4 IN 1

Varna Library in Bulgaria Varna / Bulgaria / 2015

5
5 Love 1,690 Visits Published

PROGRAM: Reading Areas, public spaces, storage facilities
LOCATION: Varna - BULGARIA
AREA: 30 000 sqm
CLIENT: Municipality of Varna
STATUT: Competition entry


The goal of the project is to match the competition objectives using a clear and simple functional diagram. First, create a new public space, open and friendly, unified with the rest of the competition plot. Then a mirrored panel box, containing the library main storage covers the urban ground floor and separate it from the reading spaces. It reflects the sky and the city and protects its heritage and legacy. On the roof of this cube, moved trees of the site are replanted and a garden in motion is created. Outdoor reading areas and playgrounds find place over the clouds. Finally, flying slabs are stacked to create continuous and open reading areas that extend in terraces. They are above neighbour’s height and enjoy the view on the sea and on the city. Slabs are supported with a red tube which contains the staircase. This element balances the whole composition. A composition made of simple geometries, but that seems liquid and fluid due to the reflecting box and the play of overhangs.

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    PROGRAM: Reading Areas, public spaces, storage facilitiesLOCATION: Varna - BULGARIAAREA: 30 000 sqmCLIENT: Municipality of VarnaSTATUT: Competition entry The goal of the project is to match the competition objectives using a clear and simple functional diagram. First, create a new public space, open and friendly, unified with the rest of the competition plot. Then a mirrored panel box, containing the library main storage covers the urban ground floor and separate it...

    Project details
    • Year 2015
    • Client Municipality of Varna
    • Status Competition works
    • Type Public Squares / Libraries
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users