDM) mettait sur pied un important programme visant à les revitaliser. L’École Barclay, construite par les architectes Gordon and Thompson en 1930, devait faire l’objet de la première intervention.


 Pour NFOE, architectes chargés du projet, il était essentiel de concevoir un bâtiment à la fois contemporain et respectueux de l’édifice historique. Il était également important de trouver une solution qui permettrait aux gens du quartier de continuer à accéder au terrain situé au nord de l’école existante, terrain qu’ils avaient pris l’habitude de considérer comme « leur parc ».


 En jouant la carte du design, les architectes ont voulu susciter un sentiment d’appartenance chez les familles du quartier, souvent d’origine immigrante. L’École Barclay devait se mériter, en 2014, l’un des prix les plus prestigieux décernés à Montréal, celui du Grand Prix du design.


L’École Barclay, destinée aux enfants de la maternelle et du primaire, est située dans le quartier Parc Extension dont la population d’âge scolaire ne cesse d’augmenter. L’école manquait d’espace pour des salles de classe supplémentaires, mais elle avait également un urgent besoin de nouvelles installations sportives.


 Le programme prévoyait donc l’ajout de 14 salles de classe, d’une classe de micro-informatique et de robotique, d’un secteur administratif, d’un espace polyvalent, d’un local pour le service de garde et d’un gymnase, accessible aux jeunes du quartier en dehors des heures de cours.


La nouvelle aile de 2853 m2 a été implantée dans l’axe longitudinal du bâtiment existant. Cette décision, dictée par la configuration du site, correspondait également à la façon la plus directe de passer de l’ancienne école à la nouvelle partie. Un atrium, ouvert sur trois étages et totalement vitré, assure la transition entre les deux bâtiments. Une façade ancienne forme l’un des murs de l’atrium et crée une ambiance chaleureuse, particulièrement dans l’espace polyvalent situé au rez-de-chaussée.


 Les façades extérieures de la nouvelle aile ont été construites de briques dont les couleurs évoquent celles du bâtiment historique; le motif de croisillons a été repris par les architectes pour les murs extérieurs du gymnase. La façade nord de l’agrandissement se déploie, telle « un clin d’œil au papillon déployant ses ailes avant de s’envoler », pour reprendre les mots du concepteur. Les fenêtres, positionnées de manière aléatoire, offrent aux enfants des points de vue inhabituels sur l’extérieur.


 Le volume du gymnase, de deux étages plutôt que trois, se détache de la nouvelle aile, permettant de varier le rythme de la façade ouest et de protéger l’entrée du service de garderie. Chevauchant le toit du gymnase, un fin treillis métallique, appelé à devenir un écran « vert », s’inscrit dans un cadre d’acier dont les éléments prolongent les lignes du bâtiment ancien. Cet écran agit également comme brise-soleil visant à limiter les gains thermiques et à définir les zones d’accès au toit du gymnase. Une jeune funambule de bronze regarde le tout du haut de son fil et veille sur la cour de l’école.


La communication entre la nouvelle aile et l’ancien bâtiment se fait aisément, les concepteurs s’étant assurés que les planchers soient exactement au même niveau. L’atmosphère est toute autre, cependant, dès que l’on pénètre les nouveaux espaces, égayés par une lumière qui entre à flots et par de joyeuses taches de couleur qui attirent l’œil. Les espaces de circulation sont aérés et ouverts les uns aux autres, suscitant sans cesse l’étonnement des enfants.


 Un vert acidulé recouvre l’un des murs du gymnase et signale la présence de petits casiers muraux le long des corridors. Il réapparaît plus loin, transformant un escalier de secours en un objet ludique, « qui aurait tout aussi bien pu être un toboggan », selon le designer. Aux deux derniers étages, un volume orange surgit, identifiant l’accès du corridor au toit du gymnase.


Le projet prévoyait l’implantation d’un certain nombre de mesures environnementales et une réduction de la consommation d’énergie de 25 % par rapport au CNÉB. L’enveloppe a donc été conçue afin d’améliorer la performance thermique du nouveau bâtiment et un système de récupération de chaleur par roue thermique a été implanté. La nouvelle aile de l’École Barclay est dotée de toitures blanches ainsi que d’un écran végétal.


 

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Montreal grew rapidly during the first half of the 20th century and keeping pace was the construction of neighbourhood schools, often designed by well-known architects of the time. A decade ago, a major revamping program was launched by the Montreal School Board (CSDM) to deal with the serious need of upgrading their building stock. One of the first schools targeted for upgrade and expansion was Barclay School, designed in 1930 by Gordon and Thompson.  NFOE’s architects decided to...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Cost $7.1M
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users