L.I.BO. - Living in Borneo - 3rd Prize

OPEN SPACE Amsterdam / Netherlands / 2013

8
8 Love 2,065 Visits Published
Il concept di questo progetto è stato quello di trasformare l’elemento “riflesso” in qualcosa di concreto e di tangibile. Osservando il progetto del Borneo Sporeburg, camminando per le strade del quartiere, percorrendo i canali che vi passano attraverso, balza subito agli occhi uno degli elementi che più di tutti lega il costruito all’elemento naturale: IL RIFLESSO. Possiamo infatti vedere come l’ acqua si appropria delle geometrie imperfette dei diversi prospetti e le plasma in qualcosa di uniforme, trasformandole in un dipinto attraverso un perfetto connubio tra prodotto della natura e prodotto dell’uomo. La testata del Borneo Sporemburg rappresenta la continuità degli edifici preesistenti, che si ripropongono letteralmente “riflessi” sull’acqua. Il ritmo creato delle facciate delle abitazioni è mantenuto anche sul waterfront grazie ai pali che rappresentano le sagome degli edifici ma che allo stesso tempo sono la struttura portante dei pontili. I cavi di rinforzo strutturale contribuiscono a creare uno scenario perfetto sui canali del porto di Amsterdam. L’angolo a sud ovest del waterfront è rappresentato dalla parte abitativa. Una residenza realizzata in legno e policarbonato, che prende la forma di una scatola. Qui andiamo ad estremizzare i concetti delle grandi finestre olandesi e di come la parte privata interagisca con la sfera pubblica. L’intera facciata si apre con delle enormi pareti ribaltabili. Esse si vanno perfettamente ad integrare con il waterfront pubblico, creando un progetto unico. Il grande spazio del soggiorno è in continuità con tutti i piani dell’edificio anche quando la parete movibile è chiusa mentre quando la parete è aperta, l’intero panorama del porto diventa uno spazio a diretto contatto con l’abitazione; un enorme “schermo”, una finestra “unica”. Le camere ed i servizi sono collocati sul retro della casa, in modo da separare le diverse funzioni perfettamente. Attention to social aspect, attempts to interconnect personal emotions with human rationality can be probably described as the main distinctive features of the contemporary Dutch architecture. Dutch urban planning presents a perfect example of how the quality of public space and privacy can be reconciled therefore interacting with each other. Borneo Sporenburg project is aimed to become a perfect respond to a new concept of life requested by the modern society. Indeed, life seems to be more simple, genuine, informal and jovial; The lifestyle immediately becomes an indicator of living standards. The usage of different building configurations is the main principle of Borneo Sporenburg. Big “screen windows” of the houses, which are located everywhere along the beautiful city canals, amazes passers-by by the reflections on the water, at the same time allowing them “to share” experiences with local inhabitants. One of the first impression when seeing Borneo Sporenburg is how the water takes the different elevations merging them into something uniform. Public Space Concept • The main concept of our project is turning the reflection into something real, concrete, tangible! • The wood dock, located at the headboard, represents the GLARE of the existing buildings. • The rhythm created by the Borneo houses facades is maintained thanks to the poles: they represent the profile of the buildings as well as being the dock structure. • The structural reinforcement cables create a perfect harbor scenario. • The lampposts are located below the beams of the high poles in order to light up the dock. • The dock is composed of several different functions: bike-parking, benches, playground, green areas and functional areas. • Private Space Concept • The house is made of wood and walkable polycarbonate mostly, representing project ecological features. • The concept of the famous big Dutch windows, left uncovered day and night, represents the concrete articulation of the boundary between the public and private life. • Bedrooms and services are slightly hidden in the back of the house. • The main living space is "forwarded towards the outside landscape", creating an amazing view out of the windows. • The entire transparent facade can be easily opened by a hand lever. • The large living space is continual with all the floors of the building even when the “openable” wall is closed. • When the facade is opened, the whole harbor panorama becomes a space in direct contact with the house, a huge "screen a "unique" window, an “open space”. • The use of polycarbonate allows natural light filtering and considerable energy saving. In addition, this material has excellent thermal characteristics. The house gets energy from the wind power system located on the roof.
8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Il concept di questo progetto è stato quello di trasformare l’elemento “riflesso” in qualcosa di concreto e di tangibile. Osservando il progetto del Borneo Sporeburg, camminando per le strade del quartiere, percorrendo i canali che vi passano attraverso, balza subito agli occhi uno degli elementi che più di tutti lega il costruito all’elemento naturale: IL RIFLESSO. Possiamo infatti vedere come l’ acqua si appropria delle geometrie imperfette dei diversi prospetti e le plasma in qualcosa di...

    Project details
    • Year 2013
    • Status Competition works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users