Edificio Córdoba-Reurbano

Mexico City / Mexico / 2014

42
42 Love 5,482 Visits Published

The building is located in the Colonia Roma, a historic neighbourhood in the central sector of Mexico City. La Roma developed in the 19th century as one of the first extensions of the city centre, with an orthogonal grid of large houses inhabited by the upper classes of the city. With the emergence of suburban life in the 50s, la Roma decreased its population throughout the second half of the 20th century, getting to its worst with earthquake of 1985. Due to the location of la Roma in what once was Lake Texcoco, the subsoil is highly muddy, so seismic waves are amplified; thus, during the strong earthquake of 85, la Roma was one of the more affected areas of the city: many buildings collapsed, and many of those which resisted were abandoned by its inhabitants because of their structural damage or because of the fear that the buildings would not resist another earthquake. The neighbourhood became deeply deteriorated, with high levels of insecurity and abandoned buildings, until its recent re-emergence as one of the most active areas of the city, filled with art galleries, small restaurants, cafés and young people occupying again its streets and public areas. The project builds on the initiative of the Urban Recycling start-up; the initiative is challenging: build housing on a listed building of historical value, without any parking area –in a city where the car is the king-, and incorporating commercial area in the main floor, in a culture where such condition is typically associated to the reality of the lower social classes, and not understood as an indispensable element for building urban quality. ReUrbano identifies an old house of historical value that was abandoned after the death of its eighty year old occupant and engages us to transform it into a housing building. The project will have 9 apartments of various sizes and configurations, as well as commercial area in the upfront façade. The project forces us to confront the value of architectural form within the urban grid, as well as that of heritage and ways to intervene it. We seek for a discrete project, and we are overseeing to respect the spatial structure (and the essence) of the existing house. The project maintains almost the overall existing building, beyond the dictum set by the local preservation instances, which establish that only the façade needs to be preserved. We believe in the value of the structure that builds up the façade, as well as in the interest of its current spatiality, and are confident on its possibilities despite the occupancy increase. The existing building occupies the majority of the plot, although there is a ruin of a service area, independent of the actual house, at the rear of the plot. The project is based on a detailed analysis of each of the existing elements, looking forward to generate a different reality – more consistent with the new economic and social reality-, but in harmony with the original building: past and present coexisting, respecting and creating a new reality built up of two architectural typologies which respond to two different historic moments. The project is structured through an outdoor sidelong corridor; the existing courtyard that provides entrance to the original house is replicated at the rear back, and therefore the two main cores to access the units are now related to each of those patios. The addition to be built on the back of the house – replacing the old service area-, draws this second patio and has the form and materiality of the existing house, although it uses current technologies: the addition is clearly identifiable by a professional, but provides a continuous reading to a distracted eye. The project also grows in height, both within the existing building and by the addition of two new floors to the old house. Digging 1.5m below street level, and building a series of intermediate levels inside the house, the CADAVAL & SOLÀ-MORALES www.ca-so.com interior of the existing house transforms from its original single level to up to 3 levels at some points. To highlight horizontality, the façade of the first floor to be built on top of the existing building is fully glazed, in order to lighten up the weight of the new addition, as well as to differentiate the original building of the new intervention. The very top floor of the addition, is constructed with air and architecture: a succession of terraces and built volumes modifies the perception of the overall building’ height and slims the project, to appear as a chain of small towers and not as a continuous solid. Materiality is key to the project. The original house is built in brick, material that has also been used in addition at the back of the building. The first is a living rough material, full of identity and history; the new differs from the original by small details, ranging industrial production to the way how walls are perforated: they are small subtleties that allow reading the difference, but that through their likeness build a single entity. The volumes on the upper level have their own identity, both by the material itself, and by the colour (black, not white, to help lighten the weight of the addition). The materials enhance the generation of unique spaces, with great personality, designed for standard families, with changing needs that are also standard: rooms, bedrooms, kitchens and bathrooms build up unique spaces, intricate with the old and the new structure, ready to be appropriated by individual and different lifestyles, which come up with the new inhabitants.


