Coláiste Ailigh

Letterkenny / Ireland / 2014

7
7 Love 2,370 Visits Published

The building is organised on this sloping site as a north-south form on two levels with the lower level backed into the hill, leaving the main elevation as east-facing to the view and the playing field; the view to the east is majestic, a silhouette of patchwork creases under a big sky. The main entrance is at the upper level into a foyer and social area that overlooks the volume of the physical education hall below; this hall being at the lower level coplanar with the playing pitch. Horizontal circulation between floors is offset to creating a two story hall with south-facing serial lanterns bringing south light deep into the building; the hall runs the length of the building establishing scale and orientation.


Project Description


School design has its particular agenda; it is the first public institution and community which young people will experience beyond family life. At it’s most basic school buildings provide formal teaching spaces – the context of a classroom shared with peers and a teacher is understood and proven. Less obvious but as critical, is the experience and expression of community provided by the architecture of school buildings. This issue of community is two-fold – one internal and to do with the relationship of the individual to the collective, and one external to do with the relationship of the school as institution to the community it forms part of.


The accommodation matches the official program of specified teaching rooms but as important are the occasions for education and encounter provided in the circulation and social areas - chance encounters and loose groupings of people at formative time in their lives, all creating a particular social dynamic.


The building form resonates with the landscape, its serial pattern moderated by the contingencies of site and organisation. Cloaked south-facing roof lights bring the sun deep into the length of the building, hooded eyes gazing southwards to Drumkeen. The site had been pasture, a thin layer of damp soil barely covering a bedrock, an amalgam of metamorphic schists randomly protruding and showing blue, grey, and occasionally yellow. The scale and grandeur of the landscape with its particular composition of increment and gesture, and its materiality, all affected the formal and tectonic response. The building form’s materiality is of both colour and texture, rubble local stone and blue painted roughcast dash establish presence and some authenticity of place and location.


Internally, the hue of large precast concrete panels resonates with the external stone, the blue grey relieved by timber elements paralleling the buff highlights in the underlying schist. The main floor through is a moss yellow green, a new ground level manipulated and treated as landscape.


Sustainable Aspects


Coláiste Ailigh has an A3 energy rating incorporating rainwater harvesting, roof-mounted pv cells, enhanced insulation and airtightness levels, as well as a sophisticated building management system controlling light, ventilation and heating. The building is orientated on a north south axis with its two story elevation facing east maximising passive early morning solar to coincide with the particular heating load characteristic of a school.

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The building is organised on this sloping site as a north-south form on two levels with the lower level backed into the hill, leaving the main elevation as east-facing to the view and the playing field; the view to the east is majestic, a silhouette of patchwork creases under a big sky. The main entrance is at the upper level into a foyer and social area that overlooks the volume of the physical education hall below; this hall being at the lower level coplanar with the playing pitch. Horizontal...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Colleges & Universities
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users