Concert hall

Diploma project Rivne / Ukraine / 2012

7
7 Love 1,060 Visits Published

КИНОКОНЦЕРТНЫЙ КОМПЛЕКС НА ПЛОЩАДИ НЕЗАВИСИМОСТИ В ГОРОДЕ РОВНО, УКРАИНА


Территория


Участок для проектирования здания комплекса выбрано в самом сердце города, на его центральной площади Независимости на месте существующего кинотеатра «Украина». Это здание должно стать еще одной визитной карточкой города Ровно и обеспечить высокий и современный уровень отдыха, досуга и культурного развития. В проекте пришлось решать сложнейшую градостроительную ситуацию. Площадь и территория за кинотеатром (рекреационная часть) зажаты существующей застройкой и участок вытянут с севера на юг. Своей парадной частью площадь выходит на юг к главной улице города, улице Соборной, на западе ограничивается бульваром Независимости и линией застройки, на севере проспектом Мира и на востоке улицей Мицкевича.


Данная территория является основой формирования всей центральной части города, и сохранение существующей рекреационной зоны также является важной задачей проекта, она создает благоприятный микроклимат, снижает загрезненость воздуха и повышает шумозащиту территории.


Также важным является обеспечение всех видов связей с прилегающими кварталами и в контексте всего города путем пространственной увязки элементов комплекса и создания новых пространственных осей восприятия. На территории устраивается трехуровневый подземный паркинг на 600 мест, обеспечивается подъезд с улицы Словацкого и проспекта Мира. По проекту он должен обеспечивать местами для парковки посетителей комплекса и всего делового центра города. Непосредственно с парковки есть подземные переходы через проспект Мира, улицу Мицкевича и в нижние уровни комплекса.


Также важным является обеспечение пешеходных путей и подходов на участок. Запроектировано подземные переходы через улицу Соборная в направлении улицы 16го Июля, через улицу Мицкевича и через перекресток до ЦУМа.


Выбор участка обоснованный рациональным использованием территории в условиях застройки и выгодным месторасположением, так как комплекс основной своей частью находится ниже уровня земли включающий в себя 3 отсека: паркинг (3 уровня), стилобатной части комплекса (с кинозалами, помещениями обслуживания, рестораном) и арт -центр с кафе, надземная часть продолжения площади в 2х уровнях и нависающий вверху объем концертного зала.


Участок разделен на две основные зоны: парадная и рекреационная, хозяйственная зона находится в подземном уровне.


Для обеспечения рекреационным характеристикам осуществлено интенсивное озеленение определенных территорий участка и проектирование малых архитектурных форм. В рекреационной зоне размещаются места отдыха населения, скамьи, цветники, зеленые насаждения.


Функция


В основе планировочного решения лежат отдельные группы помещений, находящихся в определенной функциональной зависимости между собой. Планировочную систему можно разделить на следующие группы помещений: вестибюльная или входная, которая объединяет функционально все группы, зона ожидания просмотра, включает зоны отдыха, магазины кафе, помещения обслуживания, группа арт центра с кафетерием, ресторан, паркинг, административная часть и концертный зал в нависающем объеме. Основные входы в здания имеют удобные подъезды, подходы и оптимальные размеры, учитывающие возможности всех расчетных категорий посетителей.


Киноконцертный комплекс является доминантой центральной части города и ее композиционным центром. Основной идеей объемного решения здания и окружающей территории, является трансформация плоскостного характера территории и придания ей пространственности и многоуровневости, это достигается сочетанием площади с интерьером и разделением ее по уровням. Основным приемом является широкое использование пандусов, которые дают возможность функционально и композиционно объединить разные уровни и окружающую среду.


По характеру функциональных процессов киноконцертный комплекс является многофункциональной зданием, которое требует большого количества групп помещений, коммуникационных связей и большого объема основного функционального ядра (концертный зал).


В связи с ограниченностью площади участка и необходимостью размещения на ней значительных по площади помещений, при разработке объемно-планировочного решения здания основной задачей было гармонично вписать главный объем в окружающую среду, но при этом сохранить ее доминантный статус в контексте окружающей застройки. Поскольку основной композиционный объем в котором размещено функциональное ядро ​​достаточно массивным, при проектировании данного здания было принято решение предоставить форме легкости пластичности и динамичности. Это было достигнуто условным разделением формы на две части, таким образом, чтобы нижний ярус «оторвал от земли» массивный верхний объем в котором размещен концертный зал комплекса.


Композиция


В отличие от существующего кинотеатра, который является монументальным, симметричным и статическим, основной идеей при проектировании данного здания было создать легкую, динамичную и пластическую форму, и окружить ее гармоничным пространством, который сочетает в себе функциональность и эстетичность, является основным композиционным элементом центральной части города и общегородским центром проведения досуга жителей Ровно. Одним из средств реализации данной идеи является широкое использование стекла как отделочного материала фасадов, этот прием позволяет объема «раствориться» в окружающей среде и гармонично сочетаться с окружающей застройкой, несмотря на стилистическое отличие проектируемого объекта с уже существующей застройкой.


