Prison on The Pacific Ocean

1
1 Love 1,096 Visits Published

The location in the middle of the ocean leads the proposal to a natural isolation. Therefore the concept of the main design of the building starts as a pure object, unique, intact and impenetrable place, like an isolated fortress which ensures the security, not only of those who are in but also of those who are out. The design begins with a sphere as a pure form which is then splitted in two conic pieces. The lower piece works as the main platform of the building and responds to the problem of the oscillating sea level facilitating the access of the building by boat. The upper one, acts like a bowl, an opened sky container. Its access is made by air leading the helicopter actually to land inside the building. This upper container includes all the uses and living needs. It’s the prison itself. It contains everything that is needed and that cannot be found nearby outside as the only thing around is water.  The main concept is to take the       OUTside to the INside, from the “outsiders” to the nature itself, creating many green spaces with different purposes – work, leisure, agriculture and exercise – and thus increasing the inmates living conditions, in a way that they might be no more considered as outsiders, making their passage less painful and therefore changing their concept of time, qualifying it. Actually is in this very passage of time that the image of the building is based.


The well known counting marks that are found in prisons walls all around the world reflects the prisoners need of time orientation, especially because that time lasts and seems to be longer and longer. Therefore, and in a symbolic way, the walls of our proposal also have those marks materialized on the facade openings. This act reinforces the fact that our inmates don’t need to write down the time, not only because it’s already there, making actually part of the building, but also because it´s our goal to qualify their time in a way that they don’t even need to think about its passage, transforming the rehabilitation concept, bringing them HOPE.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The location in the middle of the ocean leads the proposal to a natural isolation. Therefore the concept of the main design of the building starts as a pure object, unique, intact and impenetrable place, like an isolated fortress which ensures the security, not only of those who are in but also of those who are out. The design begins with a sphere as a pure form which is then splitted in two conic pieces. The lower piece works as the main platform of the building and responds to the problem of...

    Project details
    • Year 2013
    • Status Competition works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users