SSENSE

Montreal / Canada / 2014

34
34 Love 5,632 Visits Published

Situated at the top of 333 Chabanel in Montreal, the new Ssense office takes an entire floor of a former textile factory and transforms the space into a modern office space, studio and warehouse. Both creative and avant-garde in their use of digital retail, Ssense was looking for something that could be edgy, contemporary, and luxurious.


We have designed a space that reflects their personality-logical, efficient, transparent and minimalist. The new refined materials act in contrast to the crude industrial shell. Inspired by the company’s graphic signature, we have created a minimalist black and white environment as the foreground to everyday business. The ceiling, walls, exposed column structure and even rusty pipes were kept intact like an artefact, as a background to the new architectural vision. The spirit of the project stands in the link between past and future. The concept is amplified in the connections and details linking the new architectural elements to the original structure of the building and the soul of the place. The space is made out of 2 distinct zones. East side: where the common spaces are to be found including a big laboratory kitchen, a play zone, a series of refectory tables and lounge spaces. West side; a wide open space, large enough for a hundred employees, contains a dozen 12 foot long work tables. The white environment of open desks is designed with a parallel movement of graphical, linear lighting.


 


[FR]


Situés sur Chabanel, les nouveaux bureaux de Ssense occupent une ancienne usine de textiles. Le lieu retrouve sa première vocation soit celle de la mode, et ce par le biais d’une jeune entreprise créative et avant-gardiste qui évolue dans la communication digitale du luxe et de la mode.Nous avons conçu un espace qui reflète leur personnalité; logique, efficace, transparente, minimaliste dans un aménagement de proximité. L’esprit du projet réside dans le lien entre le passé industriel du lieu et le futur. Ce concept est amplifié dans les connexions et les détails qui lient les nouveaux éléments d’architecture à la structure originale de l’édifice et à l’âme des lieux.


L’ensemble des éléments d’architecture, verre, métal, marbre, le mobilier laqué blanc ou noir, agit en contraste et s’y dépose délicatement afin de respecter l’authenticité des locaux.


L’espace, ni féminin ni masculin, se divise en 2 grandes zones distinctes. Côté Est, on y retrouve les espaces communs avec sa grande cuisine laboratoire, un air de jeux, une série de tables réfectoire et les espaces lounge. Côté Ouest, un vaste espace ouvert pour accueillir une centaine d’employés, dans un environnement tout blanc est accompagné par un éclairage linéaire très graphique. Une longue bande de bureaux tout en noir, rythme et traverse l’espace, servant de lien et de transition vers les espaces communs.

34 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Situated at the top of 333 Chabanel in Montreal, the new Ssense office takes an entire floor of a former textile factory and transforms the space into a modern office space, studio and warehouse. Both creative and avant-garde in their use of digital retail, Ssense was looking for something that could be edgy, contemporary, and luxurious. We have designed a space that reflects their personality-logical, efficient, transparent and minimalist. The new refined materials act in contrast to the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Offices/studios / Interior Design / Lighting Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 34 users