Cultural centre | Vitalii Verbytsky

Diploma project Rivne / Ukraine / 2013

6
6 Love 1,045 Visits Published

Комплекс запроектовано в кварталі «Міленіум плаза». Основною ідеєю було гармонійно вписати його в навколишнє середовище, створити зручні транспортні та пішохідні зв`язки та умовно об`єднати його з раніше запроектованим кіноконцертним комплексом, на місці існуючого кінопалацу «Україна», розширивши його функціональну структуру, та створивши таким чином основний культурно-рекреаційний осередок міста Рівне.


Здійснивиши аналіз містобудівної та транспортної ситуації центральної частини м. Рівне , на початковому етапі розробки дипломного проекту, було вирішено влаштувати транспортні та пішохідні шляхи в двох рівнях, шляхом влаштування транспортного кільця на перехресті вул.Соборна, вул. Чорновола та вул. Міцкевича, та занурення проїжджої частини нижче рівня землі. Таке рішення було прийняте з метою розділення транспортних та пішохідних потоків, розширення площі Незалежності, створення зручних пішохідних зв`язків, умовне об`єднання культурного центру з кіноконцертним комплексом. Культурний центр запроектовано на умовній осі центральної частини м. Рівне, яка проходить від будівлі Обласної державної адміністрації, через площу Незалежності до кварталу «Міленіум плаза», утворюючи головну пішохідно-рекреаційну зону міста. Враховуючи цей факт, в будівлі влаштовано прохід, який дає змогу продовжити цю вісь і функціонально поєднати площу Незалежності з кварталом «Міленіум плаза».


Вибір ділянки обґрунтований раціональним використанням території в умовах забудови та вигідним місцем розташування, так як комплекс основною своєю частиною знаходиться нижче рівня землі що включає в себе наступні функціональні зони: паркінг (2 рівні), глядацька зала, господарська зона і кухня, адміністрація центру та інші технічні, службові та господарські приміщення. І надземна частина , яка включає в себе виставкові зали, танцювальну студію,  рекреаційно-відпочинкові зони, кафе, ресторан. Дане рішення задовольняє функціональним, архітектурно-естетичним та санітарно-гігієнічним вимогам.


Основним фактором, що визначає об’ємно - планувальне вирішення є формотворча концепція будівлі. Культурний центр в комплексі з раніше запроектованим кіноконцертним комплексом є домінантою центральної частини міста і її композиційним центром. Основною ідеєю об’ємного вирішення будівлі та оточуючої території,є трансформація площинного характеру території та надання їй просторовості та багаторівневості, це досягається поєднанням площі з інтер’єром та розділенням її по рівнях. Основним прийомом є широке використання пандусів, які дають можливість функціонально та композиційно поєднати різні рівні та оточуюче середовище.


За характером функціональних процесів культурний центр являється багатофункціональною будівлею,яка потребує великої кількості груп приміщень, комунікаційних зв’язків та великого об’єму основного функціонального ядра. В зв’язку з обмеженістю площі ділянки, та необхідністю розміщення на ній значних за площею приміщень, при розробці об’ємно- планувального вирішення будівлі основною задачею було гармонійно вписати головний об’єм в оточуюче середовище. Але при цьому зберегти її домінантний статус в контексті оточуючої забудови. Оскільки основний композиційний об’єм в якому розміщене функціональне ядро є досить масивним, при проектуванні даної будівлі було прийняте рішення надати формі легкості пластичності та динамічності. Це було досягнуто умовним розділенням форми на дві частини, таким чином щоб нижній ярус «відірвав від землі» більш масивний верхній об’єм .


Архітектурно-художнє вирішення всієї будівлі базується на формотворчій концепції поєднання символічного образу та новітніх конструктивних технологій в опорядженні як зовнішнього так і внутрішнього простору. Вирішення архітектурно-художнього образу будівлі було головним при проектуванні такого рівня об’єкту і базувалося на ідеї підтримки його функціонального призначення з оточенням .


