Bolton Residence

Québec / Canada / 2014

331
331 Love 32,912 Visits Published

Having bought a beautiful plot of wooded land in Quebec’s Eastern Townships, the client dreamt of building a country house that would be in perfect symbiosis with its natural environment. This rugged, sloped site came to a natural plateau just below its highest point, becoming the perfect location to erect the house.
The house is characterized by two stacked volumes; a wooden clad volume anchored into the mountain supports a cantilevering ground floor volume above. This gable roofed volume raised into the air gives the sensation that the house is floating amongst the trees. Vast views of Mount Orford and the valley below are framed by a long horizontal strip window. The kitchen and master bathroom are carved out of a black volume at the center of the house dividing living spaces from the master bedroom.

[FR]
S’étant porté acquéreur d’un magnifique terrain boisé en pleine forêt des Cantons de l’Est, le client rêvait d’une maison de campagne en parfaite symbiose avec son environnement naturel. Caractérisé par une topographie très accidenté, le terrain est marqué en son point haut par un plateau rocheux. Celui-ci devenait l’endroit de prédilection pour y édifier la nouvelle construction.

La maison est caractérisée par deux volumes superposés; un volume habillé de bois encastré dans le terrain, en supporte un deuxième en porte-à-faux contenant le rez-de-chaussée. Ce dernier, définit par un toit à deux versants, est suspendu dans les airs donnant l’impression d’être dans les arbres. Un long bandeau vitré vient cadrer des vues panoramiques du Mont Orford et de la vallée en contrebas. La cuisine et la salle de bain sont sculptées à même un volume noir séparant les espaces de vie de la chambre principale.

331 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Having bought a beautiful plot of wooded land in Quebec’s Eastern Townships, the client dreamt of building a country house that would be in perfect symbiosis with its natural environment. This rugged, sloped site came to a natural plateau just below its highest point, becoming the perfect location to erect the house. The house is characterized by two stacked volumes; a wooden clad volume anchored into the mountain supports a cantilevering ground floor volume above. This gable roofed...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 331 users