Business Incubator

Pont-Audemer / France / 2013

4
4 Love 1,108 Visits Published

The EPF Normandie and the commune of Pont-Audemer wanted to convert the industrial site of an ancient paper factory into offices/workshops for different companies.


The ancient paper factory is a symbol of an important part of the local working class memory. The architectural conversion suggested by the agency had three principle axis of development.


Firstly, the agency was careful to preserve almost completely the volume of the factory. The serial aspect of the construction is emphasized by the creation of a few new spaces which visually cut into the mass of the building. These correspond to new entrances and new uses.


Secondly, the project concentrated on the central common space that links the different workshops, offices and meeting rooms. It was conceived of as a space capable of facilitating exchanges between the different young emerging companies. The generous circulation space includes a « street » (the central corridor) and a « square » (where can be found the building’s central staircase) ; these functional spaces become lively meeting places, beyond the strict professional context. A large roof lighting recalls the function of « passageways » in the 19th century town or covered public spaces.


Lastly, and important environmental component was included in the project from the start, marking a happy contrast with the heavy industrial past.


 


[FR]


 


L’EPF Normandie et la communauté de communes de Pont-Audemer souhaitaient la reconversion du site industriel de la Cartonnerie en pépinière d’entreprises.


Ancien fleuron de l’industrie manufacturière, la Cartonnerie symbolisait une mémoire ouvrière importante. La reprogrammation architecturale proposée par l’agence s’est appuyée sur trois axes de développement.


Premièrement, la préservation quasi complète de l’unité de volume en accentuant l’aspect sériel de la trame constructive par le biais de quelques dérèglements d’espaces rentrants. Ceux-ci marquent un renouveau des accès et des fonctions, sans ostentations ni radicalités.


Le second axe développe l’espace qui sert de lien à l’ensemble des ateliers des jeunes entreprises et des programmes de bureaux et salles de réunion. Il se devait de favoriser les échanges, les rencontres, affirmer un dispositif de coprésence et de soutien à ces jeunes entreprises en devenir. L’espace généreux de circulation fait entrer rave; l’intérieur du bâtiment un vocabulaire habituellement utilisé pour qualifier l’espace public de la ville comme «la place», «la rue». 


Le couloir devient une rue, l’escalier central se déroule  au centre d’une place, les lieux de passage deviennent des lieux de vie favorisant l’interconnaissance et la familiarisation à autrui au-delà du strict cadre professionnel. Un large éclairage zénithal n’est pas sans rappeler le fonctionnement des passages dans  la ville du XIXe siècle, lieux publics à l’abri des intempéries.


Enfin, un volet environnemental important a été intégré dès les premières esquisses, reflétant l’évolution heureuse des pratiques vis-à-vis du lourd passé industriel. 


 


 

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The EPF Normandie and the commune of Pont-Audemer wanted to convert the industrial site of an ancient paper factory into offices/workshops for different companies. The ancient paper factory is a symbol of an important part of the local working class memory. The architectural conversion suggested by the agency had three principle axis of development. Firstly, the agency was careful to preserve almost completely the volume of the factory. The serial aspect of the construction is emphasized by...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Client EPF Normandie, Communauté de communes de Pont-Audemer
    • Cost 2 800 000 euros HT
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Offices/studios / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users