Решения архитектурно-художественного образа здания было главным при проектировании такого уровня объекта и базировалось на идее поддержки его функционального предназначения окружением, и преследовало цель вызвать у человека ассоциации архитектуры здания с синтезированными природными формами.


Построение планов и фасадов велось на основе сложных прямолинейных форм, а также на основе принципов сочетание симметрии и асимметрии и использования сложных объемов. Таким образом архитектурное решение построено на динамическом сочетании различных объемов, с расположением типовых элементов в определенной системе и последовательности.


Конструкция


Основным несущим каркасом здания есть три массивные монолитные железобетонные пилоны, которые воспринимают нагрузку от верхней части здания, которая является сплошным монолитным железобетонным образованием. В комплексе они образуют статическую геометрически неизменную систему.


Под пилоны устроены монолитные железобетонные плитные фундаменты, под колонны - монолитные железобетонные столбчатые фундаменты.


Перекрытия - железобетонные монолитные ребристые;


Покрытие - железобетонное монолитное;


В качестве ограждающих конструкций использована фасадная система, состоящая из системы алюминиевых профилей со стеклопакетами, специально разработанные для создания сплошного остекления фасада здания. В связи со сложностью поверхности остекления каждый элемент фасадной системы разрабатывается индивидуально.


 


 


Місто Рівне – це обласний центр, який має близько 250 тисяч населення і належить до категорії великих міст. Проте проблема культурного розвитку насення та проведення дозвілля існує і її необхідно вирішувати на найвищому рівні. Саме тому темою дипломного проекту було обрано багатофункціональний кіноконцертний комплекс.


Ділянку для проектування будівлі комплексу обрано в самому серці міста, на його центральній площі Незалежності на місці існуючого кінопалацу «Україна». Ця будівля повинна стати ще однією візитною карткою міста Рівне та забезпечити високий та сучасний рівень відпочинку, дозвілля і культурного розвитку. В проекті довелось вирішувати надзвичайно складну містобудівну ситуацію. Площа і територія за кінопалацом (рекреаційна частина) затиснуті існуючою забудовою і ділянка витягнута з півночі на південь. Своєю парадною частиною площа виходить на південь до головної вулиці міста, вулиці Соборна, на заході обмежується бульваром Незалежності і лінією забудови, на півночі проспектом Миру і на сході вулицею Міцкевича.


Дана територія є основою формування всієї центральної частини міста, і збереження існуючої рекреаційної зони також є важливим завданням проекту, вона створює сприятливий мікроклімат, понижує загазованість повітря та підвищує шумозахист території.


Також важливим є забезпечення всіх видів зв’язків з прилеглими кварталами і в контексті всього міста шляхом просторової ув’язки елементів комплексу та створення нових просторових осей сприйняття. На території влаштовується трирівневий підземний паркінг на 600 місць, забезпечується під’їзд з вулиці Словацького і проспекту Миру. За проектом він повинен забезпечувати місцями для парковки відвідувачів комплексу і всього ділового центру міста. Безпосередньо з парковки є підземні переходи через проспект Миру, вулицю Міцкевича і в нижні рівні комплексу.


Також важливим є забезпечення пішохідних шляхів і підходів на ділянку. Запроектовано підземні переходи через вулицю Соборна в напрямку вулиці 16го Липня, через вулицю Міцкевича і через перехрестя до ЦУМу.


Вибір ділянки обґрунтований раціональним використанням території в умовах забудови та вигідним місцерозташуванням, так як комплекс основною своєю частиною знаходиться нижче рівня землі що включає в себе 3 відсіки: паркінг(3 рівні), стилобатна частина комплексу (з кінозалами, приміщеннями обслуговування, рестораном) та арт-центр з кафе, надземна частина продовження площі в 2х рівнях і нависаючий зверху об’єм концертної зали. Дане рішення задовольняє функціональні, архітектурно-естетичні та санітарно-гігієнічні вимоги.


Ділянка розділена на дві основні зони: парадна і рекреаційна, господарська зона знаходиться в підземному рівні.


Для забезпечення рекреаційним характеристикам здійснене інтенсивне озеленення певних територій ділянки та проектування малих архітектурних форм.


В рекреаційній зоні розміщуються місця відпочинку населення, лави, квітники, зелені насадження.


В основі планувального рішення лежать окремі групи приміщень, що знаходяться в певній функціональній залежності між собою. Планувальну систему можна розділити на такі групи приміщень: вестибюльна або вхідна, яка поєднує функціонально всі групи, зона очікування перегляду, що включає зони відпочинку, магазини кафе, приміщення обслуговування, група арт центру з кафетерієм, ресторан, паркінг, адміністративна частина та концертна зала у нависаючому об’ємі. Основні входи до будівлі мають зручні під’їзди, підходи та оптимальні розміри, які враховують можливості всіх розрахункових категорій відвідувачів. Для інвалідів та інших маломобільних груп населення в будівлі головний вхід обладнаний пандусом, що забезпечує можливість підйому інваліда на рівень входу до будинку та на перший поверх.


