Teresianas School extension

Barcelona / Spain / 2014

71
71 Love 31,004 Visits Published

It is the extension of the Teresianas School of the Ganduxer street. Because of its heritage value, the passage of time and the various education reforms, the school has been left without enough classroom space or recreational covered areas.


The new extension re-locates all grades and provides the school with new covered sports space with the necessary infrastructure to provide a service to the school and extracurricular activities. It has been a challenge to design a new building in an environment with the uniqueness and significance of the current Teresianas School. It was decided to locate the project on the best place of the plot that would not affect the visibility of the pavilion designed by Antoni Gaudí. The volume respects the height and distance of the surrounding buildings and links to the existing sports hall.


The building had to talk about its time without turning its back to the specific textures of the existing buildings, so it was decided to use a woven ceramic facade that provided a large lattice facing the street and light and lighting elements into school. This double skin, allows more freedom and flexibility in the distribution of windows and opaque elements needed. The pavilion needed to provide a sports space on a basement floor, consequently it was proposed a hanging metal structure that allowed the building a clear floor.


The classrooms are distributed from a central hall that receives light in each of the floors, through a solar chimney. The interiors are proposed from the maximum austerity and simplicity, according to the strict requirements of the center.


The whole project has worked to achieve minimum consumption of air conditioning and indoor air renovation, vegetation plays an important role in air quality and cooperates with the machinery necessary to reduce pollution. Radiating heating has been chosen as the solution that provides greater comfort and heat transfer.


The location of the building allows an overall restructure of the functioning of the school and clearly enables a separate access for second cycle students. It also provides an additional service that does not interfere with school schedules and performances or the religious community.


 


Esp


Se trata de la ampliación de la Escuela Concertada de las Teresianas en la calle Ganduxer. El colegio, debido de su valor patrimonial, al paso de los años y a las diferentes reformas docentes se ha ido quedando sin espacios suficientes de aulas ni espacios de recreo cubiertos. La nueva ampliación re-ubica todos los cursos de Bachillerato y cuarto de ESO, así como dota al colegio de un nuevo espacio deportivo cubierto con las infraestructuras necesarias para poder dar servicio escolar y extra-escolar.


Ha supuesto un reto proyectar un edificio de nueva planta en un entorno con la singularidad y significación del actual Colegio de las Teresianas.  Se decidió en el proyecto ubicar la ampliación en el lugar más adecuado para no afectar a la visibilidad del pabellón diseñado por Antoni Gaudí.  El volumen respeta la altura y distancias de los edificios colindantes y se liga funcionalmente al pabellón deportivo existente.


El edificio tenía que hablar de su tiempo, sin dar la espalda a las texturas propias del edificio existente, así pues se ha optado por una fachada tejida cerámica, que hace de gran celosía, hacia  la calle y elementos ligeros y luminosos hacia el interior de la escuela. Esta doble piel que tamiza térmica y lumínicamente el interior permite una libertad y flexibilidad en la distribución de las ventanas y los elementos opacos necesarios funcionalmente.


El pabellón necesitaba dar servicio a un espacio deportivo en planta semisótano, consecuentemente se propone una estructura metálica colgada que permite dotar al edificio de una planta diáfana. Las aulas se distribuyen desde un pasillo-distribuidor central que recibe luz, en cada una de las plantas, a través de una chimenea solar. Los interiores se proponen desde la máxima austeridad y simplicidad, según las necesitas estrictas del centro.


Todo el proyecto se ha trabajado para conseguir el mínimo consumo de climatización y mínimo consumo de renovación del aire interior, la vegetación juega un papel importante en la calidad del aire y coopera con la maquinaría necesaria para reducir la contaminación. Se ha optado por sistemas radiantes de climatización como solución que proporciona un mayor confort y transferencia térmica.  La ubicación del edificio permite reestructurar el funcionamiento general del Colegio y posibilita diferenciar claramente un acceso por alumnado de segundo ciclo, así como dotar de servicios extra escolares que no interfieren con la los horarios y funcionamiento escolar y de la comunidad religiosa.

71 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    It is the extension of the Teresianas School of the Ganduxer street. Because of its heritage value, the passage of time and the various education reforms, the school has been left without enough classroom space or recreational covered areas. The new extension re-locates all grades and provides the school with new covered sports space with the necessary infrastructure to provide a service to the school and extracurricular activities. It has been a challenge to design a new building in an...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Fundación Teresiana
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes / Associations/Foundations
    Archilovers On Instagram
    Lovers 71 users