Guggenheim Helsinki Design Competition

Helsinki / Finland / 2014

22
22 Love 1,178 Visits Published

We have chosen to give a narration to our proposal and to follow the skipping on from ideas to sensations determining a shape made of warm and cold geometries that can crouch on the soil and sharply design a new presence. We have thought of a sense of imagination and reflection in their ongoing exchange through which it can still be possible to build new pieces of reality so that our world of experiences can be modified and made richer. Intending these pieces as those through which the community can recognise itself in history, projecting onto such architectures meanings and memories where these pieces of the city are seen as "works of art ". Our Landmark has always been lying in the Harbour, its vertebral column is the basic archeological shape for this new an innovative space. Moving bejond art and masses, discovering landscape through geometries that rise up from a single and creative moment of composition. Touching the museum from the sea, arriving inside of it and …. Its not only a Guggenheim Museum, it is a square, it is a multiversion of a museum engaging an active life with the surrounding port and activities as well as the green hill and the sea. It is a piece of the city with a key role in awaking the senses of the visitors through an architecture of potentialities to be explored continuosly. This museum won't be a simple container of art works, but a "small village" capable of making a strong relationship between the artists and the landscape and between the artistic works and the visitors inside this modern "huts". We wish our museum to enhance the experimentation of ideas and installations that it can suggest through active collaborations between curators and artists.


Based on a design that embodies a rithmic spatial flux we achieve a truly urban connotation of the development together with the need for good quality and accessibility to all that we have implemented in the constant interplay of living over the museum and the landscape. The functionality, and ecological sustainability will be organized within the concept of well –being throughout the lifecycle thinking due to optimised consumption and production systems that are contained within the capacity of the ecosystem. Five points sign our proposal for new Guggenheim Helsinki : · Touching a vision... · The museum is a "new square" for the people that will walk inside of it and above it, flooding inside at any time of the day. The vision is clear, balanced in the "beeing within" and becoming an architectural presence of a place and its opposite. · This modern "cultural village" for arts and design is conceived as a symbolic representation of the future Helsinki and its contemporary vision. · A unique promenade that brings spaces, functions, geometries to absorb the surrounding landscape and port activities and makes the Guggenheim Museum become a hinge between the sea and the city. · Un urban footprint that becomes a cultural expression of universal values.

22 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    We have chosen to give a narration to our proposal and to follow the skipping on from ideas to sensations determining a shape made of warm and cold geometries that can crouch on the soil and sharply design a new presence. We have thought of a sense of imagination and reflection in their ongoing exchange through which it can still be possible to build new pieces of reality so that our world of experiences can be modified and made richer. Intending these pieces as those through which the...

    Project details
    • Year 2014
    • Status Competition works
    • Type Museums
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users