Wallmakers

Architecture Firm Kochi / India

4
4 Followers 77 Visits
Wallmakers 4
Wallmakers
Vinu Daniel completed his B. Arch in 2005 from The College of Engineering, Trivandrum, following which he worked with Auroville Earth Institute for the UNDP (United Nations Development Programme) Post-Tsunami construction. On returning from Pondicherry in 2007 he started 'Wallmakers' which was christened thus by others, as the first project was just a compound wall. By 2008 he had received an award for a low cost, eco-friendly house from the ‘Save Periyar’ Pollution Control Committee for the house which was constructed for a cancer patient. Many such eye-openers in the course of his practice prompted him to resolve to devote his energies towards the cause of sustainable and cost-effective architecture. With a practice, spanning over more than a decade, Wallmakers has won many accolades including being selected by ArchDaily as the only Indian practice in the list of 20 Young Practices of 2020.

While the work and construction of a building results in the production of a lot of scrap, Wallmakers believe in not being deterred by this demon, but instead have learnt to build with it. At Wallmakers, the aim is to build sustainable spaces that are responsive to specific site contexts and conditions ,while maintaining a balance between innovative and utilitarian designs. They are constantly on the move, looking for ways to make construction more sustainable, as they believe that going green is no longer an option, but a compulsion for 21st-century humans where architecture is no longer a profession, but has become a hazard.
Wallmakers
Wallmakers

Vinu Daniel completed his B. Arch in 2005 from The College of Engineering, Trivandrum, following which he worked with Auroville Earth Institute for the UNDP (United Nations Development Programme) Post-Tsunami construction. On returning from Pondicherry in 2007 he started 'Wallmakers' which was christened thus by others, as the first project was just a compound wall. By 2008 he had received an award for a low cost, eco-friendly house from the ‘Save Periyar’ Pollution Control Committee for the...