Refurbishment of an old barn

Cagno / Italy / 2011

97
97 Love 6,919 Visits Published

The refurbishment of a building in a farmyard, once used as stables and barn, becomes an opportunity for reinventing, in a contemporary way, a building strongly linked to local agricultural tradition.


The project aims to transform the existing building into a family home, preserving all the parts not excessively damaged. The stonework facade on the north side has been reinforced and the brick walls have been restored. The south front is characterized by the original brick pillar and by wooden lattices that recall, in terms of contemporary reading, the traditional racks used to dry hay and the corn.


The alignment of the south front with the adjacent buildings of the court changes crossing  the entrance defined by the wooden lattices. Here in a  double-height void space there is a small private garden, a filter between the courtyard and the proper entrance of the house.


A concrete staircase covered by a wooden runner leads from the ground to the first floor framing through a large opening the trees of the forest outside.


On the first floor there is a wide space containing kitchen, living and dining room, divided by a light stair. The space remains free without visual interruptions except for the white line of the staircase leading to the upper floor where there are the bedrooms.


The building achieved the C.E.N.E.D. Class A energy certification.


 


Ita


La ristrutturazione di una porzione di corte rurale in passato utilizzata come stalla e fienile diviene l’occasione per rivisitare in chiave contemporanea gli spazi e gli elementi costruttivi legati alla tradizione agricola locale.


L’intervento volto alla trasformazione del fabbricato in residenza interviene con un risanamento conservativo sulle parti strutturalmente non compromesse, viene consolidata la muratura in pietra sul lato nord e recuperate le strutture in laterizio perimetrali. Il fronte sud mantiene il pilastro centrale in mattoni ed è caratterizzato da grigliati in legno che richiamano, in chiave di lettura contemporanea, i tradizionali graticci utilizzati per essiccare il fieno.


La condizione di allineamento del fronte con gli edifici adiacenti della corte muta appena si oltrepassa l’ingresso definito dai graticci lignei; uno svuotamento a doppia altezza del volume dell’edificio consente la formazione di un piccolo giardino privato, spazio filtro tra la corte e l’ingresso vero e proprio dell’abitazione.


Una scala centrale in calcestruzzo conduce al primo piano inquadrando attraverso una grande apertura gli alberi del bosco sul lato nord.


Al piano primo intorno ad una leggera scala in metallo e legno sono organizzati gli spazi a giorno dell’abitazione. Lo spazio rimane libero, senza interruzioni visive se non la bianca linea della scala che porta al piano superiore dove si trova la zona notte.


Particolare attenzione è stata rivolta al contenimento energetico passivo dell’edificio ottenendo presso il Cened un’attestazione di certificazione energetica in classe A.


 

97 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The refurbishment of a building in a farmyard, once used as stables and barn, becomes an opportunity for reinventing, in a contemporary way, a building strongly linked to local agricultural tradition. The project aims to transform the existing building into a family home, preserving all the parts not excessively damaged. The stonework facade on the north side has been reinforced and the brick walls have been restored. The south front is characterized by the original brick pillar and by wooden...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 97 users