BCHouse_Building renovation

Building renovation project, with enlargement of a 60-year-old house. Guastalla / Italy / 2015

3
3 Love 954 Visits Published

The living space has been augmented with a new area extending laterally along two sides of the existing building, of which only the external walls and part of the floors have been preserved. 


Inside, the service areas, garages, laundry room, boiler room, bathroom, storage, were placed on the ground floor; from here, via the added area that opens on the main staircase, you can reach the living area on the first floor, build in the place of a demolished solarium to increase the height of the rooms. In addition to this, the first level contains the kitchen area, located in the expansion, a bedroom with a walk-in closet, a bathroom, and a staircase serving the attic that previous contained an additional bedroom with en suite bathroom.


The design extended to all the furniture components of the environment and implemented according to original designs to personalize the building and its contents. 


Iron and wood are the main themes of all the living spaces: a rational environment with pure shapes, deliberately at odds with the texture of the interior, where the protagonist is the metal structure that furnishes the double-height of the living room. Custom designed, it consists of a blade thickness of 4 mm which, with an extension of 36 m, is spread horizontally and vertically along the wall, creating an irregular geometric pattern that characterizes the environment.


All the furniture and spaces interact with a variety of lighting fixtures that, thanks to a detailed study, highlight all the strengths of the project.


The exterior plaster facades are characterized by the window openings, enclosed within metal frames, and with wood paneling applied to the entrance area and the south facade of the expansion; here the metal structure was placed for use as a terrace, designed and built with tubular steel painted. 


All these details are embellished on the ground and the wall by the skillful placement of light beams that highlight views, spaces, and materials.


 


Project title: BCHOUSE_private house_building renovation


Location: Guastalla_RE_Italy


Project: Alessandro Veneri Architect (Plus Concept Studio)


Interior design: Alessandro Veneri Architect (Plus Concept Studio)


Furniture components design: Alessandro Veneri Architect (Plus Concept Studio)


Construction management and engineering: Studio Tecnico Magnani


Surface: 250 sqm


Photography: Matteo Serri (Studio Vetusta)_Alessandro Veneri Architect (Plus Concept Studio)

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The living space has been augmented with a new area extending laterally along two sides of the existing building, of which only the external walls and part of the floors have been preserved.  Inside, the service areas, garages, laundry room, boiler room, bathroom, storage, were placed on the ground floor; from here, via the added area that opens on the main staircase, you can reach the living area on the first floor, build in the place of a demolished solarium to increase the height of...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users