Steel City - Container Skyscraper

Juhu / India / 2015

1
1 Love 740 Visits Published

The irregular shape of this site in the densely populated Dharavi Slum in Mumbai, gives us total freedom to design. We push the whole site to a height of 100 meters to play with the maximum volume. We decided to design 2 towers. The shape of the site tells us how to split the volume and where we should put them both. To have the maximum direction of views we decided to use a cylinder shape for the base of the towers, taking advantage of the great views around. Taking the mass that doesn’t belong to the cylinders, we overlap them to grow up the tower’s height. Surroundings’ characteristics and future streets alignments gives us the geometry optimization.


 The classical and standard container’s storage position allows us to have only one direction of views, and the gap for opening windows is made from the smallest side. Rotating 90 degrees the position of the containers, we get more façade surface and greater possibilities for opening windows, but still only one direction of views. Changing the position of the containers following a cylinder shape, we obtain multiple views around the site. Alternating them around the cylinder, we make the wind flow through the containers, helping them to remove and decrease the amount of heat.


 With our proposal, under the parameters of a circular floor plan on the bottom of the tower, we emphasize the old method of circular positions for self-defense, allowing its inhabitants to feel the security that a building of these characteristics allows.


The core of both towers is also made with containers in a vertical position, allowing us to mortise every elevator unit in one of each of the containers in an upright position.


 The position of the “boxes” containing a couple of containers seems to be random, but it is not.  It follows a programmed mathematical pattern according to the characteristics of the environment, to provide the maximum flexibility to distribute the units in height. To provide a greater randomization to these positions, the modules of water tanks and empty structures alternate to ensure a regular arrangement in height, and that all users enjoy the vertical gardens, and all dwellings may have availability of smooth water distribution.


 The distribution in height of vertical gardens, together with the separation side by side of every container unit, helps the whole system to remove and decrease the heat dissipation produced by high temperatures in summer in Mumbai, and the transmission of heat from the metal facade of each container. The coloring of facades, corresponding to the original color of each container, responds to the heating rate of each side, depending on their orientation, and after analyzed the solar incidence of the site.


 


 

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The irregular shape of this site in the densely populated Dharavi Slum in Mumbai, gives us total freedom to design. We push the whole site to a height of 100 meters to play with the maximum volume. We decided to design 2 towers. The shape of the site tells us how to split the volume and where we should put them both. To have the maximum direction of views we decided to use a cylinder shape for the base of the towers, taking advantage of the great views around. Taking the mass that doesn’t...

    Project details
    • Year 2015
    • Client SuperSkyscrapers
    • Status Competition works
    • Type Tower blocks/Skyscrapers
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users