Reconstruction of timbered house

Osík / Czech Rep. / 2015

1
1 Love 352 Visits Published

Projekt je přestavbou roubeného hospodářského stavení na obytné. To se
nachází uprostřed venkovské usedlosti obklopeno několika obytnými a hospodářskými
jednotkami. Jedná se o generální přestavbu, navržený objekt však respektuje v
maximální možné míře vzezření původního stavení.
Hlavní prostor ve zvýšeném přízemí byl původně obsluhován ze severní pavlače,
nově bude rozšířen o kubickou přístavbu. Ta obsahuje kuchyň, hygienické zázemí a
vstupní prostor, jež je propojen s umyvadlovou částí spodní koupelny a opticky zvětšen
velkoplošným zrcadlem nad umyvadly. Nově se do domu vstupuje z jihovýchodu, na jih
je situována i obytná terasa a výlez z kuchyně. Součástí terasy je integrovaný květináč se
stromem poskytujícím stín, kamenná zídka ji odděluje od sadu a umožňuje posezení.
Schody logicky navazují na nově vytvořený průchod mezi domy do vnitřního dvora
opatřený brankou.



Součástí zvýšeného přízemí je i pracovna se zadním veřejným vstupem a
možností propojení s obytným prostorem. Do obytného prostoru se vstupuje kolem
centrálního schodiště mezi jídelním koutem a kuchyní. Centrem obytného prostoru je
komfortní rohový krb. Prostor sezení je situován tak, aby umožňoval velkoplošné
promítání na stěnu. Z důvodu zábavnosti nejen pro děti umožňuje dispozice obíhání
prostoru dokola jak uvnitř, tak přes pavlač. Vnitřní rohy v místech nejčastějšího pohybu
osob jsou zaobleny. Je to praktické, činí to prostor příjemnější a je usnadňeno proudění
všech žádaných energií.



Snížené přízemí je rozděleno na dvě části. Součástí obytné části je šatna a
prádelna , na technický prostor s toaletou a umyvadlem navazuje spodní spíž a kotelna.
V podkroví se nachází ložnice s oknem do východního štítu, koupelna jak s vanou,
tak s komfortním sprchovým koutem, jehož součástí je převlíkací předsíňka. Toaleta je
samostatná. Dětská část je řešena formou společné části s obytným podiem, výlezem na
horní terasu a dvěma dětskými alkovnami na spaní. Tato část lze využívat i jako druhý,
horní obytný prostor. V předprostoru koupelny je navržen shoz na prádlo vedoucí k
prádelně v nejnižším podlaží.



Projekt si bere za cíl kvalitu provedení a skromnost a pokoru vnějšího vzezření.
Přirozené barvy použitých materiálů, bílá omítka, dřevo a respektování vzezření
původního stavení tomu napomáhají.

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Projekt je přestavbou roubeného hospodářského stavení na obytné. To senachází uprostřed venkovské usedlosti obklopeno několika obytnými a hospodářskýmijednotkami. Jedná se o generální přestavbu, navržený objekt však respektuje vmaximální možné míře vzezření původního stavení.Hlavní prostor ve zvýšeném...

    Project details
    • Year 2015
    • Status Current works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users