greenconnector

San Bartolomé / Spain / 2014

1
1 Love 558 Visits Published
[en] - The project is insered into a bigger strategic plan for the municipality of San Bartolomé on Lanzarote island. Here the predominantly agricultural past wants to be pushed into a contemporary lifestile for the increasing population. The town has spread out and the envisaged facilities will enhance the area’s social life while at the same time maintaining a close relationship with the rural environment ensuring spatial permeability and continuity to the centre of San Bartolomé. The focus of the plan is on the S-SE part of the strategic area where are located the public housing and the public green mixed-uses connection to the town centre. Here the choice is to design an organic shape which embraces all the facilities for the everyday life of the increasing community. The white masses’ dwellings are organized around a sort of contemporary impluvium which gives each unit a high level of comfort in terms of light/shadow, temperature, ventilation, umidity, noise, etc. Outside the housing, the passengers can take one of the clear paths and follow it on different levels while it shows step by step a different ensamble of shelters, plants, seats, views and facilities on their way to the Town Hall. [it] - Il progetto si inserisce in un piano strategico più ampio per San Bartolomé, Lanzarote. Qui lo scopo è quello di mantenere e proseguire la tradizione rurale in chiave contemporanea per la popolazione in crescita. La cittadina si è sviluppata finora in modo diffuso ed il progetto si propone di ricucire la trama assicurando tuttavia la continuità fino al centro cittadino. Punto nodale del piano è la zona S-SE dell’area strategica dove si trovano l’unità residenziale pubblica ed il complesso verde di spazi pubblici di collegamento con la città. Qui la scelta è quella di una forma organica in cui possano trovare spazio tutte le funzioni della vita di ogni giorno della comunità in crescita. Le abitazioni (massive e bianche come da tradizione) sono organizzate attorno ad una sorta di contemporaneo impluvium che garantisce ad ogni unità il giusto comfort in termini di luce/ombra, temperatura, venitlazione, umidità, rumore, etc. Fuori dal complesso residenziale, i passanti posso scegliere uno dei chiari percorsi a disposizione e seguirlo su diversi livelli incontrando passo dopo passo diverse configurazioni di ripari, verde, viste e altre funzioni utili sulla loro via verso il centro cittadino.
1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [en] - The project is insered into a bigger strategic plan for the municipality of San Bartolomé on Lanzarote island. Here the predominantly agricultural past wants to be pushed into a contemporary lifestile for the increasing population. The town has spread out and the envisaged facilities will enhance the area’s social life while at the same time maintaining a close relationship with the rural environment ensuring spatial permeability and continuity to the centre of San Bartolomé. The focus...

    Project details
    • Year 2014
    • Main structure Wood
    • Status Unrealised proposals
    • Type Parks, Public Gardens / Public Squares / Neighbourhoods/settlements/residential parcelling / Multi-family residence / Leisure Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users