Casa Tmolo

Asturias / Spain / 2013

73
73 Love 4,597 Visits Published

Before its conversion, the farmhouse was untouched for over five decades and needed a complete renovation to be adapted for contemporary needs. There were two construction sites: the main house and a stable. The main house was in a very bad condition, overgrown with vegetation, and numerous repairs had to be made to make it livable. The stone and timber structure of the stable was significantly deteriorated and most of the walls had to be replaced.


The position and materiality of the architecture was maintained although given the farm's crumbling state, the new facade of the the main house was reconstructed with white concrete and local stone.


In the main house, an insulating lining forms the new load-bearing structure, reinforcing the old stone walls and providing thermal insulation. The parts of the façade formerly of stone and brick weatherboarding were replaced by a monolithic wall of insulating concrete with formwork which reproduces the former texture of the timber. Windows sit within deep recesses and can be screened behind large wooden shutters that reference the style of stable doors.


Located on a steep south facing mountain slope overlooking the valley, the main house clings to a site with a 2 meter difference in level between the north and the south facade. In harmony with the slope of the terrain, the staggered arrangement of the ground floor levels provides a sequence of connected spaces avoiding conventional interior partitions. In the interior, supporting walls were replaced by light metal pillars, opening up a large triple-height living room along the entire length of the building, which allows daylight to enter. A generous metal staircase gives access to the different rooms of the house.


A mix of white concrete and iron beams coexist with well-worn stone, weather-beaten wood and local stone. The interior space is organized around four diamond-shaped elements which run vertically through the house: the four muses, main characters in this family holiday home that refer to the client´s four daughters. On the first floor, two bedrooms are connected through a double-height space with views over the valley, leading to the main bedroom corner terrace.


In the stable, the haylofts on the upper floor were converted into bedrooms freeing the space on the ground floor for a large central lounge that serves different purposes.

73 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Before its conversion, the farmhouse was untouched for over five decades and needed a complete renovation to be adapted for contemporary needs. There were two construction sites: the main house and a stable. The main house was in a very bad condition, overgrown with vegetation, and numerous repairs had to be made to make it livable. The stone and timber structure of the stable was significantly deteriorated and most of the walls had to be replaced. The position and materiality of the...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 73 users