Hybrid Design

San Francisco / United States / 2013

24
24 Love 3,477 Visits Published

This project houses a growing graphic/product design office within an existing brick building located in the Jackson square historic district. The design required the removal of the existing interior structure while leaving the existing perimeter brick structure and the original part of the front facade intact.  The new design is comprised of inserting a steel ribbon frame at the front of the facade to create a large jacketed bay window/entry and adding a second story structure that opens out to a roof deck area above. 

The original building was destroyed in the 1906 earthquake and fire.  Set in the heart of the city’s red-light district a new brick structure was quickly erected to house a new bar/saloon.  At a more recent date the building facade was altered and for many years housed a cafe and office space.  The partitions and interior walls were peeled back to reveal the existing perimeter brick walls and serve as a backdrop for the main office area. The new addition above straddles the existing structure and provides an informal conference area that is adjacent to the kitchen and outdoor deck space for informal gatherings echoing a bit of the past.

A series of steel moment frames are used for the primary structure throughout the building to seismically brace the existing brick walls and to collect the additional loads of the new second story.  The roof plane and roof deck have been peeled back slightly from the perimeter walls to create skylight openings which allow natural light to spill into the core of the building.  The main office space, and conference areas are located on the first floor, additional office space and archive/exhibit space on the second floor. 

Most of the existing structure was retained and renovated rather than demolished. The original masonry walls at the lower floor provides thermal mass and absorbs heat energy during the day, keeping the interior comfortable, and helping to maintain a moderate, baseline temperature for the cooler evenings.  Since the structure is located in a relatively dense urban area, the masonry walls also add protection against fire.  The new addition is designed with deep overhangs on the south side to maximize the benefits of indirect natural lighting and reduce the need for electric lighting.

24 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project houses a growing graphic/product design office within an existing brick building located in the Jackson square historic district. The design required the removal of the existing interior structure while leaving the existing perimeter brick structure and the original part of the front facade intact.  The new design is comprised of inserting a steel ribbon frame at the front of the facade to create a large jacketed bay window/entry and adding a second story structure that opens...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Offices/studios / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Art studios/workshops
    • Websitehttp://terryandterryarchitecture.com
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users