Sorel Residence

Sorel / Canada / 2013

19
19 Love 1,863 Visits Published

We were faced with the challenge of designing a contemporary single-family home in the middle of suburbia, amidst a sea of Victorian-inspired houses. The client purchased a vacant lot in Sorel, a suburb of Montreal, to be close to her family. She imagined a house that would stand out from its surroundings.


The form of the house was created by offsetting 2 rectangular bars in plan, bridging over them with a gable roof and chamfering the corners. These chamfered cuts in the roof both create dynamic angular perspectives and create intimate covered exterior spaces such as the front entry and the screened-in porch. A small footprint of 1200 sqft was used on a generous sized site, leaving the existing trees undisturbed. The house was oriented perpendicular to the road, creating a semi-private wooded garden on the north side of the house. Southern light is brought in by two majestic skylights positioned at the center of the house. An angular yellow volume dividing the two skylights both warms the light, and diverts its direction.

[FR]
Comment concevoir une résidence unifamiliale contemporaine dans un développement récent de maisons pavillonnaires d’inspiration victorienne ? C’est le défi qui est lancé aux architectes! Ayant acquis un lot vacant à proximité de sa famille, la cliente souhaite se faire construire une maison qui se démarque des constructions résidentielles environnantes. Cette maison modeste de 1200 pieds carrés d’implantation au sol, laisse intacte la végétation existante. Construite en profondeur par rapport à la rue, elle délimite un espace jardin sur son flanc nord. La lumière du sud pénètre par deux majestueux puits de lumière divisés par un volume angulaire jaune qui apporte une chaleur et une lumière diffuse dans les espaces de vie. La volumétrie de la maison est basée sur un rectangle allongé surmonté d’un toit à double pente qui est tronqué à angle sur sa façade avant et arrière. Ces découpes précises lui attribuent une morphologie empreinte de dynamisme et de jeux de perspectives. À la suite du salon se trouve une terrasse extérieure grillagée et protégée à la fois par le prolongement du toit et d’un mur en lattis de bois.

19 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    We were faced with the challenge of designing a contemporary single-family home in the middle of suburbia, amidst a sea of Victorian-inspired houses. The client purchased a vacant lot in Sorel, a suburb of Montreal, to be close to her family. She imagined a house that would stand out from its surroundings. The form of the house was created by offsetting 2 rectangular bars in plan, bridging over them with a gable roof and chamfering the corners. These chamfered cuts in the roof both create...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 19 users