Hachette Livre Headquarters

Vanves / France / 2014

27
27 Love 2,996 Visits Published

The complexity of the site called first of all for a detailed constructibility review. All constraints were modelled on the current PLU (plan local d’urbanisme – local urban development plan) – building heights, street alignments, distances from buildings on neighbouring plots – in order to obtain the greatest possible constructible volume. From this potential form, an initial model was developed, enabling us to define the various design options possible under the current regulations, as well as possible adaptations that could be envisaged in the event of the PLU being revised.


This review established the broad lines of the project with respect to its urban location: the largest volumes are situated facing the street (Rue Jean Bleuzen), to the north, and the railway line, to the south. The site analysis also revealed differences in scale that had to be taken into consideration: to the west, the street frontage abuts private houses, while a neighbouring office building to the east and a number of tall apartment blocks to the south-western are imposing presences on the site perimeter.


Two key choices were very quickly identified. First, as the most visible angle of the site is the north-western corner, this is where the main entrance and esplanade are located. From this corner, the western façade deflects inwards, away from the site boundary, freeing up a generous outdoor area: here, we proposed to create an extraordinary green space, the papyrus garden, on to which all the building’s communal areas, reception spaces, show spaces, dining areas, and so forth, would look out.


From these starting points, we then developed a number of design options, all of which sought to take into account not only the urban dimension but also the way in which people would work in and use the building. The offices all benefit from direct daylight and outside views, and form what could be regarded as the building’s “inhabited envelope”. All the façades are fitted with a second “skin” in the form of a giant slatted blind, which filters the natural light. In this way, the façades are perceived as independent units, eschewing the mundane appearance of a traditional office building and creating a strong urban architectural image.


At the heart of each floor, we have combined user flows and all the other functions of the project in a single fluid space. The interior of the building is the polar opposite of a conventional corridor lined with a monotonous array of doors on either side. The unique floor plan allows for a variety of flow options, and consequently also a flexible and adaptable distribution of spaces between the group’s various publishing houses and imprints across each floor. The result is a generous communal space, punctuated by loggias and patios, that links together a series of different atmospheres, encapsulating the individual personalities of the different entities present.


The core zone that concentrates the bulk of user flows forms the centre of gravity of this fluid space, linking it directly with the cafeteria and restaurant, which look out on to the papyrus garden, a unique landscape in the Paris region and an open-air extension of the ground floor in the summer months. This garden, with its curtains of vegetation, not only forms a remarkable landscape but also creates a certain distance from the surrounding environment. While private, the garden is hinted at from the street, and accompanies the visitor from the esplanade through to the entrance hall. It creates a memorable image for outside visitors and the building’s occupants alike.


Visitors enter the building via the bookcase gallery, where a number of showcases display recent publications and illustrate the history of the group’s various publishing houses. After leaving the reception area, they can access the upper floors via the central core. VIPs, on the other hand, are led through to the reception gallery, a cosier and more intimate extension of the bookcase gallery. This opens on to the boardroom and a meeting room, which, in conjunction with the adjacent cafeteria and restaurant, can be adapted to accommodate all kinds of events and activities. In the reception gallery, a VIP lift serves the top floor, where the rooftop pavilion, an additional meeting and dining space, is located. It is set in the heart of a second papyrus plantation and boasts views up to the sky, creating a serene, sophisticated reception space.

[FR]


La complexité du site impose d’abord une étude précise de la constructibilité. Nous avons modélisé l’ensemble des contraintes du PLU actuel, hauteurs, alignements, retraits par rapport aux parcelles voisines de façon à faire apparaître le volume constructible maximum. Cette forme capable a fait l’objet d’une première maquette qui a permis de définir les différents partis possibles dans le règlement actuel, et les éventuelles adaptations envisageables dans le cas de la révision de ce PLU.
Cette étude dégage des lignes de forces par rapport à la situation urbaine : les volumes constructibles les plus importants sont sur la rue Jean Bleuzen, et sur la voie ferrée. Celle-ci est au sud, quand la rue est au nord. La différence d’échelle entre l’ouest, où la façade sur rue jouxte des maisons particulières, et l’est, où le bâtiment de bureaux voisin affirme sa puissante silhouette, comme la présence des hautes barres de logement de l’angle sud-est, ont complété l’analyse des potentiels de ce terrain.


Deux options fondamentales se sont tout de suite imposées. L’angle le plus visible du site est le nord-ouest : c’est là que se situent le parvis et l’entrée. A partir de cet angle, la façade ouest se développe avec une bon dégagement, et donne sur un terrain généreux qui doit être laissé libre : nous proposons d’y créer un jardin extraordinaire, le jardin des papyrus. Sur ce jardin vont ouvrir tous les espaces collectifs, accueil, représentation, restaurant…


A partir de là, nous avons développé plusieurs partis architecturaux, qui à la dimension urbaine ajoutent la prise en compte de la façon de travailler dans le bâtiment. Les bureaux sont tous disposés en premier jour et constituent en quelque sorte l’enveloppe habitée du bâtiment. Toutes les façades sont dédoublées d’un store à lames géant, qui filtre la lumière naturelle. Les façades apparaissent ainsi comme unitaires, évitent l’image banale de l’immeuble de bureau, et créent une image architecturale urbaine forte.


Au cœur du dispositif de chaque niveau, nous avons fusionné dans un espace fluide les circulations et tous les autres fonctions du programme. Le projet est tout sauf un couloir avec de part et d’autre un alignement monotone de portes. La forme singulière du plan permet d’avoir plusieurs possibilités de circulation, et donc une répartition souple et évolutive des différentes maisons d’éditions sur les plateaux. C’est un espace collectif généreux, creusé par des loggias et des patios, qui permet d’articuler une succession d’atmosphères ; elles vont caractériser les personnalités propres des différentes entités.


Le noyau de circulation principal est au centre de gravité de cet espace fluide, le reliant directement à la cafétéria et au restaurant. Ils sont ouverts sur le jardin des papyrus, paysage unique en Ile de France et prolongement du rez-de-chaussée à la belle saison. Ce jardin, avec ses rideaux de plantations, permet de créer un paysage remarquable et à s’abstraire de l’environnement actuel. Protégé des regards, il se laisse cependant deviner depuis la rue, et il accompagne le visiteur depuis le parvis jusqu’au hall d’accueil. Il crée une image mémorable, tant pour les personnes extérieures que pour les occupants du bâtiment.


Les visiteurs entrent dans le bâtiment par la galerie bibliothèque, où de nombreuses vitrines permettent d’exposer les publications récentes et l’histoire des diverses maisons du groupe. Après l’accueil, ils montent dans les étages par le noyau de circulation central. Les personnalités, elles, sont dirigées vers la galerie de réception, qui prolonge la galerie bibliothèque dans une ambiance plus intime et plus feutrée. Elle ouvre sur la salle de conférences et sur une salle de réunion, pouvant répondre à toutes sortes de manifestations et d’évènements en continuité avec la cafétéria et le restaurant. De la galerie de réception, un ascenseur VIP dessert le dernier étage, où se trouve le pavillon sur le toit, espace de réunion et de collation. Ouvert sur le ciel, il est serti dans un écrin de papyrus, et crée un lieu de prestige et de calme, espace de réception.

27 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The complexity of the site called first of all for a detailed constructibility review. All constraints were modelled on the current PLU (plan local d’urbanisme – local urban development plan) – building heights, street alignments, distances from buildings on neighbouring plots – in order to obtain the greatest possible constructible volume. From this potential form, an initial model was developed, enabling us to define the various design options possible under the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Corporate Headquarters
    Archilovers On Instagram
    Lovers 27 users