Casa El Enroque

Ascer Architecture Prize 2014 - Mentions of honor Alicante / Spain / 2013

33
33 Love 2,041 Visits Published

This project was created due to Inmaculada’s wishes to have a new residence near her workplace. She needed a place where she could have two different apartments; one on the first floor with an entrance from San Roque Street with its own entrance and independent of the second apartment, with the second one built in the upper floors. The project was the refurbishment of the old building which almost tumbled down.


Metal is the predominant material in the interior, the new structure of the building is made of HEB girders and a composite slab solution formed by pouring concrete onto a corrugated sheet. This kind of slab follows our main idea of showing the interior as bare, where you can see the uncovered infrastructure and sla , as well as the banister and the stairwell which are built with metal to encourage this feeling.


There are not too many walls in the interior due to it’s small dimensions, and those needed were built in a 16mm thick glass. The continuous floor of the whole house is made of smooth concrete.


The first floor is a tricky space. We had to study every single remaining area to be able to fit a kitchen, a bathroom, a closet, a bedroom and living room. We highlighted the fact that this floor has only one facade free, so we needed to allow for enough ventilation there to make the place liveable.


The second floor, is the daily life area of Inmaculada’s house; here we find the kitchen-dining-living room. The house is divided by the stairway, which plays as a central piece by giving privacy or opening the space. Therefore the stairway is built with open metal steps connected by steel wires that work as a banister. The main bedroom, the study, a dressing room and the bathroom are upstairs on the third floor.


Talking about the facade, its perforations are strategically distributed all along the building, serving as a way to build with light depending on where they are placed. There are a some remarkable points, with which indoor areas got the ideal atmosphere, giving light into the desk, opening natural light into the couch area, subtly illuminating the bath. The house is covered with light thanks to the skylight on the stairwell tower. Therefore, this perforation puzzle assists air circulation in the house, getting air circulating from north to south.


The building creates different situations such as the first ray of light entering from the east, allowing the inhabitants to take a look at San Roque Street, avoiding windowsills in order to prevent people from sitting down there or climbing through the gaps, all this is made possible thanks to the splayed arch build of every window. The architect considered the narrow situation of the Street to form the facade to gain private indoor space.


Finally, it is important to understand how this facade connects with public spaces . It is protected by printed tiles in the interior. This form allows the visitor to follow the idea of constructing the space, which leads from the steps of San Roque Street to Navios Street.


The base of the building is overlaid with tiles, which raises through the facade and goes into the Windows, jambing, and fitting itself perfectly inside the splayed arches that form the facades of the building. The tiled base and its connected windows perforate the building.

[ES]
Esta pequeña casa, de tres fachadas, de 4 x 6,70 metros en planta, esta encajada entres escaleras angostas, en El Barrio Antiguo, en las laderas del Benacantil de Alicante.
Este proyecto surge del deseo de Inmaculada de tener una nueva vivienda, próxima a su trabajo, que resuelva sus actuales necesidades, y que permita, incluso, en la planta baja, proyectar un mini apartamento con autonomía respecto a la vivienda de arriba, por si uno de sus hijos quiere pasar a visitarla.
El proyecto se plantea como una rehabilitación con ampliación de la vivienda existente, la cual se encontraba prácticamente en ruinas.
En su interior, la nueva estructura, resuelta con vigas HEB y forjado de chapa colaborante, se presenta desvestida y sincera, al igual que barandillas y escalera de chapa galvanizada y perfiles metálicos tubulares.
Las pocas particiones que se proyectan son de vidrio, con 16mm de espesor, y el acabado de suelos y cuartos húmedos son un continuo de microcemento.
En la planta baja se estudia cada resquicio para poder resolver finalmente una cocina, baño, armario, dormitorio y salón-comedor, con una obligada continuidad espacial por lo reducido del espacio.
La segunda planta es la zona de día de la casa de Inmaculada: cocina-comedor-salón, que tiene como pieza central la escalera, que se desarrolla como secuencia de peldaños permeables, metálicos, entrelazados alrededor de una serie de cables de acero, en forma de arpa, que hacen de barandilla.
En la segunda planta se distribuye el dormitorio principal-estudio-vestidor-baño.
Sobre la fachada, las perforaciones se distribuyen estratégicamente para, según el caso, iluminar el escritorio, servir de apoyo con luz natural a la zona del sofá, iluminar íntimamente la zona del baño o en el caso del torreón de cubierta, funcionar como un gran lucernario principal que impregna de luz, degradándose en altura, a la práctica totalidad de la vivienda. Toda estas suerte de huecos de fachada, estratégicamente estudiados, funcionan como ventilación cruzada, higiénica y revitalizante, circulando el aire entre sus fachadas norte y sur.
Hacia la calle, la premisa de esta serie de huecos es la de ganar, mediante rasgaduras y abocinados, diferentes situaciones como son la de alcanzar los primeros rayos de sol del Este, tener miradas rasantes hacia la entrada a la calle San Roque, o evitar alfeizares donde poder apoyar y encaramarse sobre los huecos de fachada, con un afán protector. Aquí los huecos construyen la mirada oblicua, la fachada se modela para poder descongestionar la situación física y constreñida que le viene impuesta por su configuración urbana.
Por último, y principal, esta fachada, y sus huecos, en su contacto con el espacio público se protege mediante un chapado de azulejo estampado, que nos acompaña y escalona según subimos las escaleras de la calle San Roque, fachada lateral y por ultimo Calle Navíos.
El azulejo chapa el zócalo de la vivienda, se encarama a la fachada y se adentra en sus huecos, jambeándolos, adaptándose con perfección geométricas a la serie de planos abocinados que conforma sus alzados.
Este zócalo azulejado y la imagen formal del continuo de huecos horadados en el macizo de fachada, protegidos con enrejados de chapa metálica estirada, permeable, le confiere una imagen mediadora entre la tradición del lugar y la vocación decididamente contemporánea de la casa El Enroque y de su dueña, Inmaculada.

33 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project was created due to Inmaculada’s wishes to have a new residence near her workplace. She needed a place where she could have two different apartments; one on the first floor with an entrance from San Roque Street with its own entrance and independent of the second apartment, with the second one built in the upper floors. The project was the refurbishment of the old building which almost tumbled down. Metal is the predominant material in the interior, the new structure of the...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Contractor Alemar GC, S.L
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 33 users