Casa LLP

Barcelona / Spain / 2015

24
24 Love 3,848 Visits Published

This building has been designed after the request, of two sisters, for a bioclimatic house where to live together and independent at the same time. So the project focuses on these clients’ needs.
The building plot enjoys views over the Collserola mount, and it is on a uniform and deep pitch, (30%).
After the bioclimatic study of this exact point we decided the strategies of the project, in order to maximise the environmental and thermal performance, and to follow the equivalent demands to a passive house. We improve the comfort of the building by:
Compaction.
Capture and sun protection.
Thermal resistance.
Cross ventilation.
On the other hand, as we did not want to modify the original plot and to better adapt to the topography of the land, our project was founded on only two retaining walls which are parallel with the contour lines. These retaining walls support a lightweight wooden construction. This wooden frame is formed by five wall framings which are perpendicular to the concrete walls. This five framing walls organize the different spaces of the house with the idea that each women could have two rooms, a dining and a sitting room, a bathroom, a kitchen and a terrace to implement the main rooms.
This compact construction and of a big thermal resistance, frame the landscape facing south through the fully grazed façade that, in addition to a lineal roof-light for the rooms on the north side, works as a sun capture during the cold seasons.
The savings on heating (and air conditioning) have been possible due to the sun protection on the windows, the wooden ventilated façade, the use of a vegetal roof which provides a big thermal resistance and landscape value; and also a design that has paid particular attention to the natural ventilation, especially important in Summer. The demand on heating has been under the limits of a passivhaus (15 Kwh/m2a), and it has been solved with just a fire place for each person. Our final need of heating has been 9 Kwh/m2a.
The possibility to enjoy open and transparent spaces facing the Collserola mount landscape, the integration of the building on the site, and the thermal comfort, in addition to the use of healthy and ecologic materials; are the big challenges and values of the project, and the house.


[ES]
Dos hermanas nos pidieron que proyectáramos una casa bioclimática donde poder vivir y convivir autónomamente en una parcela con vistas a la sierra de Collserola. El terreno se caracterizaba por su elevada y homogénea pendiente (30%).
A partir del estudio climático del solar, decidimos las estrategias proyectuales a seguir para realizar un proyecto donde los parámetros de confort térmico fueran equivalentes al passivhaus:
Compacidad
Captación/Protección solar
Resistencia térmica
Ventilación cruzada
Otro tema relevante fue la voluntad proyectual de no modificar demasiado el terreno original. Esto nos llevó a realizar dos únicos muros de contención, paralelos a las curvas de nivel, que sostienen una construcción ligera de madera formada por per 5 cerchas perpendiculares a los muros. Las cerchas organizan los diferentes espacios de la casa para que cada hermana disponga de dos habitaciones, una sala de estar comedor, un baño, una cocina y una terraza relacionada con las estancias principales.
La construcción, de gran compacidad y resistencia térmica, encuadra las vistas situadas a Sur mediante una fachada totalmente vidriada que, conjuntamente con un lucernario lineal situado a las habitaciones orientadas a Norte, actúa como captador solar en los períodos de invierno. Además, las protecciones solares de las ventanas, la fachada ventilada de madera, el uso de una cubierta vegetal de gran resistencia térmica y alto valor paisajístico, y un diseño que facilita la ventilación cruzada han permitido reducir la demanda de calefacción por debajo de los límites del passivhaus (15 Kwh/m2a)!!! La pequeña demanda resultante, 9 Kwh/m2a, se resuelve mediante dos chimeneas (gràfica phpp).
La posibilidad de gozar de espacios abiertos y diáfanos que encuadren la sierra de Collserola, la integración con el terreno existente, el confort térmico y el uso de materiales saludables i ecológicos son los logros de esta obra.

24 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    This building has been designed after the request, of two sisters, for a bioclimatic house where to live together and independent at the same time. So the project focuses on these clients’ needs.The building plot enjoys views over the Collserola mount, and it is on a uniform and deep pitch, (30%).After the bioclimatic study of this exact point we decided the strategies of the project, in order to maximise the environmental and thermal performance, and to follow the equivalent demands to a...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users