House MP

Liège / Belgium / 2010

4
4 Love 1,080 Visits Published
This low energy family home located on the heights of Liège reinterprets typical home design governed by local urban codes. The building stands on a very steep slope outside. We integrate this concept inside the house by adding a staircase that follows the natural slope of the ground. We revisit the typical Liége house, reversing the traditional layout of spaces. The living room is located on the top floor while the bedrooms are located on the lower floors. In this way we optimize the views for each level. Light from the south side street enters the house via a glass staircase in front. Worked as a full-fledged space, it induces visual and spatial contacts between levels. The brick exterior (imposed by urban building code) was designed to filter views from the street.
4 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This low energy family home located on the heights of Liège reinterprets typical home design governed by local urban codes. The building stands on a very steep slope outside. We integrate this concept inside the house by adding a staircase that follows the natural slope of the ground. We revisit the typical Liége house, reversing the traditional layout of spaces. The living room is located on the top floor while the bedrooms are located on the lower floors. In this way we optimize the views for...

    Project details
    • Year 2010
    • Work started in 2008
    • Work finished in 2010
    • Client Private owner
    • Cost 265000
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 4 users