Lékařská fakulta Ostrava/school of medicine in Ostrava | PROJEKTSTUDIO

Ostrava / Czech Rep. / 2014

4
4 Love 1,463 Visits Published

 


V Ostravě – Zábřehu vznikla nová lékařská fakulta, která se nachází v areálu bývalé krajské nemocnice. Objekt nemocnice byl od svého vybudování na počátku 20. století několikrát přestavován a rozšiřován, což v konečné podobě způsobilo nesourodost budovy ve smyslu počtu podlaží i různých úrovní jednotlivých podlaží. Konstrukční systém je zděný trojtrakt resp. dvojtrakt.


Cílem navržené rekonstrukce stávajícího objektu bylo vytvořit plnohodnotné vysokoškolské budovy a vybudovat komplexní výukové a výzkumné základny Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Protože stavební program fakulty je větší než mohla stávající budova pojmout, navrhli jsme doplnění stávajících hmot objektu o přístavbu nové budovy a o nástavby na stávajících objektech, pomocí kterých se nám podařilo sjednotit výškovou úroveň celého objektu.


Povrchy stávajících a doplněných hmot tvoří absolutní kontrast. Nové objekty jsou opatřeny fasádou v černém odstínu, který v kombinaci s bílým provedením původních křídel vytváří exkluzivní výraz odpovídající významu budovy. Toto barevné rozlišení může znázorňovat nejen staré a nové, ale i život a smrt nebo studenty, kteří ještě studují a ty, co již dostudovali.


Hlavním nástupním prostorem je dvůr, který se tak stává veřejným prostorem a tedy místem k setkávání. Život studentů se paradoxně více odehrává na chodbách než v učebnách školy, proto jsme navrhli levitující skleněné kubusy, které slouží jako malé osobní prostory nejen k diskuzi, zábavě, studiu, odpočinku či nevázané konverzaci.


Nová lékařská fakulta se nachází na krásném klidném místě uprostřed parku. Skleněné boxy jsou zároveň také prostředkem, pomocí něhož se budova implementuje do parku a park zase do budovy. Celek spolu s dvorem se tak stává živým transparentním interaktivním organismem umožňujícím vzájemnou komunikaci, což odpovídá konceptu moderní vysokoškolské instituce.

4 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

      V Ostravě – Zábřehu vznikla nová lékařská fakulta, která se nachází v areálu bývalé krajské nemocnice. Objekt nemocnice byl od svého vybudování na počátku 20. století několikrát přestavován a rozšiřován, což v konečné podobě způsobilo nesourodost budovy ve smyslu počtu podlaží i různých úrovní...

    Project details
    • Year 2014
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Schools/Institutes / Colleges & Universities / Research Centres/Labs
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users