Кіноконцертний комплекс є домінантою центральної частини міста і її композиційним центром. Основною ідеєю об’ємного вирішення будівлі та оточуючої території,є  трансформація площинного характеру території та надання їй просторовості та багаторівневості, це досягається поєднанням площі з інтер’єром та розділенням її по рівнях. Основним прийомом є широке використання пандусів, які дають можливість функціонально та композиційно поєднати різні рівні та оточуюче середовище.


За характером функціональних процесів кіноконцертний комплекс являється багатофункціональною будівлею,яка потребує великої кількості груп приміщень, комунікаційних зв’язків та великого об’єму основного функціонального ядра (концертної зали).


В зв’язку з обмеженістю площі ділянки, та необхідністю розміщення на ній значних за площею приміщень, при розробці об’ємно- планувального вирішення будівлі основною задачею було гармонійно вписати головний об’єм в оточуюче середовище, але при цьому зберегти її домінантний статус в контексті оточуючої забудови. Оскільки основний композиційний об’єм в якому розміщене функціональне ядро є досить масивним, при проектуванні даної будівлі було прийняте рішення надати формі легкості пластичності та динамічності. Це було досягнуто умовним розділенням форми на дві частини, таким чином щоб нижній ярус «відірвав від землі» масивний верхній об’єм в якому розміщена концертна зала комплексу.


Навідміну від існуючого кінопалацу, який є монументальним, симетричним та статичним,основною ідеєю при проектуванні даної будівлі було створити легку, динамічну та пластичну форму,та оточити її гармонійним простором, який поєднує в собі функціональність та естетичність, є основним композиційним елементом центральної частини міста та загальноміським центром проведення дозвілля жителів Рівного. Одним із засобів реалізації даної ідеї є широке використання скла як опоряджувального матеріалу фасадів, цей прийом дозволяє об’єму «розчинитись» в навколишньому середовищі і гармонійно  поєднуватись з навколишньою забудовою, незважаючи на стилістичну відмінність проектованого об’єкту з вже існуючою забудовою.


Вирішення архітектурно-художнього образу будівлі було головним при проектуванні такого рівня об’єкту і базувалося на ідеї підтримки його функціонального призначенняз оточенням , та переслідувало мету викликати у людини асоціації архітектури будівлі з синтезованими природними формами.


Побудова планів та фасадів велася на основі складних прямолінійних форм, а також на основі принципів поєднання симетрії і асиметрії та використання складних об’ємів. Таким чином архітектурне вирішення побудоване на динамічному поєднанні різних об’ємів, із розташуванням типових елементів в певній системі та послідовності.


Основним несучим каркасом будівлі є три масивні монолітні залізобетонні пілони, які сприймають навантаження від верхньої частини будівлі, яка являється суцільним монолітним залізобетонним утворенням. В комплексі вони утворюють статичну геометрично незмінну систему.


Під пілони влаштовані монолітні залізобетонні плитні фундаменти, під колони – монолітні залізобетонні стовпчасті фундаменти.


Перекриття – залізобетонне монолітне ребристе;


Покриття – залізобетонне монолітне;


У якості огороджуючих конструкцій використано фасадну систему,  що складається із системи алюмінієвих профілів із склопакетами, спеціально розроблених для створення суцільного засклення фасаду будівлі У зв’язку із складністю поверхні осклення кожний елемент фасадної системи розробляється індивідуально.


В процесі роботи над дипломним проектом був проаналізований світовий досвід проектування кіноконцертних комплексів, також було вирішено безліч проблем як містобудівного, так об`ємно-планувального характеру, результатом стало створення багатофункціонального кіноконцертного комплексу в місті Рівне,який є композиційною домінантою центральної частини міста, та має за мету вирішити проблему культурно розвитку населення та проведення дозвілля.

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    КИНОКОНЦЕРТНЫЙ КОМПЛЕКС НА ПЛОЩАДИ НЕЗАВИСИМОСТИ В ГОРОДЕ РОВНО, УКРАИНА Территория Участок для проектирования здания комплекса выбрано в самом сердце города, на его центральной площади Независимости на месте существующего кинотеатра «Украина». Это здание должно стать еще одной визитной карточкой города Ровно и обеспечить высокий и современный уровень отдыха, досуга и культурного развития. В проекте пришлось решать сложнейшую градостроительную ситуацию. Площадь и территория за...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Parks, Public Gardens / Public Squares / Urban Furniture / Landscape/territorial planning / Multi-purpose Cultural Centres / Theatres / Museums / Concert Halls / Libraries / Cinemas / Bars/Cafés / Restaurants / Art Galleries / Urban Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users