Most Loved London interiors 2014

Top ten interiors around the British capital

by eleonora usseglio prinsi
10

INTERIORS _ The Archilovers editorial team is taking stock at this time of year and we are wondering which are the most loved London interiors in 2014?
We have draw up the top ten of the best hotels, houses and bars&restaurants projects that we have published along this year following our beloved readers' taste.

Are you looking for a 2015 resolutions list? Plan your trip to London and book a room at the cosy Ace Hotel London Shoreditch or at the quirky QBIC HOTEL and don't forget to have a coffee at the Cornerstone Cafe. For the luky ones that are designing their new home take ispiration by the outdoor of Tree House and Jewel Box or the living room of Bermondsey Warehouse Loft or Little Venice

Bermondsey Warehouse Loft by FORM design architecture


"The existing fit-out should be completely stripped out and a more radical approach adopted. Detailed discussions established how the client wanted to use the space and identified elements of the original fit-out that were not needed, such as a second bedroom and bathroom, allowing a more relaxed, flexible live/work environment tailored specifically to his requirements."



The Green Studio by Fraher Architects


Clad in a stainless steel mesh the terraced planter beds and wild flower green roofs will combine to green the facade replacing the lost habitat. Carefully orientated high performance glazing combined with super insulation and a robust natural ventilation strategy means the building requires no heating or cooling.

The Book Tower House by Platform 5 Architects


The main feature of the house is a double height library space at the heart of the house, created by combining the original rear reception room and a first floor bedroom. Library oak veneered plywood with solid lippings and cappings was used to build a series of bookcases arranged around a new feature staircase. A stepped arrangement of shelves mirrors the stairs, creating a strong, rhythmical sense of movement through the space.

Tree House by 6a Architects


"Our brief was to find a way of connecting the original ground floor rooms and to provide a new master bedroom and wet room at ground floor with direct access to the garden whilst keeping the wonderful informality of the existing family home. We wanted the accessibility requirements to be a positive architectural driver making the house better than it had been previously. To this end we re-centred the whole house around the garden."

Ace Hotel London Shoreditch by Universal Design Studio

"Our approach was to tune in to the authentic voice of Shoreditch, to engage local artists, craftspersons and builders to foster a sense of place at home with its surroundings, a place that is of London and for London.
Material choices are informed by East London's longstanding role as a center for the performing arts, as well as a historic home to skilled trades like shoemaking, furniture making, rope making, ship building and silk weaving."

Cornerstone Cafe by paul crofts studio

The industrial building was formerly part of a munitions factory producing weaponary for the royal navy and armed forces. The building has been stripped back to a shell retaining its original material character and emphasizing its industrial heritage. The scheme leaves the original features intact and the design is an insertion of new elements to contrast with the existing fabric of the building.

 

Jewel Box by Fraher Architects

Conceived as a series of jewelled boxes carefully inserted into the existing fabric, the proposals open up and revitalise what was a series of dark disjointed spaces. Timber and concrete have been combined in a simple palette of materials that wrap around the existing fabric, inviting the user through the space and into the garden.

Little Venice by DOSarchitects

In order to create a more family friendly space in the lower ground floor some of the internal partitions have been free up and a rear extension has been add to draw more natural light into the property.
The extension, consisting of a high tech stainless steel frame with glass inserts, becomes a bold addiction to the house which, we believe, further enhances the beauty of both architectures by virtue of their contrasting nature.



BLACKBOX by form_art architects

The idea of the mews served as the starting point for Blackbox in more ways than just its physical location. In contrast to the traditional mews architecture of solid brick enclosures with tiny windows and little daylight, this design is filled with light, but still respects the contextual language of a 'solid box'. The design features of the entrance courtyard and staircase in this instance are key for the purpose of generating light into the heart of the house. 

 

QBIC HOTEL by blacksheep

The design approach reflects this as it presents innovation from a range of local suppliers as well as artists from its home country of Holland, each with their own story to tell. With ambitions for growth, Blacksheep also designed a range of bespoke Qbic icons based on the hotel’s core offering, ‘the cube’ that could also act as signature design features in future hotels. Side tables resembling cubes equipped with integrated ipads, colourful metal cubic signage and striking pendant lights also in cubic form, are just some of the powerful elements which depict the brand’s passion for technology and design.

Comments
    comment
    Author
    References
    81

    Ace Hotel London Shoreditch

    London / United Kingdom / 2013

    70

    QBIC HOTEL

    London / United Kingdom / 2013

    112

    Cornerstone Cafe

    London / United Kingdom / 2013

    127

    Tree House

    London / United Kingdom / 2013

    88

    Jewel Box

    London / United Kingdom / 2012

    149

    Bermondsey Warehouse Loft

    London / United Kingdom / 2014

    98

    Little Venice

    London / United Kingdom / 2014

    109

    The Green Studio

    London / United Kingdom / 2013

    121

    The Book Tower House

    London / United Kingdom / 2011

    64

    BLACKBOX

    London / United Kingdom / 2013