COD Sint-Vincentius Campus Sint-Jozef Woumen – Diksmuide

Diksmuide / Belgium / 2015

12
12 Love 2,120 Visits Published

Context
The new residential care centre offering around 100 beds replaces the existing, outdated St. Jozef facility in Woumen, a submunicipality of Diksmuide.


Based on an urban development, historical, ecological and social analysis, BURO II & ARCHI+I opted for a contemporary monastery typology that clearly refers to the site's past. This configuration provides the residential care centre with optimal functionality and allows the sustainability requirements to be organised in a rational and balanced way.
At the same time, the design blends seamlessly with village life, and the De Blankaert nature reserve located behind it. Due to the choice of flat volumes, in which the horizontal shape is accentuated by the continuous base panel and white awning edges per floor, the whole concept reflects the flatness of the surrounding landscape.


Architecture
The horizontal awnings in white, polished architectural concrete and wedge-shaped terraces instantly catch one's eye. However, the awnings not only have an aesthetic and atmosphere-defining character but also have other functions. They serve as vertical fire overlapping elements between the floors and their design integrates the mobile sun blind with screens and the rail for cleaning the windows in the prefabricated elements.


The five departments differ according to the required degree of care and the need for privacy. In addition to the traditional rooms and shared facilities there is a group residence, a department for people suffering from dementia, the possibility for temporary accommodation and day care. The well thought out location of these departments at the site means that there is a connection to the more public side or to the more rural side of the site. The external spaces also reflect different atmospheres, from more intimate inner areas to wide open space.



Engineering
This new residential care centre is a model project in terms of sustainability with minimum energy performance requirements of E60 and K30.
The shell of the building offers effective thermal insulation, is as airtight as possible and is equipped with external sun blinds. A condensing gas boiler with a decentralised ventilation system D, combined with vertical borehole geothermal probes (BTES system) provide heat recuperation and cooling at the same time, using concrete core activation and floor heating. Thermal solar panels provide hot water.


Due to its qualitative execution with high quality materials the project succeeds in creating a shared facility with a surface area of over 6,000m² in a controlled, discreet and calming manner.
The construction work will be carried out in phases as the existing residential and care centre must remain operational during the works. Work started in 2012 and will take around four years. The first phase has now been completed.


[FR]
Contexte
Une nouvelle maison de retraite offrant une centaine de lits va remplacer les infrastructures dépassées de l'établissement St.-Jozef de Woumen, une commune fusionnée de Dixmude.


Au départ d'une analyse urbanistique, historique, écologique et sociale, BURO II & ARCHI+I a opté pour une typologie de cloître contemporain faisant clairement référence à l'histoire du site. Cette configuration permet à la maison de retraite de fonctionner de façon optimale tout en organisant de manière rationnelle et équilibrée les exigences en matière de développement durable.
Le projet ne détonne pas dans son environnement (centre du village et réserve naturelle du Blankaert située à un jet de pierre). Le choix de volumes plats, dont l'horizontalité est accentuée par la dalle de sol d'un tenant et les bords blancs des auvents, permet à l'ensemble de se fondre parfaitement dans la planéité du paysage voisin.


Architecture
Les auvents horizontaux en béton architectonique blanc poli et les terrasses en forme de clavette se remarquent d'emblée. Les auvents ne jouent cependant pas qu'un rôle esthétique et créateur d'ambiance. Ils empêchent également la propagation de l'incendie entre les étages et ont été conçus de telle sorte que la protection solaire mobile à écran et le rail servant au nettoyage des fenêtres se trouvent intégrés dans les éléments préfabriqués.


Les cinq ailes du complexe diffèrent en fonction du niveau de soin et du besoin d'intimité. Outre les chambres classiques et les communs, on y trouve une habitation de groupe, une division pour les personnes atteintes de démence, des infrastructures de séjour provisoire et un accueil de jour. L'implantation réfléchie des divisions sur le terrain permet une connexion soit vers le côté public, soit vers le côté verdoyant du terrain. Quant aux espaces extérieurs, ils reflètent également les différentes ambiances, des zones intérieures plus intimes à l'ouverture sur les pâtures.


Techniques
La nouvelle maison de repos est un projet pilote en matière de développement durable. Elle vise les performances énergétiques E60 et K30.
L'enveloppe du bâtiment offre une isolation thermique efficace, est aussi étanche à l'air que possible et dispose de protections solaires extérieures. La chaudière gaz à condensation et le système de ventilation D décentralisé combiné avec des sondes de sol verticales (champ SES) assurent à la fois la récupération de chaleur et le refroidissement grâce à l'activation des noyaux de béton et au chauffage par le sol. Des panneaux solaires thermiques fournissent l'eau chaude.


Par la qualité de l'exécution avec des matériaux haut de gamme utilisés de façon maîtrisée, subtile et reposante, le projet parvient à donner forme à des infrastructures communes couvrant une surface supérieure à 6 000 m².
Les travaux se dérouleront en plusieurs phases, puisque la maison de repos actuelle doit
rester opérationnelle pendant la construction. Entamés en 2012, les travaux doivent durer quatre ans. La première phase a déjà été réceptionnée.

12 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    ContextThe new residential care centre offering around 100 beds replaces the existing, outdated St. Jozef facility in Woumen, a submunicipality of Diksmuide. Based on an urban development, historical, ecological and social analysis, BURO II & ARCHI+I opted for a contemporary monastery typology that clearly refers to the site's past. This configuration provides the residential care centre with optimal functionality and allows the sustainability requirements to be organised in a rational and...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Social Housing
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users