Interior renovation of an apartment (for Yuna Tau and Misha) in Les Corts

Barcelona / Spain / 2014

87
87 Love 6,501 Visits Published

It's about an apartment renovation located in Les Corts neighborhood in Barcelona city, categorized circa the Nineteenth century. The owner, Yuna -from Japanese origin and settled in Spain- has two cats: Tau and Misha.
Originally, the apartment was full with partition walls, and rooms and hallways seemingly placed at random.
The first decision taken consisted in exposing an open space, leaving both the original wooden beams and stone wall, in sight.
We decided to place a "pure", white and geometrical cube at the center of the apartment, which contains the kitchen and the bathroom, and its walls do not reach the ceiling.
This element gives privacy to the bedroom, but keeps the spatial and visual continuity as a whole.
The bathroom walls do not reach the ceiling and conveniently have one window facing the bedroom, but won't allow to see the stone wall from the inside.
The floor in the bedroom, bathroom and adjacent gallery, elevates 30cms., creating a woodden platform in continuation with the rest of the apartment.
The kitchen mirror divides the cube in two halves, so the stone seems to be part of the bathroom, giving a feeling of continuity and profundity.
The gallery provides light to the ensemble and, resembling a carpet, an hydraulic floor weaves out.
The materials chosen are always pure: stone, wood, oak, beams made of long-leaf pine, and the hydraulic mosaic of the epoch.
To give a more cozy ambience, Yuna has built a ladder to help the cats climb up to the top of the batrhroom ceiling, where the've found their favorite spot to play.


[ES]
Se trata de reformar un piso en el barrio de Les Corts de Barcelona catalogado del s.XIX. La propietaria es Yuna de origen japonés afincada en Barcelona y tiene dos gatos, Tau y Misha.
El piso estaba de origen lleno de tabiques, pasillos y habitaciones sin sentido.
La primera decisión consiste en dejar todo el espacio abierto, dejando las vigas de madera y el muro de piedra original vistos.
Decidimos colocar un cubo blanco, geométrico, puro, en la parte central del piso que contiene la cocina y el baño, que no llega al techo.
Este elemento da privacidad al dormitorio pero mantiene la continuidad espacial y visual del conjunto.
El baño, que no llega al techo, tiene una ventana que da al dormitorio la cual nos permite ver la piedra original del piso en el momento del baño.
El suelo del dormitorio, el baño y la galería adyacente se eleva 30 cm creando una tarima de madera en continuidad con todo el piso.
El espejo de la cocina divide el cubo en dos partes, la piedra parece entrar dentro del baño dando una sensación de continuidad y profundidad.
La galería da luz al conjunto y a modo de alfombra se teje un suelo de mosaico hidráulico.
Los materiales escogidos son siempre puros, piedra, madera de roble, vigas de pino melis y mosaico hidráulico de la época.
Los gatos usan el techo del baño para jugar y suben a través de una escalera de madera que Yuna les construyó para la ocasión.

87 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    It's about an apartment renovation located in Les Corts neighborhood in Barcelona city, categorized circa the Nineteenth century. The owner, Yuna -from Japanese origin and settled in Spain- has two cats: Tau and Misha.Originally, the apartment was full with partition walls, and rooms and hallways seemingly placed at random. The first decision taken consisted in exposing an open space, leaving both the original wooden beams and stone wall, in sight.We decided to place a "pure", white and...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Contractor GdR (Grup de reformes) / www.grupdereformes.com
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 87 users