Renovation of the ‘Supercube’

twenty-room residence for former convicts Rotterdam / Netherlands / 2013

31
31 Love 3,566 Visits Published
After thirty years of vacancy the Supercube, being part of Piet Bloms world famous cubecomplex in Rotterdam, gets its first real destination. Under the guidance of the Exodus foundation the Cube is inhabited by 20 delinquents in the final stage of their detention. Since its completion in 1982 the Supercube has been mostly vacant, some parts of the building weren’t even fully completed. According to the architects, Sander van Schaik and Maarten Polkamp, this is explicable: ‘the building was dark, it warmed up quickly and there was no relation whatsoever between the floors’. Not the ideal circumstances for the new function either, where transparancy, social control and facilitating encounters between its inhabitants are vital conditions for the succes of re-integration. The discontinuity between floors, the tedious vertical progress and the dark, inconvenient middle floor are considered the three problematic issues in the original building. To carry out the proposed program, a twenty-room residence complex, these issues are tackled by means of a single intervention. To this end, a rectangular shaft is inserted into the heart of the building, creating a void of 3x3 meters throughout the entire height. The void raises the transparency and coherence of the building and adds a great deal of sunlight from the tip to the underlying levels. In addition, the element plays a part in thermally regulating the building; the ‘chimney effect’ created by the new shaft, means cool air from the underlying floors rises up and cools the warmer tip of the cube. Several functions such as reception, pantry, laundry / bathrooms, storage and kitchen are located inside the shaft wall. Furthermore, this ‘service wall’ supports the stairs that wind up through the floors. With the realisation of the nearby Stayokay Hostel in another part of the cube complex, Personal Architecture already upgraded a part of the iconic and world famous cube complex. Placing this new function within a thight community like the cubecomplex was a dearing entrerprise but it is expected that the Exodus foundation and its inhabitants will have a positive influence on the atmosphere of the total complex and that the social control and supervision will increase. Cooperations between the Exodus foundation, the inhabitants of the regular dwellings, volounteers and the companies in the surroundings are gradually taking shape.
31 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    After thirty years of vacancy the Supercube, being part of Piet Bloms world famous cubecomplex in Rotterdam, gets its first real destination. Under the guidance of the Exodus foundation the Cube is inhabited by 20 delinquents in the final stage of their detention. Since its completion in 1982 the Supercube has been mostly vacant, some parts of the building weren’t even fully completed. According to the architects, Sander van Schaik and Maarten Polkamp, this is explicable: ‘the building was...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Client Woonbron, Rotterdam
    • Contractor Hijbeko, Capelle aan de IJssel
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 31 users