Maison Terrebonne

Montreal / Canada / 2015

40
40 Love 4,979 Visits Published

Born from an extreme transformation of a typical 90’s bungalow, the “Maison Terrebonne” is located on a vast wooded plot of land. Although certainly contemporary, the new residence is built on the same foundations as the original house while preserving one of its principal characteristics; split levels. This principle is at the very heart of this building’s new architecture. This thorough building overhaul, in combination with a larger upstairs, was designed in order to meet the needs of a person living alone. Despite a small 1500 square foot living space, the residence offers vast open rooms with an abundance of natural lighting.


The house now features three split levels that are each designed for a distinct set of functions that help establish a clear hierarchy between intimate and communal zones. These zones are designed to be very open in relation to each other and are only divided by the threshold created by the flights of stairs. Directly accessible from the carport and at the same height as the ground outside is the first of three levels that contains both the entrance vestibule as well as a small office. Even though this entry zone is also open, it is concealed from the living spaces on the level above. Once in the center of the staircase leading to the second level, the visitor comes face to face with a large window with a view on the woods behind the home. The kitchen can be found there, organized around a large wooden island whose materials stand out in relation to the neutral white walls. Along the large bay window adjoining the kitchen can be found the dining and living rooms. At the crossroads of all these levels is located a pure white block that naturally reinforces the intimacy between zones and around which gravitates circulation within the home. This block has a powerful effect on the upper portion of each level as a result of it being unattached to the ceiling, which allows for both an unobstructed line of sight and opulent natural lighting.


The staircase and corridor leading to the owner’s private suite on the top level are located behind this central block and have a view on the inferior levels. Inside the cube and accessible only from the bedroom is a hidden bathroom designed with simple, clean lines. Though without a door, intimacy is preserved by the configuration of walls leading to the bathroom. Inside the bathroom, floor and walls are covered in a pearl white glass mosaic and it is modestly furnished with two white, minimalist blocks, bathtub and vanity. In order to accentuate the furniture’s monolithic appearance, doors with a smooth matte finish were placed on either side to avoid creating divisions at the front while a Corian sink was molded into the counter above. A thin setback kick space creates the impression that it isn’t attached to the floor while giving the bathroom a sense of space and lightness.


The bedroom is located at the very back and opens partially to the living spaces below. In order to limit visibility from the outside into this room, windows were voluntarily limited in height and therefore create long strips of light. At the rear, the room extends towards the woods by way of a loggia. From here the surrounding natural environment can be viewed without any obstacles thanks to the transparency of the glass railing barrier.


The exterior is covered in natural eastern cedar siding that will fade over time to eventually further bear a resemblance to the bark of trees in the surrounding woods. Simple openings surrounded by black frames serve to punctuate the sheer volume of the house. The former garage has been replaced with a covered parking space that’s open on either end, and thus gives the impression that it was emptied. This openness creates a sense of transparency that, like all large openings, provides the space for nature to reclaim its place. 


 


[FR]


 


Née de la transformation extrême d’un bungalow typique des années 80, la Maison Terrebonne prend place sur un vaste terrain généreusement boisé. La nouvelle résidence repose sur les mêmes fondations et planchers que la maison initiale en plus de conserver l’une de ses caractéristiques principales : les demi-niveaux. Ce principe est à la genèse de la nouvelle architecture du bâtiment. Le projet fut conçu afin de répondre aux besoins d’une personne vivant seule. Malgré une petite superficie habitable d’à peine 1 500 pi2, la résidence offre des pièces vastes et ouvertes, où la lumière naturelle abonde.


Aujourd’hui composée de trois demi-niveaux, chacun des paliers répond à des fonctions distinctes, permettant d’établir une hiérarchie claire entre les zones intimes et celles communes. Ouvertes l’une sur l’autre, ces différentes zones sont simplement divisées par le seuil que créent les volées d’escalier. Directement accessible de l’abri d’auto et en continuité avec le niveau du sol extérieur se retrouve le premier des trois paliers, intégrant le vestibule ainsi qu’un petit espace bureau. Bien qu’ouverte, cette zone reste en retrait et dissimulée des espaces de vie du niveau supérieur. Une fois arrivé dans l’axe de l’escalier menant au second palier, on fait face à une large baie vitrée cadrant le boisé arrière. À l’interstice entre tous ces paliers, un volume pur et cubique crée naturellement l’intimité entre les zones et autour duquel gravite la circulation. L’effet de bloc est renforcé par un détachement du plafond, permettant à la fois une fluidité du regard et la circulation de la lumière naturelle.


L’escalier et la coursive menant vers la suite privée de la propriétaire, située au niveau supérieur, se glisse à l’arrière de ce volume central, tout en offrant une vue magnifique vers les paliers inférieurs. À l’intérieur du cube se camoufle une salle de bain minimaliste et épurée, sans porte, où seule la configuration des cloisons préserve l’intimité. L’espace entre le haut des murs et le plafond baigne la pièce d’une lumière diffuse et crée une atmosphère apaisante empreinte de calme, évoluant selon l’heure du jour. De l’intérieur, plancher et cloisons sont entièrement recouverts d’une mosaïque de pâte de verre blanc perle. D’un blanc immaculé, la pièce est simplement meublée de deux blocs minimalistes : le bain et le meuble lavabo. Afin d’accentuer l’aspect monolithique du meuble, les portes et tiroirs au fini lisse et mat ont été disposés de part et d’autre de manière à éviter les divisions à l’avant, tandis qu’au dessus, le lavabo en Corian est moulé à même le comptoir. Un mince coup de pied détache le meuble du sol et procure à la salle de bain une impression d’espace et de légèreté.


Tout au fond se niche la chambre, partiellement ouverte vers les espaces de vie. Par souci d’intimité, les fenêtres avant forment de longs bandeaux. À l’arrière, la chambre se prolonge vers le boisé par une loggia extérieure, où murs et plafond s’alignent parfaitement avec l’intérieur, cadrant la perspective sur le paysage.


De l’intérieur, la maison s’ouvre complètement à la nature pour offrir aux occupants des vues sur un tableau en constante évolution. La blancheur des espaces intérieurs joue le rôle de canevas, accueillant les couleurs du paysage extérieur au fil des saisons, permettant d’expérimenter autrement les lieux de vie continuellement changeants. L’ambiance créée par l’amalgame sobre de matériaux et textures confère à la maison une beauté intemporelle.


L’extérieur, entièrement revêtu de clin de cèdre de l’est laissé naturel grisaillera avec le temps afin de s’estomper et s’apparenter d’avantage à l’écorce des arbres environnants. De simples ouvertures, entourées de cadres noirs, ponctuent le volume minimaliste de la maison. Donnant l’impression d’avoir été évidé, l’ancien garage a fait place à un espace de stationnement couvert et traversant. Cette perforation crée une transparence qui, tout comme les grandes ouvertures, laisse toute la place à la nature

40 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Born from an extreme transformation of a typical 90’s bungalow, the “Maison Terrebonne” is located on a vast wooded plot of land. Although certainly contemporary, the new residence is built on the same foundations as the original house while preserving one of its principal characteristics; split levels. This principle is at the very heart of this building’s new architecture. This thorough building overhaul, in combination with a larger upstairs, was designed in order to...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 40 users