Objekto Showroom

Peynier / France / 2014

26
26 Love 3,253 Visits Published

The rehabilitation of this barn in the countryside outside of Aix-en-Provence gives Objekto, a furniture distribution company, an unusual showcase. The creations of Brazilian designers such as Paulo Mendes da Rocha, Mauricio Klabin and Rafic Farah are displayed with a view of Sainte-Victoire Mountain, in the heart of the Provence region.


The building retains its existing volume, and its gable roof is slightly raised to obtain a comfortable ceiling height on the first floor. Half of the floor was redone in poured concrete to create an easily convertible single level. The central shear wall is separated from the facade walls for more fluidity. It outlines the four areas of the project: reception and storage room on the ground floor, office and showroom upstairs.


Four large bay windows were carved out in the facade to provide stunning views looking out over the agricultural landscape of Provence and Sainte-Victoire. The exposed joints outside these bay windows give a hint from the street of the contemporary style used to repurpose the building.


 


Like a museum, the building puts the focus on the furniture being presented. The continuity of the floors, walls and ceilings of the first floor creates a homogeneous space that is white and timeless. The absence of baseboards, the white lacquered storage cabinets, the open angles of the window framing and the continuous ceiling up to the woodwork are all elements that dematerialise the office and showroom space. This whiteness is only interrupted by the shear stone walls and the views of the surrounding countryside, making the building more tangible in space and time.
 


La réhabilitation de cette grange de l’arrière-pays d’Aix-en-Provence permet à la société de diffusion de mobilier design Objekto de se doter d’une vitrine atypique. Les créations des designers brésiliens tels que Paulo Mendes Da Rocha, Mauricio Klabin ou Rafic Farah sont ainsi présentées sur fond de la montagne Sainte-Victoire, au cœur de la Provence.


La volumétrie du bâtiment existant est préservée. Le toit à deux pans existant est légèrement surélevé pour trouver une hauteur sous plafond confortable à l’étage. Le plancher est recoulé pour moitié afin de créer un seul et même niveau facilement aménageable. Le mur de refend central est décollé des murs de façades pour plus de fluidité, il délimite les quatre entités du programme : accueil et pièce de stockage en rez-de-chaussée, bureau et showroom à l’étage.


Quatre grandes baies vitrées sont percées en façade pour offrir de splendides vues dégagées sur le paysage agricole provençal et sur la Sainte-Victoire. Les menuiseries posées au nu extérieur de ces baies permettent de laisser deviner, depuis la rue, l’intervention contemporaine sur le bâtiment.


À l’instar d’un musée, l’intérieur du bâtiment s’efface pour mettre en scène le mobilier exposé. La continuité des sols, des murs et des plafonds de l’étage crée un espace homogène, blanc et intemporel. L’absence de plinthes, les meubles de rangements blanc laqué, les angles ouverts des encadrements de baies et le plafond continu jusqu'aux menuiseries, sont autant d’éléments qui participent à dématérialiser l’espace de bureau et de showroom. Cette blancheur n’est interrompue que par les murs de refend en pierre et par les vues sur le paysage qui replacent le bâtiment dans un espace-temps plus tangible.


 

26 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The rehabilitation of this barn in the countryside outside of Aix-en-Provence gives Objekto, a furniture distribution company, an unusual showcase. The creations of Brazilian designers such as Paulo Mendes da Rocha, Mauricio Klabin and Rafic Farah are displayed with a view of Sainte-Victoire Mountain, in the heart of the Provence region. The building retains its existing volume, and its gable roof is slightly raised to obtain a comfortable ceiling height on the first floor. Half of the floor...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Cost 135.000
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users