The Courtyard House

Shkodër / Albania / 2014

4
4 Love 1,178 Visits Published

ENG


The historic city center of of Scutari, a small city 50 km from the Adriatic coast, the cradle of Albanian culture and the so-called "Florence of the Balkans," has been subject large-scale real-estate speculation, which has indiscriminately demolished traditional architecture in favor of anonymous and commercial towered buildings.


In this area, an artist wishes to reconstruct his atelier and home on a centuries-old land, without losing the spirit and function of the original house and with respect for the area's traditional architectural cannons.


The challenge is that of creating a new building which responds to the contemporary needs of the client and his family, one that inserts itself seamlessly between the new and old buildings and offers refuge from the indiscreet and cumbersome modern towers that surround it.


The adopted solution is a two-floored horseshoe-shaped building. South-facing, the construction affords pleasant views on to the confining historic building and maximum exposure of the interiors through the alternation of negative and positive generated by the terraces. The balconies that surround a small interior garden offer privacy and continuity with the interior environment.


ITA


 Il centro storico di Scutari, piccola città a 50 km dalla costa adriatica, è, negli ultimi anni, oggetto di un fenomeno di grande speculazione edilizia che vede la demolizione indiscriminata delle tradizionali residenze a corte a favore di nuovi anonimi edifici a torre.


In quest’area, un giovane artista, decide di ricostruire sul terreno dell’antica casa di famiglia, la propria abitazione e l’atelier, nel rispetto dello spirito e delle caratteristiche del luogo.


La sfida è dunque quella di costruire un edificio nuovo, rispondente alle contemporanee esigenze dell’utente e della sua famiglia, che si inserisca armoniosamente tra il vecchio ed il nuovo edificato, al riparo dagli sguardi indiscreti delle alte e incombenti torri circostanti


La soluzione adottata è un edificio di due piani, introverso, a forma di ferro di cavallo rivolto a sud, per godere della miglior visuale verso lo storico edificio confinante e della migliore esposizione degli ambienti, grazie all’alternarsi di pieni e vuoti generati da terrazze, logge e balconi che circondano un piccolo giardino interno, garantendone privacy e continuità con l’ambiente interno.


 

4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG The historic city center of of Scutari, a small city 50 km from the Adriatic coast, the cradle of Albanian culture and the so-called "Florence of the Balkans," has been subject large-scale real-estate speculation, which has indiscriminately demolished traditional architecture in favor of anonymous and commercial towered buildings. In this area, an artist wishes to reconstruct his atelier and home on a centuries-old land, without losing the spirit and function of the original house and...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2013
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users