Family Garden Room House Extension

Hale / United Kingdom / 2013

5
5 Love 849 Visits Published

This design has won the Livingetc Best Room of 2013 award at the Northern Design Awards 2013


Ferrious had previously worked with this client to re-model various rooms in their beautiful detached Victorian property, we were invited to tackle the problematic rear conservatory; a space so awful that it nearly put our customers off from originally buying the house!


Combined with this there were a series of technical & aesthetic challenges to be met;
The conservatory suffered from the typical problems of condensation and being too cold in Winter and too hot in Summer; it also had no architectural resonance with the house, but unfortunately had a major significance being the primary access onto the garden & the most obvious landmark when looking back at the property from the fantastic grounds.


The brief was to create a contemporary family room that could be used for a range of purposes; dining, parties, a sun terrace or a place to relax and contemplate the beautiful garden, it also needed to allow easy access to the gardens and provide vistas through onto the garden. The conservation area status also added complexities to the contemporary aesthetic the client required.


The resulting space was set back under a large cantilevered roof so as to not interrupt the views but also so that the direct summer sun at no point enters the room. The cantilever detail was also run through at floor level creating the illusion of a floating building which is further enhanced by the staggered staircase which at no point physically connects with the buildings structure.


The interior space was positioned to create a link between the lounge & kitchen rooms and to provide the house with a more coherent and open plan living space, with the new room being at its centre. With ceiling heights matching the original house, the room offers a feeling of simplicity, purity, calm and peace that reflect the character of the gardens that surround it.


Alongside the classic Danish CH25 armchairs by Hans Wegner is an oak bench commissioned & designed by Ferrious specifically for the space under the sliding glass opening which forms a link between the kitchen to the new garden room.


Client feedback has been great – this space, originally the least popular has now become a favourite, providing a beautiful indoor & outdoor space to relax in and experience the stunning views onto the grounds and forming a positive connection with these beautiful spaces.

5 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This design has won the Livingetc Best Room of 2013 award at the Northern Design Awards 2013 Ferrious had previously worked with this client to re-model various rooms in their beautiful detached Victorian property, we were invited to tackle the problematic rear conservatory; a space so awful that it nearly put our customers off from originally buying the house! Combined with this there were a series of technical & aesthetic challenges to be met;The conservatory suffered from the typical...

    Project details
    • Year 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Furniture design / Product design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 5 users