HEI - Residential Estate Frauenheimgasse

Small But Mighty Vienna / Austria / 2014

4
4 Love 2,434 Visits Published

Sophisticated details and high-end materials distinguish this residential building in Frauenheimgasse in Vienna’s 12th district. A ground-floor skirting of bronze-colored aluminum panels adds special elegance to a street facade of earthy sand-colored clinker, which blends in harmoniously with its surrounds. The relief structure which corresponds to the facades of the adjacent older buildings takes up and reinterprets their decorative stucco structures in an exciting and contemporary manner. Another distinctive element of the facades are the staggered French windows.


The long and narrow layout of the small vacant site posed a special challenge. The result is a light-filled central stairwell that connects the front and back wings and two courtyards of different character: a cozy entrance courtyard and a backyard that integrates the charm of the old courtyard buildings and the verdure of the neighboring plots.


The interlocking courtyards allow for views in all four directions. This made it possible to orient each apartment, irrespective of its size, toward different directions in accordance with the course of the sun. Generous balconies and roof terraces, together with vine-shaped trellises mounted on the courtside walls, invite an extension of the greenery inside the yard.


Project data:


Planning: AllesWirdGut ZT GmbH
Client: BAI Bauträger Austria Immobilien GmbH


Competition: 07.2011
Completion: 11.2014
GBA: 2.650 m²


Team: Christof Braun, Jan Schröder, Martin Brandt, Kerstin Schön, Jessica Wannhoff


Photos: © AllesWirdGut / Guilherme Silva Da Rosa

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Sophisticated details and high-end materials distinguish this residential building in Frauenheimgasse in Vienna’s 12th district. A ground-floor skirting of bronze-colored aluminum panels adds special elegance to a street facade of earthy sand-colored clinker, which blends in harmoniously with its surrounds. The relief structure which corresponds to the facades of the adjacent older buildings takes up and reinterprets their decorative stucco structures in an exciting and contemporary...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users