Основною ідеєю при проектуванні даної будівлі було створити легку, динамічну та пластичну форму,та створити навколо неї гармонійний простір, який поєднує в собі функціональність та естетичність. Побудова планів та фасадів велася на основі складних прямолінійних форм, а також на основі принципів поєднання симетрії і асиметрії та використання складних об’ємів. Таким чином архітектурне вирішення побудоване на динамічному поєднанні різних об’ємів, із розташуванням типових елементів в певній системі та послідовності. Архітектурно-художнє вирішення будівлі відповідає її плануванню і вирішено в чітких геометричних формах. Будівля складається з двох об'ємів, поєднання яких збагачує силуетну виразність, це підкреслює виняткову значущість і масивність споруди. Незвичайна геометрія зовнішності цієї досить монументальної будівлі додає їй легкості. Композиційне рішення засноване на поєднанні крупної пластики фасадів, активного силуету і контурів окремих елементів і деталей, що робить архітектурну зовнішність будівлі виразною .


Архітектурно-художня обробка отриманого об'ємно-просторового рішення додає конструктивним формам тектонічності, просторовим формам — художності. Фасад верхньої частини об`єму, зі сторони репрезентативної зони є глухим, масивним, монументальним, підкреслює домінантність і значущість будівлі в контексті навколишнього середовища. На контрасті з ним виконаний фасад зі сторони рекреаційної зони, він скляний, що створює ефект легкості, дозволяє більш органічно вписатись в навколишнє середовище, крім того орієнтований на південь, що дає змогу повноцінно інсолювати буділю. Крізь суцільне засклення відкривається чудова панорама на квартал «Міленіум плаза та рекреацію культурного центру. На глухих поверхнях фасадів і в даху є прорізи для освітлення ромбічної форми.


Функціонально проектну ділянку можна поділити на дві основні зони: реперезентативну та рекреаційну. Репрезентативна зона розташовується в напрямку перехрестя вулиць Соборна, Чорновола та Міцкевича, вона забезпечує зручний функціональний зв`язок будівлі з оточуючим середовищем. Рекреаційна зона обмежується по периметру забудовою кварталу «Міленіум плаза», таким чином утворюючи захищений простір, який в сукупності з елементами благоустрою та озеленення створює сприятливий мікроклімат та являється привабливою для відвідувачів зоною відпочинку. В рекреаційній зоні розміщуються місця відпочинку населення, лави, квітники, зелені насадження, штучні водойми. Малі архітектурні форми мають здебільшого утилітарне та художнє призначення і є важливим та невід’ємними елементами благоустрою. Основними вимогами є їх функціональна доцільність, гармонізація з навколишнім середовищем загалом і будівельним об’єктом зокрема. В якості малої архітектурної форми служать фонтани, лави, декоративні ліхтарі, підсвітки, сміттєві урни. Основним елементом благоустрою є парк, який має терасну структуру, являє собою каскад платформ з палубного настилу, які виконують функцію зони відпочинку відвідувачів центру. Також на терасах розміщені каскад водойм, фонтанів, та зелені зони.


Основним несучим каркасом будівлі є сім масивних монолітних залізобетонних пілонів, які сприймають навантаження від верхньої частини будівлі, яка являється суцільною металевою просторовою структурою, в комплексі вони утворюють статичну геометрично незмінну систему. Під пілони влаштовані монолітні залізобетонні плитні фундаменти, під колони – монолітні залізобетонні стовпчасті фундаменти. Перекриття – залізобетонне монолітне ребристе; Покриття – залізобетонне монолітне; У якості огороджуючих конструкцій використано фасадну систему, що складається із системи алюмінієвих профілів із скло пакетами, спеціально розроблених для створення суцільного засклення фасаду будівлі У зв’язку із складністю поверхні засклення кожний елемент фасадної системи розробляється індивідуально.

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Комплекс запроектовано в кварталі «Міленіум плаза». Основною ідеєю було гармонійно вписати його в навколишнє середовище, створити зручні транспортні та пішохідні зв`язки та умовно об`єднати його з раніше запроектованим кіноконцертним комплексом, на місці існуючого кінопалацу «Україна», розширивши його функціональну структуру, та створивши таким чином основний культурно-рекреаційний осередок міста Рівне. Здійснивиши аналіз містобудівної та транспортної ситуації...

    Project details
    • Year 2013
    • Work started in 2012
    • Work finished in 2013
    • Status Unrealised proposals
    • Type Parks, Public Gardens / Public Squares / Multi-purpose Cultural Centres / Theatres / Museums / Libraries / Cinemas / Exhibition Design / Art Galleries / Exhibitions /Installations / Media Libraries / Markets / Dance academies
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users