Hysan Place

Hong Kong Island / Hong Kong / 2012

1
1 Love 961 Visits Published

Located in the densest of Hong Kong’s neighborhoods on a site defined by two very different urban contexts, Hysan Place provides a vibrant mix of retail and office spaces that are designed to provide long-term planning flexibility and a synergy between the uses in a form that opens itself to the environment.


The massing of the project is developed as a series of shifting forms, each designed to optimize the internal planning of the use housed within. These forms are configured to generate vertical gardens over the height of the building, providing multi-story rooftop oases for users and openings for prevailing breezes to pass through the building. Porosity for wind enhances pedestrian comfort at grade and betters the surrounding environment of Causeway Bay beyond the boundary of the site itself.


Sustainable design is fundamental to both the brief and the scheme, resulting in the region’s first LEED Platinum certified commercial project.


The retail podium accommodates a mix of planning models, with public gathering spaces serving to unify the shopping experience while providing unique places for activity. Between these two uses sit five semi-retail floors that are configured with internal planning flexibility in mind to allow long term re-use between retail and office uses.


 


Awards
AIA Hong Kong – Merit Award for Architecture (2013)
ULI Global Award for Excellence (2013)
HKGBC Green Building Award, New Building: Building Under Construction (Merit) (2012)
MIPIM Asia Best Mixed-Use Development (2012)
Perspective Award: Skyscraper Over 150m High (2012)
Perspective Award: Green or Sustainable Built (2012)


 

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in the densest of Hong Kong’s neighborhoods on a site defined by two very different urban contexts, Hysan Place provides a vibrant mix of retail and office spaces that are designed to provide long-term planning flexibility and a synergy between the uses in a form that opens itself to the environment. The massing of the project is developed as a series of shifting forms, each designed to optimize the internal planning of the use housed within. These forms are configured to...

    Project details
    • Year 2012
    • Work started in 2005
    • Work finished in 2012
    • Client Hysan Development Company Limited
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Shopping Malls
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users