[ES]
El edificio se localiza en la Colonia Roma, un barrio de valor histórico en el sector central de la Ciudad de México. La Roma se desarrolla en el siglo XIX como uno de los primeras extensiones de la ciudad central, configurada en una malla ortogonal ocupada por grandes casonas que en su momento albergaron a las clases más altas de la capital. Con el surgimiento de la vida suburbana en los años 50, la Roma fue perdiendo habitantes a lo largo de la segunda mitad del siglo XX hasta llegar a su peor momento durante los años que siguieron al gran sismo del año 1985. Debido a que la Roma se localiza en lo que antiguamente era el lago de Texcoco su subsuelo es altamente lodoso y por lo tanto las ondas sísmicas se amplifican, lo que generó que durante el fuerte temblor del 85 la Roma fuese una de las zonas más afectadas de la ciudad; se cayeron muchos edificios y muchos de los que resistieron fueron abandonados por tener daños estructurales o, en muchos otros casos, por el medio de sus habitantes a que las edificaciones no resistieran otro sismo. El barrio se deterioró profundamente, con altos grados de inseguridad y de inmuebles abandonados, hasta que recientemente ha resurgido con fuerza como una de las zonas más activas de la ciudad, llenándose de galerías de arte, pequeños restaurantes, cafés y jóvenes ocupando de nuevo sus calles y espacios públicos. El proyecto se construye gracias a la iniciativa de la startup Reciclaje Urbano. La apuesta es alta: construir un edificio en una vivienda catalogada de valor histórico, sin garaje –en una ciudad donde el rey es el automóvil—, y con comercio en planta baja, condición asociada comúnmente en México a una forzada combinación para las clases bajas y no como un elemento indispensable para construir calidad urbana. ReUrbano, localiza una antigua casona que había quedado abandonada al morir su octogenárea ocupante y nos encarga el proyecto de transformarla. El edificio tendrá 9 viviendas de distintos tamaños y configuraciones, así como un local en la planta baja de la parte frontal del edificio. El proyecto nos obliga a reflexionar sobre el valor de la forma arquitectónica en los tejidos urbanos, así como el valor del patrimonio y las formas de intervenirlo. Buscamos un proyecto discreto, y respetar en tanto que posible la estructura espacial (y la esencia) de la casa existente. El proyecto mantiene la casi totalidad de la edificación existente, más allá de los dictámenes establecidos por los las instancias de preservación locales, que establecen para la casa existente la conservación únicamente de la fachada; creemos en el valor de la estructura que da razón de ser a dicha fachada, así como en su interés espacial y a las posibilidades de mantenerlo a pesar del aumento de superficie útil del edificio. La construcción existente ocupa la gran mayoría de la parcela, pero tiene en su parte posterior una ruina de una antigua zona de servicio, independiente de la casa. El proyecto se sustenta en el análisis pormenorizado de cada uno de los elementos para buscar generar una realidad totalmente distinta a la existente, acorde con la nueva realidad económica y social de la zona, pero en armonía con la construcción original: pasado y presente conviviendo, respetándose y creando un nuevo elemento unitario construido de dos tipologías arquitectónicas acordes con sus momentos históricos. El proyecto se estructura a través de un corredor lateral; el patio de acceso existente en la casa original se replica en la parte posterior y proporciona los 2 núcleos de accesos al edifico. La adición que se construye en la parte posterior de la casa, en sustitución de la zona de servicio, traza un segundo patio de acceso con la forma y la materialidad de la casona existente, c. avenir # 1 ppal 1a barcelona 08006 españa. t. +(34) 93 414-37-14. f. +(34) 93 414- 62 -29. [email protected] www.ca-so.com CADAVAL & SOLÀ-MORALES www.ca-so.com pero utilizando tecnologías actuales: la adición es claramente identificable bajo la mirada de un profesional, pero ofrece una lectura continua a un ojo distraído. El proyecto también crece en altura, tanto dentro del edificio existente, como por la adición de dos plantas sobre la casona. Excavando medio nivel sobre la cota de la calle y construyendo una serie de niveles intermedios, el interior de la casona pasa de tener un solo nivel a tener hasta 3 niveles en algunos puntos. Con la intención de resaltar la horizontalidad, la primera planta que se construye sobre el edificio existente, es totalmente acristalada para conseguir aligerar en tanto que posible el peso de la nueva adición, así como diferenciar claramente la edificación original de la nueva intervención. La última planta se construye con aire y arquitectura: una sucesión de terrazas y volúmenes construidos permite modificar la percepción de la altura total del edificio, así como estilizar el proyecto para que aparezca como un encadenamiento de pequeñas torres y no como un sólido continuo. La materialidad es importante para el proyecto. La casa original está construida en tabique, material que se emplea también en la adición en la parte posterior de la edificación. El original es un material rugoso, vivo, cargado de identidad e historia; el nuevo, se diferencia del primero por pequeños detalles, desde su elaboración industrial hasta en la forma en como se agujerean los muros. Son pequeñas sutilezas que permiten identificar la diferencia, pero que en su semejanza construyen una misma entidad. Los volúmenes en planta alta, definen su propia identidad, tanto por el material en sí mismo, como por el color (negro, y no blanco, para ayudar a aligerar el peso de la adición). Los materiales trabajan al servicio de la generación de espacios únicos, de gran personalidad, pensados para familias estándares, con necesidades cambiantes pero también estándares: salas, habitaciones, cocinas y baños construyen espacios únicos, intrincados con la vieja y la nueva estructura, listos para ser apropiados por las formas de vida particulares y distintas de cada uno de sus habitantes.

42 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is located in the Colonia Roma, a historic neighbourhood in the central sector of Mexico City. La Roma developed in the 19th century as one of the first extensions of the city centre, with an orthogonal grid of large houses inhabited by the upper classes of the city. With the emergence of suburban life in the 50s, la Roma decreased its population throughout the second half of the 20th century, getting to its worst with earthquake of 1985. Due to the location of la Roma in what once...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 42 users