Fonte de Angeão School

Fonte de Angeão / Portugal / 2014

4
4 Love 2,002 Visits Published

The school setting allows a close relationship with nature, located in the countryside, the new primary school + kindergarten is surrounded by beautiful adult trees.


The proposal explores the relations between inside and outside through two systems that will define the spatial organization of the school: in the classrooms, an atmosphere of concentration is sought, so the large windows open to gaps, like private courtyards, providing controlled natural light and diagonal views to the surroundings.


In the common zones the opposite happens: direct and frontal views, large perspective fields in all directions as well as plenty of natural light in the corridors.


There is no separation between structure, architecture and building services. The structure is at once architecture and its material is the actual finish. Pipes and cable trays are not hidden and most of ventilation and cooling is done through semi-passive systems.

4 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The school setting allows a close relationship with nature, located in the countryside, the new primary school + kindergarten is surrounded by beautiful adult trees. The proposal explores the relations between inside and outside through two systems that will define the spatial organization of the school: in the classrooms, an atmosphere of concentration is sought, so the large windows open to gaps, like private courtyards, providing controlled natural light and diagonal views to the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2014
    • Client Municipality of Vagos
    • Contractor Encobarra
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users